Kvinde blev voldtaget af kollega og fyret - nu får hun historisk stor erstatning

Kvinden blev fyret, kort efter hun fortalte arbejdsgiveren om seksuelle overgreb og krænkelser, som en mandlig kollega udsatte hende for.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En yngre kvinde ansat på en virksomhed i Præstø blev over en længere periode udsat for grov seksuel chikane fra en mandlig kollega. Chikanen eskalerede til voldtægt.

Da kvinden fortalte sin arbejdsgiver om episoderne, som blandt andet var foregået på selve arbejdspladsen, blev hun fyret dagen efter.

quote Hun har været igennem et forfærdeligt forløb og er stadig mærket af det

Maria Rasmussen, advokat for sagsøger

Ifølge Østre Landsret fik kvinden den begrundelse for fyringen, at hun ikke var i stand til at sige fra i sit privat- og arbejdsliv.

Nu har Østre Landsret afsagt dom i sagen, og kvinden er blevet tilkendt en erstatning fra sin tidligere arbejdsgiver på mere end en kvart million kroner for den uretmæssige fyring og de seksuelle krænkelser på arbejdspladsen.

Ifølge fagforeningen HK, der har ført sagen for kvinden, er den samlede erstatning aldrig set højere i lignende domme.

Blev voldtaget fire gange

Krænkelserne og den truende adfærd stod på i knap otte måneder i 2018. 

I den periode modtog kvinden blandt andet flere sms’er om dagen og mange opkald på sin arbejdstelefon og private telefon fra kollegaen, mens hun sad på kontoret.

Manden stønnede i telefonen og kom med seksuelle bemærkninger. 

Læs også
Sigtet for voldtægt og bortførelse af 14-årig - nu dropper politiet sagen
Læs også
Sigtet for voldtægt og bortførelse af 14-årig - nu dropper politiet sagen

På arbejdspladsen blev kvinden også flere gange befamlet af manden.

Efterhånden eskalerede det, og en tidlig morgen på arbejdspladsen blev kvinden skubbet ind på et toilet af den mandlige kollega, hvor han pressede hende op ad håndvasken.

Herefter stak han sin hånd ned i hendes bukser og inden for trusserne. En anden kollega, som var mødt ind på kontoret, forstyrrede dog manden, hvilket gjorde det muligt for kvinde at undslippe.

Følte sig nødsaget til at svare

I den pågældende periode følte kvinden sig ifølge advokat Maria Rasmussen nødsaget til at besvare mandens sms’er og opkald, fordi hun frygtede, at han ville gøre alvor af sine trusler.

Men selvom hun svarede ham, mødte han alligevel op på kvindens adresse, hvor han ifølge advokaten voldtog kvinden. Han er siden blevet dømt i både byret og landsret for at have voldtaget kvinden fire gange. Her blev kvinden også tilkendt en erstatning.

quote Sagen er usædvanlig grum

Maria Rasmussen, advokat for sagsøger

Men eftersom voldtægterne fandt sted i kvindens eget hjem, har landsretten ikke lagt vægt på voldtægterne i forhold til den arbejdsretlige dom mod virksomheden.

Maria Rasmussen, advokat, HK, beskriver sagen som "usædvanlig grum".
Maria Rasmussen, advokat, HK, beskriver sagen som "usædvanlig grum". Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Hun har været igennem et forfærdeligt forløb og er stadig mærket af det, som hun har været udsat for, og det kommer hun aldrig over. Men hun er glad og lettet over, at landsretten har givet hende medhold, og at efterspillet ved domstolene nu er overstået, siger Maria Rasmussen og tilføjer:

- Sagen er usædvanlig grum. Fordi hun dels er blevet udsat for voldtægter, men der er også tale om et massivt og intensivt bombardement af chikane hen over en længere periode på knap otte måneder.

Advokat meget tilfreds med dommen 

Selve erstatningen til kvinden er noget højere end det beløb, som hun blev tilkendt i sommeren 2020, hvor Retten i Nykøbing Falster mente, at kvinden havde ret til 25.000 kroner i erstatning samt en godtgørelse for usaglig afskedigelse på halvanden månedsløn. 

quote Jeg er dybt rystet

Anja C. Jensen, forbundsformand i HK

Det samlede beløb lød på 60.000 kroner.

I byrettens dom fandt man ifølge advokat Maria Rasmussen det heller ikke bevist, at årsagen til opsigelsen var, at kvinden dagen før over for arbejdsgiveren havde fortalt, at hun blev udsat for seksuel chikane.

Læs også
Sygeplejerske stod alene med 12 hjertepatienter
Læs også
Sygeplejerske stod alene med 12 hjertepatienter

Kvindens fagforening besluttede efterfølgende at anke dommen til landsretten, og den nye dom i Østre Landsret betyder, at virksomheden skal betale 40.000 kroner i erstatning for den seksuelle chikane samt 211.860 kroner svarende til ni måneders løn for den uretmæssige fyring. I alt 251.860 kroner til kvinden.

- Jeg er meget tilfreds med, at landsretten hæver godtgørelsen for seksuel chikane og når det resultat, at fyringen skyldtes den seksuelle chikane, siger advokat Maria Rasmussen.

Forbundsformand glæder sig over dommen

Hos fagforeningen HK, hvor kvinden er medlem, glæder forbundsformand Anja C. Jensen sig over afgørelsen i sagen.

- Jeg er dybt rystet over, at arbejdsgiver kan finde på at fyre en kvinde, dagen efter hun har fortalt, hvor voldsomme krænkelser hun har været udsat for. Det skal arbejdsgiver lade være med. De skal tage det alvorligt, når en medarbejder kommer og fortæller om den slags hændelser, siger Anja C. Jensen og tilføjer:

- Og det gør man ikke med en fyreseddel. Så jeg håber, at flere arbejdsgivere vil tage deres forebyggelsesopgave alvorligt. Få etableret nogle retningslinjer på arbejdspladsen og få sikret, at der en ordentlig og sund kultur i, hvordan vi omgås.

Anja C. Jensen, forbundsformand i HK, håber, at flere arbejdsgivere vil tage deres forebyggelsesopgave alvorligt.
Anja C. Jensen, forbundsformand i HK, håber, at flere arbejdsgivere vil tage deres forebyggelsesopgave alvorligt. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ingen repræsentanter fra den sagsøgte virksomhed, hvor kvinden var ansat, ønsker at udtale sig om sagen.

Læs også
Sygeplejerske overfaldet af patient og fik arbejdsskade - nu er hun fyret
Læs også
Sygeplejerske overfaldet af patient og fik arbejdsskade - nu er hun fyret

- Jeg har fået en klar instruks fra min klient, og min klient har ikke nogen kommentar til sagen, siger Jan Blicher Grunnet, advokat for sagsøgte.

Af hensyn til den forurettede kvinde har TV2 ØST valgt ikke at nævne navnet på  virksomheden.


Nyhedsoverblik