Ledelse om drabet på Oringe: - Jeg er ked af, de pårørende ikke har tillid til os

Familien ønsker at vide, hvor personalet var, da Stine Kitt Jørgensen blev dræbt. Dét spørgsmål kan regionen endnu ikke svare på, men ifølge vicedirektør i psykiatrien er alle retningslinjer fulgt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vicedirektøren i Psykiatrien ved Region Sjælland, Søren Bredkjær, stillede op til interview omkring drabet på Oringe i Vordingborg. Her forsøger TV2 ØST at få svar på, hvor personalet befandt sig, da 39-årige Stine Kitt Jørgensen blev kvalt af en anden patient på den lukkede afdeling S1. 

Udover at det lykkedes den 20-årige mand at kvæle Stine Kitt Jørgensen ved højlys dag, har TV2 ØST tidligere i dag bragt historien om, hvordan der gik mindst en time, fra hun var blevet kvalt, til personalet ringede 112. 

Læs også
Nye afsløringer om drabet på Oringe: Stine lå død i en time, inden personale slog alarm
Læs også
Nye afsløringer om drabet på Oringe: Stine lå død i en time, inden personale slog alarm

TV2 ØST møder Søren Bredkjær ved Psykiatrien i Slagelse. Ved vinduet er der udsigt udover den retspsykiatriske afdeling, hvor Stine Kitt Jørgensens drabsmand i dag er i gang med at afsone sin behandlingsdom på ubestemt tid. 

TV2 ØST konfronterer vicedirektør Søren Bredkjær ved Psykiatrien i Region Sjælland.
TV2 ØST konfronterer vicedirektør Søren Bredkjær ved Psykiatrien i Region Sjælland. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Er du sikker på, at personalet var dér, hvor de skulle være, da drabet foregik? 

- Det er dét, vores dyberegående analyser vurderer, de var, svarer han. 

De dyberegående analyser har TV2 ØST søgt aktindsigt i, men alle papirerne er stort set streget ud med sort. Vicedirektøren kan ikke komme nærmere ind på, hvor personalet helt  konkret var og henviser i stedet til den igangværende efterforskning, som politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed stadig er i gang med. 

Video: Se hele interviewet med vicedirektøren i Psykiatrien ved Region Sjælland, Søren Bredkjær, i sin fulde længde herunder.


Kan ikke kommentere personalets langsomme reaktionstid

Hvorfor går der en time, inden personalet slår alarm klokken 12:49?

- Altså der blev konstateret, at vedkommende var død klokken 11:50. Klokken 12:35 går personalet ud for at se, hvor patienten er. 

Men der bliver først slået alarm 12:49?

- Man har jo ikke på dét tidspunkt kunnet finde patienten, men jeg kan ikke gå nærmere ind i, hvad der er sket omkring dét. Men det er dét, vi kan konstatere. 

Drabet på Oringe:

- Stine Kitt Jørgensen var indlagt i 14 dage på Oringe Psykiatriske Hospitals lukkede afdeling S1, inden hun blev kvalt af en anden patient om formiddagen den 27. februar 2021. 

- Drabsmanden var en dengang 20-årig psykisk syg mand, der ligeledes var indlagt på den lukkede afdeling. Han var dog tidligere dømt for vold og vurderet sadistisk af tidligere psykiatere. Han endte med at få en behandlingsdom på ubestemt tid. 

- Der var fem ansatte på afdelingen til i alt seks indlagte patienter. 

- Drabsmanden tog et billede af Stine Kitt Jørgensen og delte på mediet Snapchat. Derfor vurderer politiet, at hun var afgået ved døden klokken 11:50. Der blev først ringet 112 klokken 12:49. 

- Stine Kitt Jørgensen var under såkaldt skærpet observation og skulle tilses én gang i timen. 

Drabsmanden tog et billede af dræbte klokken 11:50 og sendte det til en kammerat uden for den lukkede afdeling. Ved retten i Nykøbing Falster kom det frem, at det først var da vennen til drabsmanden ringede ind til den lukkede afdeling, at personalet begyndte at lede efter Stine Kitt Jørgensen. 

Væsentlige oplysninger udeladt: Stadig ked af manglende tillid 

Familien til Stine Kitt Jørgensen ønsker at vide,  hvor personalet var på tidspunktet for drabet, og hvad der helt præcist gik galt, siden det overhovedet kunne ske. 

Har offentligheden og familien ikke ret til at vide, hvordan det kunne gå så galt?

- Herhjemme har vi heldigvis dén mulighed, at myndighederne, herunder politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed, kan gennemgå sagen. Det er vi meget trygge ved. De vil kunne se, om det er foregået efter reglerne, siger han. 

Læs også
Stine Kitt Jørgensen blev dræbt på lukket afdeling - familie rejser kritik af sikkerheden på Oringe
Læs også
Stine Kitt Jørgensen blev dræbt på lukket afdeling - familie rejser kritik af sikkerheden på Oringe

Anna Birgitte Larsen, der er mor til dræbte, stod sidste år frem på TV2 ØST for at fortælle, at drabet var foregået, mens Stine Kitt Jørgensen var tvangsindlagt på den lukkede afdeling. Oplysninger der ellers ikke var frigivet af hverken politiet eller Region Sjælland.

Stine Kitt Jørgensen kæmpede med psykisk sygdom. Mens hun var tvangsindlagt i Region Sjælland, blev hun slået ihjel. Foto leveret af familien.
Stine Kitt Jørgensen kæmpede med psykisk sygdom. Mens hun var tvangsindlagt i Region Sjælland, blev hun slået ihjel. Foto leveret af familien.

Hun måtte ikke selv forlade afdelingen og var dermed Region Sjællands ansvar. 

Kan familien være trygge ved myndighedernes behandling af sagen, når der i første omgang ikke blev meldt ud, at drabet var foregået inde på en lukket afdeling? Kan du forstå, hvis familien ikke har tiltro til myndighederne i den her sag?

- Nej, det kan jeg ikke. Jeg er faktisk ked af, at de pårørende ikke har tillid til os. 

Men har I noget som helst ansvar i forbindelse med drabet?

- Vi føler ikke, vi kan pege på nogen områder, hvor vi ikke har fulgt retningslinjerne, svarer vicedirektøren. 

På trods af drab: Vi giver en rigtig god behandling

Men I er de eneste, der for alvor er ansvarlige, det er Region Sjælland. Hvilken pris har I betalt? 

- Det er en dybt tragisk sag, som vi tager med meget stor alvor. Noget af det vi kunne gøre anderledes var, at oversigtsforholdene i den indre gård skulle være bedre. At vores sikkerhedsvagter også skal have større beføjelser i forhold til at observere borgerne, og at vi skærper visitationen og overvågningen af patienterne. 

Afsnit S1, den lukkede afdeling på Oringe Psykiatriske Hospital.
Afsnit S1, den lukkede afdeling på Oringe Psykiatriske Hospital. Foto: TV2 ØST

Hvad har drabet haft af ledelsesmæssige konsekvenser?

- Vi har fuld tillid til afdelingsledelsen og personalet i afdelingen. Og vi mener, at de giver en rigtig god behandling til patienterne.

På trods af, at man kan blive slået ihjel, mens man er indlagt i jeres varetægt?

- Det her er en ekstremt sjælden hændelse, som jeg ikke tidligere har oplevet i de 32 år, hvor jeg har været i psykiatrien, svarer han.





Nyhedsoverblik