Ekstra fem millioner på vej til renovering af historisk byport

Realdania har smidt yderligere fem millioner kroner i puljen til at restaurere Mølleporten i Stege. Projektet er nu fuldt finansieret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et stort istandsættelsesprojekt kan nu gå i gang i Stege på Møn.

Byens gamle mølleport har fået en bevilling på fem millioner kroner fra Realdania, som sikrer fuld finansiering af projektet Gør porten høj – restaurering og tilgængeliggørelse af Mølleporten i Stege.

Projektet indebærer dels den første restaurering i over 100 år af den gamle bygning og dels at skabe offentlig adgang til bygningen.

quote Det var en kærkommen, tidlig julegave

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

Selve bygningen har ikke har været i brug i 200-300 år.

En tidlig julegave

Tidligere på året bevilligede A.P. Møller Fonden 10 millioner kroner til projektet. Med Realdanias bevilling er projektet nu fuldt finansieret og kan dermed startes.

- Projektet er nu fuldt finansieret, og vi kan gå i gang. Jeg er både glad og stolt over, at vi kan gøre det i samarbejde med landets to største og vigtigste filantropiske aktører inden for byggeri – Realdania og A.P. Møller Fonden, siger Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune.

- Det var en kærkommen, tidlig julegave til Vordingborg Kommune og vores samarbejdspartnere på dette betydningsfulde projekt, tilføjer han.

Vordingborg Kommune bevilliger selv 3,5 millioner kroner til restaureringen.

Tårnet bliver højere

Det er over 100 år siden, at Mølleporten sidst blev renoveret, så en gennemgribende restaurering er et hovedmål med projektet.

- Ved at gøre Mølleporten tilgængelig for offentligheden bliver der skabt en ny, stærk oplevelsesmulighed i middelalderbyen Stege, lige dér hvor Møns vandrerute Camønoen starter. Desuden er Mølleporten et helt unikt historisk byggeri, som vi gerne vil være med til at fremtidssikre – til gavn for både borgere og besøgende, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Med de sidste fem millioner kroner på plads, kan projektet Gør porten høj – restaurering og tilgængeliggørelse af Mølleporten i Stege realiseres.
Med de sidste fem millioner kroner på plads, kan projektet Gør porten høj – restaurering og tilgængeliggørelse af Mølleporten i Stege realiseres.

I forbindelse med renoveringen bliver gadeniveauet umiddelbart omkring byporten sænket 70-80 centimeter ned til det niveau, der var i slutningen af 1400-tallet. Derved kommer tårnet til at syne højere.

De omgivende færdselsarealer trafiksikres, og der etableres en separat bro over voldgraven til bløde trafikanter.

Mølleport-projektet er udviklet i et partnerskab mellem Vordingborg kommune, Møns Museum og Lykke & Nielsen Arkitekter MAA.