Ny friskole køber gammel skolebygning

Slagelse Kommune har solgt bygningerne, der i dag huser Flakkebjerg Skole, som skal lukke. Efter sommerferien åbner i stedet en ny friskole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom Flakkebjerg Skole bliver fortid efter sommerferien, så kommer skoleklokken i bygningen fortsat til at ringe ind.

Fra august 2023 bliver det nemlig i stedet ”Flakkebjerg Friskole”, der kommer til at byde lærere og elever velkommen i de velkendte bygninger.

quote Jeg er mega rørt over, at vi står her i dag

Anna Fjordside, bestyrelsesformand, Flakkebjerg Friskole

Det står klart, efter at Slagelse Kommune den 6. juni har solgt Flakkebjerg skoles bygninger til bestyrelsen bag byens nyoprettede friskole.

- Slagelse Kommune har netop sammen med bestyrelsen for Flakkebjerg Friskole underskrevet en købsaftale på Flakkebjerg Skoles bygninger og dele af grunden tæt på skolen, så en ny friskole kan starte til skoleåret 2023/2024, skriver Slagelse Kommune og Flakkebjerg Friskole i en fælles pressemeddelelse.

Line Nielsen bliver skoleleder af Flakkebjerg Friskole. Line Nielsen er 36 år og bosiddende i Sørbymagle. Hun er læreruddannet og kommer fra en stilling på Vinde Helsinge Friskole, hvor hun har arbejdet siden 2011.
Line Nielsen bliver skoleleder af Flakkebjerg Friskole. Line Nielsen er 36 år og bosiddende i Sørbymagle. Hun er læreruddannet og kommer fra en stilling på Vinde Helsinge Friskole, hvor hun har arbejdet siden 2011. Foto: Flakkebjerg Friskole

Friskolens bestyrelse har siden januar, hvor byrådet i Slagelse Kommune besluttede at nedlægge Flakkebjerg skole, kæmpet for at få lov til at overtage skolens bygninger til at kunne drive friskole i stedet. 

Derfor er det en stor lettelse for formanden for bestyrelsen, at købsaftalen nu er på plads.

- Jeg er mega rørt over, at vi står her i dag. Vi har en friskole, vi har en leder og vi er blevet godkendt. Jeg er meget beæret, siger Anna Fjordside, bestyrelsesformand for Flakkebjerg Friskole.

Kæmpede for at bevare den lokale skole

Anna Fjordside har sammen med en gruppe borgere på over 20 mand kæmpet siden sidste forår for at sikre et lokalt skoletilbud i Flakkebjerg.

Arbejdsgruppen, der består af lokale ildsjæle, blev dannet, fordi byens borgere blev opmærksomme på, at politikerne i Slagelse Kommune overvejede at lukke fire skoler i kommunen – herunder Flakkebjerg Skole.

- Vi har været i diskussionen siden 1. april 2022, og så kæmpede vi selvfølgelig for, at skolen skulle bevares. Men hen mod sommerferien kunne vi godt se, at det ikke var den vej, de politiske vinde fløj, fortæller Anna Fjordside.

Læs også
Stort flertal lukker fire skoler
Læs også
Stort flertal lukker fire skoler

Derfra skulle der handles hurtigt. Fristen for anmeldelse om oprettelse af en fri grundskole ligger nemlig den 15. august forud for det skoleår, hvor en skole ønsker offentligt tilskud. 

Selvom politikerne ikke endeligt havde vedtaget skolelukningen sidste sommer, blev gruppen bag friskolen altså nødt til at tænke forud.

Først og fremmest handlede det om at skrabe penge sammen. Samtidig med anmeldelsen skulle der nemlig også indbetales første rate af depositum på 20.000 kroner til Børne- og Undervisningsministeriet.

- Vi vidste, at vi skulle være tidligt ude, så allerede under sommerferien begyndte vi at samle pengene ind for at have en Plan b, hvis nu politikerne valgte at lukke skolen, siger Anna Fjordside.

Manglede de fysiske rammer 

I januar 2023 blev plan b så til plan a, da skolelukningen blev en realitet.

På dette tidspunkt var Flakkebjerg Friskole allerede langt i dens tilblivelsesproces. Der var valgt en bestyrelse på syv mand, og værdigrundlaget for skolen var ved at tage form. 

Nu manglede man bare at få skolens fysiske rammer på plads.

- Lokalt har man ønsket at bevare skolen og bygningerne, fordi det ligger central placeret i byen. Skolen er i en god stand, og der skal ikke gøres meget i forhold til vedligehold og udskiftning, så det giver god mening at bruge de bygninger, siger Anna Fjordside.

Dén holdning delte politikerne i Slagelse Kommune, der hele vejen rundt bakkede op om salget af Flakkebjerg Skoles bygninger.

- Vi har været meget tydelige omkring vores intention med at købe bygningerne. Og det var, hvad jeg ved af, med fuld opbakning politisk fra hele Slagelse Byråd, da man besluttede, at man gerne ville sælge. Så det er en stor kadeau til dem, og det vil jeg gerne sige tak for, siger Anna Fjordside.

Borgmester glad for samarbejdet

Også Slagelse Kommunes borgmester, Knud Vincents (V), understreger det gode samarbejde, der har været omkring salgsprocessen.

- Vi har haft en rigtig god dialog med bestyrelsen for Flakkebjerg Friskole gennem hele forløbet, og jeg er glad for, at vi nu står med en underskrevet købsaftale, så Flakkebjerg Friskole kan starte op, siger han.

Salg af Flakkebjerg Skole

Flakkebjerg Friskole har købt de eksisterende skolebygninger, skolegård og et mindre areal tæt ved skolen for 4,2 millioner kroner.

Købesummen betales dels med en kontant betaling på 1,5 millioner kroner, og dels ved udstedelse af et sælgerpantebrev på 2,7 millioner kroner med en løbetid på 15 år og med en rente på 5 procent.

Et større grønt areal inklusiv friluftsteater og boldbane ejes og vedligeholdes fortsat af Slagelse Kommune, så det er offentligt tilgængeligt for alle herunder borgere, foreninger med videre.

Kilde: Slagelse Kommune

Flakkebjerg Friskole ringer ind til første skoledag søndag den 13. august, hvor skolelederen Line Nielsen vil byde eleverne velkomne.

I første omgang åbner skolen med årgangene fra 0. til 7. klasse, men skolen håber og forventer i fremtiden at kunne tilbyde skolegang frem til 9. klassetrin med maksimalt 20 elever i hver klasse. 


Nyhedsoverblik