Historisk mølleport i Stege er ved at blive restaureret: - Det er jo et drømmejob

Arkitektfirmaet Lykke+Nielsen har de seneste ti år arbejdet på restaureringen af Mølleporten i Stege. Porten er en ud af to byporte tilbage i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden 1400-tallet har Mølleporten i Stege markeret indgangen til Møns største handelsby.

Lige nu må stegeboerne dog nøjes med at kigge på plastik. Den store port er nemlig ved at blive sat i stand, så den er rustet til de næste mange år. En opgave som arkitektfirmaet Lykke+Nielsen fra Stege er sat på.

quote Så det gælder om også at holde fast i patinaen på en eller anden måde

Bent Lykke, indehaver af arkitektfirmaet Lykke+Nielsen

- Det er jo et drømmejob for et arkitektfirma, som hovedsageligt beskæftiger sig med restaurering at få lov til at arbejde med sådan en bygning som det her, fortæller Bent Lykke, indehaver af Lykke+Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

For Bent Lykke, der er indehaver af arkitektfirmaet Lykke+Nielsen, er det en ære at få lov til at stå for restaureringen af byporten Stege.
For Bent Lykke, der er indehaver af arkitektfirmaet Lykke+Nielsen, er det en ære at få lov til at stå for restaureringen af byporten Stege. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Og det er også noget af et særligt job. Der findes nemlig kun to byporte tilbage i Danmark, og derfor har arkitektfirmaet af gode grunde aldrig prøvet at restaurere noget lignende før.

- Det bliver nok både første og sidste gang, jeg kommer til at lave en byport.

Bent Lykke har sammen med sit firma arbejdet på projektet de seneste ti år. Derfor havde han også håbet på, at det blev dem, der skulle have æren af restaureringen.

Genbruger de gamle sten

At restaurere en så gammel bygning er langt fra nogen nem opgave. Bent Lykke forklarer, at de er nødt til at restaurere så nænsomt som muligt og finde grænsen for, hvad der er nødvendigt at skifte.

- Det ville jo være en katastrofe, når vi var færdige, at der stod sådan et nyt tårn og shinede. Så det gælder om også at holde fast i patinaen på en eller anden måde.

Arkitektfirmaet har derfor valgt at genbruge en del af bygningens gamle sten, hvor fronten saves af, inden stenene kommer på plads igen.

Læs også
Historisk mølleport skal restaureres for 10 milioner kroner
Læs også
Historisk mølleport skal restaureres for 10 milioner kroner

En af dem, der går og skifter stenene ud, er murer Allan Larsen fra Næstved. Når han støder på et hul i murværket, finder han en sten, som kan skæres til.

- Vi prøver at genbruge dem (murstenene, red.), vi tager ud, så vi kan skære dem mindre eventuelt og så bruge dem andetsteds, så de bliver i bygningen stadigvæk, forklarer Allan Larsen.

- Det er sådan den primære præmis, der er for hele byggeriet, det er, at der skal genanvendes så meget som overhovedet muligt.

Har stået i Stege siden middelalderen

Mølleporten har stået i Stege siden middelalderen. Gennem tiden er den både blevet brugt til handel og opkrævning af told og skat, og den har også været en central del af forsvarsværket i byen.

- Den har været brugt til at kunne forsvare Stege by mod angreb. Vi ved blandt andet, at lübeckerne i 1510 brændte borge af, og så kom de her til Stege. Så stod man blandt andet her ved Mølleport og forsvarede sig, og lübeckerne blev nødt til at tage hjem uden at komme ind i Stege, fortæller Nanna Holm, museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark.

Læs også
Ekstra fem millioner på vej til renovering af historisk byport
Læs også
Ekstra fem millioner på vej til renovering af historisk byport

Museum Sydøstdanmark er et kulturhistorisk museum, som arbejder med arkæologien og den kulturhistoriske forvaltning i blandt andet Vordingborg Kommune. Museet vil i forbindelse med Mølleporten udelukkende køre udstillingen via en digital platform. 

Besøgende kommer derfor ikke til at kunne se genstande inde i porten, men kan i stedet via telefoner få en masse historier fra stedet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Håndværkerne gør meget ud af at forsøge at genbruge de materialer, der kan genanvendes.
Håndværkerne gør meget ud af at forsøge at genbruge de materialer, der kan genanvendes. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

- Det kan være alt fra arkitektur til de begivenheder, der er sket derovre. Eller måske de skal møde en af fangerne, der har siddet fængslet oppe i tårnet på et tidspunkt, siger Nanna Holm.

Når Mølleporten står færdig om minimum et år, kan besøgende se frem til at kunne komme op i tårnet.

Bliver en gave til befolkningen

I mange hundrede år har det ikke været muligt at komme op i selve Mølleporten. Men i fremtiden vil det være muligt at komme helt op i toppen af byggeriet, hvor man kan se udsigten over voldterrænet.

Det kan dog være svært at forestille sig lige nu. Tårnet har været pakket ind i plastik i et par år, men ifølge Bent Lykke kan stegeboerne godt begynde at glæde sig.

- Når vi pakker den ud, bliver det en gave til befolkningen. Det bliver jo næsten et helt nyt element i byen.

Indtil man kan komme op i bygningen, kan man fra den 1. marts se en udstilling om Mølleporten på Møns Museum.


Nyhedsoverblik