Her åbner der en ny friskole efter sommerferien

En ny friskole har officielt fået grønt lys til at åbne på Vestmøn. Skolen slår dørene op allerede efter sommerferien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var flere ting, der skulle flaske sig, hvis friskolen ”Blå Veje Skole” skulle åbne på Vestmøn efter sommerferien.

Men nu kan initiativgruppen og støtterne bag friskolen ånde lettet op - alle godkendelser er nemlig faldet på plads, så skolen kan nå at åbne allerede til august.

Nis Lorenzen er projektleder og kommende skoleleder på den nye friskole på Vestmøn.
Nis Lorenzen er projektleder og kommende skoleleder på den nye friskole på Vestmøn. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Det fortæller skolens nyudnævnte leder Nis Lorenzen.

- Alle har armene i vejret. Jeg har også selv været helt oppe at køre, men jeg er også fokuseret, da man hurtigt skulle i gang med det praktiske arbejde med at få skolen klar, fortæller skolelederen.

Kunne ikke nå ansøgningsfrist

Ønsket om en friskole på Møn har spiret i lokalsamfundet, siden det stod klart, at Møn Skole afdeling Fanefjord sammen med Marienberg, Mern og Bårse skoler skulle lukke grundet besparelser i Vordingborg Kommune.

Meldingen om en skolelukning kom dog først i starten af i år, og det betød, at forældrene bag friskoleprojektet ikke kunne nå at ansøge om at åbne en friskole i det kommende skoleår. 

Det kræver nemlig, at man senest den 15. august året før skolestart har anmeldt det nye friskoleinitiativ til Børne- og Undervisningsministeriet.

Læs også
Ny friskole åbner efter planen til næste skoleår - nok elever opskrevet
Læs også
Ny friskole åbner efter planen til næste skoleår - nok elever opskrevet

Men så kom projektet ”Blå Veje Skole” forældrene på Møn til undsætning.

Tankerne bag Blå Veje Skole startede for 6-7 år siden, fortæller Nis Lorenzen, der udover nu at være blevet skoleleder for Blå Veje Skole, også hele vejen igennem har fungeret som friskolens projektleder.

Blå Veje Skole bygger på en idé om verdensborgerskab og en dagligdag baseret på viden om, hvordan børn lærer bedst – herunder et fokus på fordybelse og struktur med færre skift.

Fra Østerbro til Vestmøn

Ansøgningen om at starte en skole blev sendt af sted helt tilbage i 2019, og det var oprindeligt planen, at skolen skulle ligge på Østerbro. 

Men da man ikke kunne finde nogle egnede bygninger, rykkede projektet sydpå og er altså nu endt på Møn.

quote - I dag og i morgen har vi vores 20 første indskrivningsmøder

Nis Lorenzen, kommende skoleleder Blå Veje Skole

- I februar fik forældrene at vide, at skolen skulle lukke til sommer. Så det passede godt med, at vi ledte efter lokaler. Det var ret tilfældigt - men heldigt, har Nis Lorenzen tidligere fortalt.

For at skolen kunne åbne efter sommerferien krævede det dog, at skolen fik tilskud fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), og at Vordingborg kommune ville godkende, at der skulle drives skole i Fanefjordhallen.

Fra august kan Blå Veje Skole drive friskole i Fanefjordhallen på Vestmøn.
Fra august kan Blå Veje Skole drive friskole i Fanefjordhallen på Vestmøn. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Nu blot to måneder inden skolestart er begge ting så endelig faldet på plads. 

Vordingborg kommunens tekniske afdeling godkendte i midten af maj, at Fanefjordshallen må anvendes til skole, og fredag den 2. juni meddelte STUK, at tilskuddet var blevet godkendt.

Indskriver elever nu

Nis Lorenzen er derfor hoppet direkte i arbejdstøjet. Først og fremmest handler det om at få styr på elevsammensætningen.

- I dag og i morgen har vi vores 20 første indskrivningsmøder. Der var 27 børn på vores interesserede-liste, og vi har også møder med nogen, der ikke står på listen. Så præcis hvor mange elever vi ender på, ved jeg ikke, men mit gæt er mellem 25 til 40, siger Nis Lorenzen til TV2 ØST torsdag.

Læs også
Ny friskole køber gammel skolebygning
Læs også
Ny friskole køber gammel skolebygning

Selvom der venter et stort arbejde over sommeren, er Nis Lorenzen dog ikke et sekund i tvivl om, at de nok skal blive klar til at slå dørene op til august.

- Vi glæder os til at kunne danne verdensborgere i et lokalt miljø. Vi glæder os til at møde forældre og børn og skabe nogle dejlige rammer for trivsel, udvikling og faglig fordybelse, som vi lægger meget vægt på.

Blå Veje Skole følger i år Vordingborg Kommunes skoleferieplan. Første skoledag er derfor mandag den 14. august.  


Nyhedsoverblik