Såret af skud og granater - nu behandles unge ukrainere på Sjælland

En gruppe sårede ukrainske soldater er gennem det seneste års tid blevet behandlet for krigsskader på blandt andet sygehuse i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De er unge, stærke mænd, der er blevet såret på slagmarken i Ukraine, og har skader fra enten skud eller granatnedslag. De lider af alvorlige skader som følge af skaden - og nu ligger de på et hospital i Region Sjælland for at lade kroppen komme sig.

Det seneste år er sårede soldater fra slagmarken i Ukraine blevet behandlet på hospitaler i blandt andet Region Sjælland. 

Det sker som led i en aftale mellem EU og Ukraine, og betyder, at 400 soldater såret i krigen i Ukraine kan få specialiseret behandling i Danmark og en lang række andre EU-lande.

Soldaterne fordeles ud på de enkelte regioner efter en fordelingsnøgle - og en del ender derfor på sygehusene i Region Sjælland.

Soldaterne, der sendes til Danmark, har alvorlige skader på bevægeapparatet og kan se frem til månedlange indlæggelser.

- De har brækkede og splintrede knogler efter skudsår eller granatpåvirkninger. Det er unge, raske mennesker - men de fleste vil få mén resten af livet som følge af deres skader, siger Henrik Vilsner.

Cheflæge Henrik Vilsner har ansvaret for at behandle en række af de 400 ukrainske soldater, der skal have hjælp i Danmark. Arkivfoto fra åbningen af håndkirurgisk ambulatorium i Slagelse.
Cheflæge Henrik Vilsner har ansvaret for at behandle en række af de 400 ukrainske soldater, der skal have hjælp i Danmark. Arkivfoto fra åbningen af håndkirurgisk ambulatorium i Slagelse. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Han er cheflæge hos Ortopædkirurgisk Afdeling, Næstved og Slagelse Sygehuse, og han har således været involveret i arbejdet med de sårede soldater på afdelingen.

Soldaternes ophold i Danmark er omgivet af en række sikkerhedsforanstaltninger, ligesom en række forhold om soldaterne ikke kan oplyses af hensyn til deres sikkerhed. Det kan således ikke oplyses, om der er indlagte lige nu, og i givet fald hvor de er på de sjællandske sygehuse.

Tetiana Kopnina
Læs også
Ukrainske flygtninge laver stearinlys til soldater ved fronten
Tetiana Kopnina
Læs også
Ukrainske flygtninge laver stearinlys til soldater ved fronten

Det har dog været en udfordring for hospitalerne at behandle de sårede soldater på sygehusene, siger lederen af den ortopædkirurgiske afdeling i Slagelse.

- Vi er ikke vant til at behandle patienter med krigsskader, så vi er gået systematisk frem og har undersøgt patienterne grundigt fra top til tå, siger overlægen.

Flere udfordringer

Han fortæller, at selve behandlingsplanen for de sårede laves i samarbejde med Rigshospitalet, men udføres på for eksempel hans afdeling i Slagelse, der også har behandlingsansvaret for patienten.

- De skal behandles for deres skader, og mange har også betændelse i sårene eller bylder, som også skal behandles. Der er en del kirurgisk arbejde i deres indlæggelse, fortæller han.

Simple behandlinger kan klares tæt ved fronten. Men de voldsomme skader, som nogle af soldaterne får, er vanskelige at behandle i Ukraine, hvor Ruslands krig har skabt stort pres på sundhedssystemet. Derfor er EU-landene trådt til med hjælp.
Simple behandlinger kan klares tæt ved fronten. Men de voldsomme skader, som nogle af soldaterne får, er vanskelige at behandle i Ukraine, hvor Ruslands krig har skabt stort pres på sundhedssystemet. Derfor er EU-landene trådt til med hjælp. Foto: Ihor Tkachov/AFP/Ritzau Scanpix

Der har dog været to store udfordringer i arbejdet med de krigssårede.

- For det første, så har vi haft en sprogbarriere, fordi der er meget få, der kan tolke til ukrainsk, og en tolk derfor skal bestilles i god tid. Til de mindre ting klarer vi os med hjælp fra ansatte, der kan lidt ukrainsk eller russisk - og det helt daglige ved hjælp af oversættelsessider som Google Oversæt, siger han.

Territorial Defence Forces
Læs også
Danskere kan melde sig til kamp mod Rusland hos Ukraines ambassade
Territorial Defence Forces
Læs også
Danskere kan melde sig til kamp mod Rusland hos Ukraines ambassade

En anden ting, der har været en udfordring, er, at nogle af soldaterne har multiresistente bakterier med sig fra hospitalsindlæggelserne i Ukraine. De er derfor isoleret igennem deres hospitalsindlæggelse i Danmark.

- Så ligger de i isolation på stuerne - og det er en udfordring for personalet, siger overlægen.

Skal genoptrænes

En del af indsatsen i Danmark er at få soldaterne op af sengene og til at bruge deres krop igen.

- Når de har styr på deres infektioner, så skal de op at træne. Det er vigtigt, fordi de fleste ser ind i indlæggelser på flere måneder, siger han.

Soldaterne befinder sig i Danmark på en særlov, og de skal efterfølgende søge om opholdstilladelse for også at få hjælp i den sidste del af deres ophold i Danmark.

- Der er mange soldater, der er kede af at skulle søge om opholdstilladelse. Mange frygter, at det vil kunne forhindre dem i at komme hjem til Ukraine. Men det er nødvendigt, så de eksempelvis kan få hjælp af psykiatrien i Region Sjælland og så de kan få hjælp af kommunerne efter deres udskrivelse, siger han.

Alt i alt er 11 sårede fra krigen i Ukraine blevet behandlet i Region Sjælland siden krigen brød ud. Patienterne behandles på de ortopædkirurgiske afdelinger under indlæggelsen.

VIDEO: Herboende ukrainere forsøger også at hjælpe deres landsmænd ved fronten. I Kalundborg har en ukrainsk flygtning travlt med at producere lys, der kan give varme til kolde soldater.


Nyhedsoverblik