Kommuner rotter sig sammen - kæmper for flere soldater i Vordingborg

Det danske forsvar står foran en større udvidelse. Seks kommuner her i landsdelen kæmper nu for at få flere soldater til Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der er muligheder nok, konstaterer major Henning Nielsen, da han viser rundt på Vordingborg Kaserne, mens han peger på bygning efter bygning, der står praktisk talt tomme.

I dag arbejder 500 ansatte på kasernen, og snart rykker et hold nye værnepligtige ind. Men der er plads til langt flere - og når Danmarks forsvar ser ud til at skulle vokse de næste år, er det oplagt at placere flere soldater netop her. Det fremgår af et brev til forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

Brevet er skrevet af borgmestrene fra henholdsvis Vordingborg, Næstved, Faxe, Stevns, Guldborgsund og Lolland Kommuner. De opfordrer forsvarsministeren til at kigge mod Vordingborg, hvis der kommer flere soldater eller værnepligtige i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

quote Det vil betyde, at der bliver flere arbejdspladser lokalt, og arbejdspladser skaber liv

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

- I Vordingborg er der en veletableret kaserne. Det er en gammel garnisonsby. Der er opbakning til forsvaret her i byen, og så er der nogle rigtig gode muligheder og potentialer for at udnytte nogle eksisterende faciliteter, siger Mikael Smed (S), der er borgmester i Vordingborg Kommune.

Mikael Smed (S) peger på, at der i Vordingborg er gode muligheder for at udnytte eksisterende faciliteter.
Mikael Smed (S) peger på, at der i Vordingborg er gode muligheder for at udnytte eksisterende faciliteter. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Den snak er aktuelt, fordi der over de kommende år skal investeres massivt i Danmarks forsvar. Som medlem af forsvarsalliancen NATO har Danmark nemlig forpligtet sig til at bruge to procent af vores bruttonationalprodukt på vores forsvar - men den målsætning er vi meget langt fra at overholde.

Ambitionen er dog, at Danmark over en årrække skal nå op på de to procent. Der skal med andre ord flere soldater til, og derfor begynder landets kommuner nu at advokere for, at netop deres del af Danmark er det helt rigtige sted at placere dem.

Vordingborg Kaserne

I 1912 blev det besluttet at opføre en muret kaserne med kostforplejning, værksteder og indkvarteringsfaciliteter i Vordingborg. I 1914 stod en statsbetalt administrationsbygning klar, som i dag er kendt som bygning 1 (Kommandantbygningen). Det kommunale byggeri, herunder bygning 101 (Dannevirke), blev påbegyndt i august 1912 og stod klar til indflytning i april 1913.

 Gennem tiden har kasernen været base for blandt andet Falsterske Fodregiment, Danske Livregiment og Det Danske Internationale Logistik Center (DANILOG).

 I dag har Trænregimentets 4. Nationale Støttebataljon med fem støtteelementer sin gang på kasernen, og i 2015 flyttede Hjemmeværnskommandoen fra København til Vordingborg. I 2016 fik Hjemmeværnskommandoen også overdraget Garnisonskommandant-rollen.

Kilde: Forsvaret.dk

Vil skabe flere arbejdspladser

Ifølge kommunernes brev er der plads til 500 nye værnepligtige på Vordingborg Kaserne, hvilket cirka svarer til en fordobling af det antal, der er på kasernen i dag.

Ole Vive (V) håber på, at flere værnepligtige i Vordingborg kan få unge til at blive i nærmiljøet.
Ole Vive (V) håber på, at flere værnepligtige i Vordingborg kan få unge til at blive i nærmiljøet. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

- Det vil betyde, at der bliver flere arbejdspladser lokalt, og arbejdspladser skaber liv i en by. Det ønsker vi os rigtig meget. Vi kan jo godt lide at udvikle vores byer og lokalsamfund, og det kan man ved også at have arbejdspladser, lyder det fra Mikael Smed (S).

I Faxe Kommune håber borgmester Ole Vive (V) ligeledes på, at en større kaserne i Vordingborg kan være med til at udvikle lokalsamfundene på Sydsjælland.

- Vi får det ud af det, at vi holder vores unge mennesker i det nærmiljø, som Faxe også er en del af. Når vi så går flere sammen, så kan vi rent faktisk holde dem her, siger Ole Vive (V).

Vordingborg Kaserne  huser omkring 250 værnepligtige årligt.
Vordingborg Kaserne huser omkring 250 værnepligtige årligt. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

- Det ligger strategisk godt

Det er dog ikke kun selve kasernen, der taler for at sende flere soldater til Vordingborg. Også den gode infrastruktur ved Vordingborg og Kulsbjerg Øvelsesanlæg bliver fremhævet.

- Man har i mange år fastholdt at have en kaserne i Vordingborg, og det har man vel ud fra en betragtning fra forsvaret om, at det er godt sted, der ligger strategisk godt, forklarer Mikael Smed (S).

20221230-162902-6-1920x1280we
Læs også
Såret af skud og granater - nu behandles unge ukrainere på Sjælland
20221230-162902-6-1920x1280we
Læs også
Såret af skud og granater - nu behandles unge ukrainere på Sjælland

- Vi ligger jo også et sted i Danmark, hvor der ikke er andre kaserner, og det er også derfor, at nabokommunerne bakker op om, at her kan vi udvikle.

Forsvarsministeriet skriver til TV2 ØST, at regeringen vil tænke i den geografiske balance i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.


Nyhedsoverblik