¨

Rikke Louise Andersen bliver dømt skyldig: Skal betale 5.000 kroner i bøde

00:40

Rikke Louise Andersen fra Nyråd ved Vordingborg skal betale en bøde på 5.000 kroner for at dele et billede af en blotter på Facebook.

Foto: Camilla Laursen - TV ØST

1 af 2

Rikke Louise Andersen er dømt skyldig og skal betale 5.000 kroner i bøde, efter hun har været tiltalt for at dele et billede på Facebook af en blotter.

Rikke Louise Andersen er dømt skyldig ved Retten i Nykøbing Falster. 

Derfor skal hun nu betale bøden på 5.000 kroner. Det skriver Ritzau.

Hun er tiltalt og dømt skyldig efter paragraf 8 i persondataloven. Her er hun dømt for at have videregivet foto af blotteren uden samtykke, hvilket straffes med en bøde.

Det er anden gang, Rikke Louise Andersen bliver tiltalt i sagen, efter at have delt et billede af en blotter på sin Facebook-side. Første gang blev hun frifundet, da anklagemyndigheden havde tiltalt hende efter den forkerte paragraf. 

Dobbelt så stor bøde

Det hele begyndte med et billede. 

Rikke Louise Andersen blev idømt en bøde på 5.000 kroner for at have delt et billede af en mand, der i sommer blottede sig for hendes ti-årige datter og datterens veninde.

Billedet havde hun affotografferet med sin mobiltelefon af overvågningsvideo fra Dagli' Brugsen i Nyråd ved Vordingborg, hvor man kan se den mand, der blotter sit lem for pigerne.

Blotteren blev idømt 10 dagbøder af 250 kroner - og Rikke Louise Andersen mente ikke, det var rimeligt, at hendes bøde var dobbelt så stor som blotterens og nægtede at betale. 

Læs også Rikke Louise Andersen er i chok efter ny tiltale

Først frifundet 

Rikke Louise Andersen blev først frifundet den 10. marts. Her gik anklagemyndigheden gik efter at dømme hende efter persondatalovens § 26 a, men den kunne ifølge dommeren kun bruges til at straffe den ansvalige for optagelserne. 

14 dage efter blev Rikke Louise Andersen derfor ringet op af sin advokat. Anklagemyndigheden havde rejst en ny tiltale mod hende. 

- Det er naturligvis beklageligt, at vi lavede en fejl. Vi havde ganske enkelt rejst tiltale efter en forkert paragraf i persondataloven, men det retter vi op på nu. Og anklagemyndigheden har da også i andre sager rejst fornyet tiltale, hvis der har været mangler i det oprindelige anklageskrift, lød det fra Henriette Rosenborg Larsen fra anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

DEN NYE TILTALE: 

Tiltalen er rejst efter Persondatalovens § 8, stk. 5, jf. stk. 4, jf. § 70, stk. 1, nr. 1:

§8, stk. 4 og 5:
Stk. 4. Private må behandle oplysninger om strafbare forhold, væsentlige sociale problemer og andre rent private forhold end de i § 7, stk. 1, nævnte, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke hertil. Herudover kan behandling ske, hvis det er nødvendigt til varetagelse af en berettiget interesse og denne interesse klart overstiger hensynet til den registrerede.
Stk. 5. De i stk. 4 nævnte oplysninger må ikke videregives uden den registreredes udtrykkelige samtykke. Videregivelse kan dog ske uden samtykke, når det sker til varetagelse af offentlige eller private interesser, herunder hensynet til den pågældende selv, der klart overstiger hensynet til de interesser, der begrunder hemmeligholdelse.

Persondatalovens § 70
Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning, straffes med bøde eller hæfte den, der i forbindelse med en behandling, som udføres for private.

Ifølge anklageren rejste de ny tiltale mod Rikke Louise Andersen, da resultatet af den første og frifindende dom, med den forkerte paragraf, kan give befolkningen indtrykket af, at privatpersoner lovligt kan bruge Facebook til at efterlyse mulige gerningsmænd. Og det er et fejlagtigt indtryk, lød det fra anklageren. 

Få overblikket over sagen her:

tidslinje:

 • 4. august 2016, cirka klokken 13.20:
  En 20-årig mand blotter sit lem over for to 10-årige piger bag butik på Nyraad Hovedgade i Nyråd.
   
 • 4. august 2016, cirka klokken 14.10:
  Episoden anmeldes til politiet, og den ene pige bliver afhørt.
   
 • 5. august 2016, mellem klokken 8.00 og 9.00:
  Kvinden ser butikkens videoovervågning og tager et billede af gerningsmanden fra overvågningsvideoen.
   
 • 5. august 2016, cirka klokken 13.10:
  Politiet ser overvågningsbilleder fra butikken, og overvågningsbillederne bliver efterfølgende sikret.
   
 • 5. august 2016 cirka klokken 16.10:
  Kvinden offentliggør fotoet på Facebook med teksten ”ham hér skal vi have fat i, så del indtil vi finder ham”. Kvinden har tidligere lagt en beskrivelse af episoden på Facebook sammen med datterens tegning af gerningsmanden.
   
 • 4. oktober 2016:
  Retten i Nykøbing Falster afsiger dom mod gerningsmanden, der idømmes 10 dagsbøder af 250 kroner for blufærdighedskrænkelse.
   
 • 10. marts 2017:
  Kvinden bliver frifundet ved Retten i Nykøbing Falster på baggrund af en fejl i anklageskriftet.
   
 • 24. marts 2017:
  Anklagemyndigheden rejser fornyet tiltale mod kvinden.
Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App