Rikke Louise Andersen bliver dømt skyldig: Skal betale 5.000 kroner i bøde

Rikke Louise Andersen er dømt skyldig og skal betale 5.000 kroner i bøde, efter hun har været tiltalt for at dele et billede på Facebook af en blotter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rikke Louise Andersen er dømt skyldig ved Retten i Nykøbing Falster. 

Derfor skal hun nu betale bøden på 5.000 kroner. Det skriver Ritzau.

Hun er tiltalt og dømt skyldig efter paragraf 8 i persondataloven. Her er hun dømt for at have videregivet foto af blotteren uden samtykke, hvilket straffes med en bøde.

Det er anden gang, Rikke Louise Andersen bliver tiltalt i sagen, efter at have delt et billede af en blotter på sin Facebook-side. Første gang blev hun frifundet, da anklagemyndigheden havde tiltalt hende efter den forkerte paragraf. 

Dobbelt så stor bøde

Det hele begyndte med et billede. 

Rikke Louise Andersen blev idømt en bøde på 5.000 kroner for at have delt et billede af en mand, der i sommer blottede sig for hendes ti-årige datter og datterens veninde.

Billedet havde hun affotografferet med sin mobiltelefon af overvågningsvideo fra Dagli' Brugsen i Nyråd ved Vordingborg, hvor man kan se den mand, der blotter sit lem for pigerne.

Blotteren blev idømt 10 dagbøder af 250 kroner - og Rikke Louise Andersen mente ikke, det var rimeligt, at hendes bøde var dobbelt så stor som blotterens og nægtede at betale. 

Først frifundet 

Rikke Louise Andersen blev først frifundet den 10. marts. Her gik anklagemyndigheden gik efter at dømme hende efter persondatalovens § 26 a, men den kunne ifølge dommeren kun bruges til at straffe den ansvalige for optagelserne. 

14 dage efter blev Rikke Louise Andersen derfor ringet op af sin advokat. Anklagemyndigheden havde rejst en ny tiltale mod hende. 

- Det er naturligvis beklageligt, at vi lavede en fejl. Vi havde ganske enkelt rejst tiltale efter en forkert paragraf i persondataloven, men det retter vi op på nu. Og anklagemyndigheden har da også i andre sager rejst fornyet tiltale, hvis der har været mangler i det oprindelige anklageskrift, lød det fra Henriette Rosenborg Larsen fra anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

DEN NYE TILTALE: 

Ifølge anklageren rejste de ny tiltale mod Rikke Louise Andersen, da resultatet af den første og frifindende dom, med den forkerte paragraf, kan give befolkningen indtrykket af, at privatpersoner lovligt kan bruge Facebook til at efterlyse mulige gerningsmænd. Og det er et fejlagtigt indtryk, lød det fra anklageren. 

Få overblikket over sagen her:

tidslinje: