Kendt marked var nær blevet aflyst under coronakrisen: - Det ville være en katastrofe

Frygten for smittespredning var tæt på at aflyse det kendte tirsdagsmarked på Møn. Men de lokale erhvervsdrivende nægtede at lade det dø hen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver tirsdag om sommeren plejer folk fra nær og fjern at strømme til Stege på Møn, hvor der afholdes tirsdagsmarkeder med fadøl, hoppeborge og musik.

Markedet skaber ikke kun liv i byen. For nogle erhvervsdrivende giver det tre til fire gange mere omsætning end på anden almindelig handelsdag.

quote Det er her, jeg laver hele min sommerindtjening

Lykke Jensen, pottemager fra Stege

På grund af frygten for smittespredning og coronarestriktioner var det dog usikkert, om det kendte marked overhovedet kunne afholdes. I første omgang blev tirsdagsmarkedet aflyst.

Men de lokale nægter dog at give op og lade handelslivet dø ud. Derfor har de i stedet besluttet at skrue ned for ambitionerne ved årets tirsdagsmarkeder. Der er hverken ølvogne eller musik, ligesom arrangementet er blevet begrænset til kun at være for de lokale butikker i Stege.

- Det er noget, vi har gjort i mange, mange år, og vi skal ikke bare glemme det, fordi der er corona. Vi ved ikke, hvordan det er næste år – eller hvad det her corona har gjort. Men vi ved bare, at tirsdag om sommeren er markedsdag i Stege, siger Tina Olsen, der er formand for Møns Handelsstandsforening.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tina Olsen, formand for Møns Handelsstandsforening.
Tina Olsen, formand for Møns Handelsstandsforening. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Derfor besluttede handelsstandsforeningen at holde antallet af boder nede, så det kun er lokale erhvervsdrivende, der er medlem af handelsstandsforeningen, som får lov til at sælge i gaderne.

- Det betyder rigtig, rigtig meget. Det er her, jeg laver hele min sommerindtjening, så det betyder virkelig meget. Det ville være en katastrofe, hvis der ikke var noget tirsdagsmarked, siger pottemager Lykke Jensen fra Stege.

Besøges af 20.000 personer hver tirsdag

På en sædvanlig sommertirsdag i Stege dukker der cirka 20.000 besøgende op. Tirsdag var besøgstallet væsentligt dog mere beskedent. Men frygten for smittespredning kunne ikke tage hele skylden.

- Lige nu er det nok regnvejret, der er den største udfordring, og alt er jo ikke, som det plejer. For det plejer ikke at regne, når vi afholder tirsdagsmarked, siger Tina Olsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Handelsstandsforeningen besluttede at holde antallet af boder nede, så det kun er lokale erhvervsdrivende, der er medlem af handelsstandsforeningen, som får lov til at sælge i gaderne.
Handelsstandsforeningen besluttede at holde antallet af boder nede, så det kun er lokale erhvervsdrivende, der er medlem af handelsstandsforeningen, som får lov til at sælge i gaderne. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Men de besøgende, der trodser regnvejret, glæder sig over, at lokale erhvervsdrivende i Stege holder liv i det kendte marked.

- Bortset fra vejret så synes jeg, at det er rigtig hyggeligt. Jeg kan godt lide sådan nogle steder, hvor man kan gå og se på ting, som de lokale laver, siger Susanne Pedersen fra Søborg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Gågaden er spærret som normalt under tirsdagsmarkederne.
Gågaden er spærret som normalt under tirsdagsmarkederne. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hun bakkes op af Linda Vetlov, der er taget hele vejen fra Rødovre for at opleve det kendte marked.

- Tirsdagsmarkedet er jo en stor succes og har altid været det i de mange år, hvor vi er kommet hernede. Så det er fint, de prøver at gøre et eller andet for at samle folk, siger Linda Vetlov.

Men hvorfor afholdes markedet om tirsdagen?

Selvom der måske bliver mindre leben end sædvanligt ved tirsdagsmarkederne i Stige, vurderer de erhvervsdrivende, at tirsdagene fortsat bliver et tilløbsstykke.

- Den første tirsdag er altid lidt sløvere i forhold til de andre, og jeg tror også, at vejret har lidt at sige i dag. Det er ikke det bedste vejr. Men jeg tror, at det bliver rigtig godt i år, siger Simon Smidt, butikschef hos Intersport i Stege.

- Der kommer masser af turister, og de har ikke andet lave, end at gå en tur i byen og kigge. Ja, og så kommer de forbi mig og køber et lille stykke keramik, griner pottemageren Lykke Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lykke Jensen, pottemager fra Stege.
Lykke Jensen, pottemager fra Stege. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Traditionen med tirsdagsmarkeder opstod i 1973, hvor tre erhvervsdrivende fik idéen til at arrangere markedet i Stege.

Men hvorfor blev det lige om tirsdagen? Jo, de erhvervsdrivende ville finde ud af, hvilken ugedag, der passede sig bedst til et marked. Tirsdag vandt, og sådan har det været lige siden.