Første gang i 27 år – skred ved Møns Klint foreviget på foto

Fredag skred et stykke af Møns Klint ned. Arkæolog Jeanette Varberg var hurtig til at forevige øjeblikket med kameraet i sin telefon.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jeanette Varberg og hendes familie skulle egentlig bare en sidste tur på Møns Klint for denne vinterferie i går fredag inden turen hjem til Stensballe ved Horsens, hvor de bor. Men imens de gik der på stranden, blev de vidne til noget, som meget få har set ved selvsyn – og som endnu færre har fanget på foto.

For 200 meter foran dem skete der et større skred fra den op mod et hundred meter høje klint.

Artiklen fortsætter under billedet.

Møns Klint måler på sit højeste punkt 128 meter, men ved Nylands Nakke, hvor fredagens skred fandt sted, måler klinten omkring 80 meter i højden, oplyser Geocenter Møns Klint.
Møns Klint måler på sit højeste punkt 128 meter, men ved Nylands Nakke, hvor fredagens skred fandt sted, måler klinten omkring 80 meter i højden, oplyser Geocenter Møns Klint. Foto: Jeanette Varberg

Jeanette Varberg nåede at fange øjeblikket med sit kamera på telefonen. En sådan dokumentation af et helt særligt naturfænomen er bestemt ikke hverdagskost – faktisk er det ifølge Jeanette Varberg, der til dagligt er arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet, ikke sket siden 1994.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sidste gang en person lykkedes med at fotografere et skred på Møns Klint var i 1994. Dengang var det en tysk turist, som fangede styrtet af Dronningestolen, oplyser Geocenter Møns Klint. Ved dette skred blev en person, som gik på stranden, dræbt.
Sidste gang en person lykkedes med at fotografere et skred på Møns Klint var i 1994. Dengang var det en tysk turist, som fangede styrtet af Dronningestolen, oplyser Geocenter Møns Klint. Ved dette skred blev en person, som gik på stranden, dræbt.

- Vi hører en torden – og jeg når at tænke, de har ikke sagt, det skal være tordenvejr – og så lige pludselig begynder der at ske aktivitet ved klinten, fortæller Jeanette Varberg til TV2 ØST om det øjeblik, hvor hun blev klar over, at der var ved at ske et skred.

Læs også
Naturfænomen skal være verdensarv – kommune afsætter 1,5 millioner kroner
Læs også
Naturfænomen skal være verdensarv – kommune afsætter 1,5 millioner kroner

- Jeg tager min telefon lynhurtigt op af lommen og begynder at tage billeder – fordi jeg ved instinktivt, at det her er fuldstændigt unikt, og det sker så sjældent. Så jeg når at få taget en masse billeder.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud ved Møns Klint lørdag morgen, efter 3.000 kubikmeter var skredet ned fredag.
Sådan så det ud ved Møns Klint lørdag morgen, efter 3.000 kubikmeter var skredet ned fredag. Foto: Per Rasmussen.

Jorden rystede

Selv på afstand kunne familien mærke de svage rystelser i jorden fra de mange tons kalk, der styrtede ned mod stranden og ud i havet.

- Bagefter rammer chokket os, for vi tænker, om der går nogen derhenne, siger Jeanette Varberg.

Læs også
35 gange op og ned ad Møns Klint: - Lidt udfordringer skal man jo have
Læs også
35 gange op og ned ad Møns Klint: - Lidt udfordringer skal man jo have

Der er dog ingen meldinger om, at nogen er kommet til skade.

Familiens tur ned på stranden ved Møns Klint i går fredag var kommet i stand, efter at Jeanette Varberg og hendes mand, Klaus Risskov Pedersen, dagen forinden var på en gåtur langs Møns Klint og her så, at der var sket et skred i løbet af natten.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jeanette Varberg - der til dagligt er arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet - kalder fredagens oplevelse "unik".
Jeanette Varberg - der til dagligt er arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet - kalder fredagens oplevelse "unik". Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

De fortalte om deres oplevelse til deres to børn, da de kom hjem – og de var ivrige efter at komme ned og se det nedfaldne stykke klint ved selvsyn. Derfor blev en ny udflugt arrangeret.

- Jeg var lidt bekymret, for jeg ved, der kan komme efterskred, så vi lavede en aftale om, at vi ikke gik for tæt på, fortæller Jeanette Varberg om overvejelserne ved at tage af sted.

Læs også
Ensomme sælunger får telefonerne til at gløde - sådan spotter du en såret unge
Læs også
Ensomme sælunger får telefonerne til at gløde - sådan spotter du en såret unge

På dette tidspunkt vidste ingen af dem, at de snart ville se et nyt skred med egne øjne – en oplevelse, der både er gået hen at blive vinterferiens højdepunkt – men også en påmindelse om, at selv den danske natur kan være farlig, siger Jeanette Varberg.

- Derfor er det også vigtigt at understrege, at det er farligt at være dernede – man skal tænke sig om.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jeanette Varberg var sammen med sin familie, Frida Varberg Pedersen, 11 år, Klaus Risskov Pedersen og Arthur Varberg Pedersen, 8 år taget på stranden ved Møns Klint, hvor de fredag så det helt unikke naturfænomen.
Jeanette Varberg var sammen med sin familie, Frida Varberg Pedersen, 11 år, Klaus Risskov Pedersen og Arthur Varberg Pedersen, 8 år taget på stranden ved Møns Klint, hvor de fredag så det helt unikke naturfænomen. Foto: Jeanette Varberg

Nysgerrige bør tage sig i agt

Ifølge Michael Jørgensen, naturguide på Geocenter Møns Klint, er netop vinter og forår højsæson for skred på Møns Klint:

- Når vi har en vinter som i år, hvor der har været rigtig meget nedbør, og det så bliver koldt og frostvejr, som det har været nogle dage her – så fryser vandet i kridtet. Når det fryser, udvider vandet sig og laver nogle sprækker ind i klinten. Og når det så efterfølgende bliver tøvejr, så løber der smeltevand ned gennem sprækkerne, og så løsner det sig i store flager af kridt, forklarer han.

quote Man skal altid færdes med varsomhed herude. Der er risiko for skred året rundt

Michael Jørgensen, naturguide, Geocenter Møns Klint

Det seneste skred, har Michael Jørgensen anslået, måler omkring 3.000 kubikmeter – i et stykke på cirka 30 gange 50 meter.

Sidst, der skete et skred fra netop denne del af klinten, var i 2009. Her faldt der 5.000 kubikmeter kridt og ler ned.

- Nogle år er det bare nogle små skred med nogle få kubikmeter, der ryger ned – og andre år, som i år, er det lidt større skred. De helt store skred går der mange år imellem, siger han.

I 2007 indtraf "det største skred i 50 år" om natten mellem 26. og 27. juni i 2007. Her faldt omkring 460.000 tons kridt, sand og ler ned og dannede en ny halvø, som strakte sig 300 meter ud i Østersøen. En måned senere skete et nyt skred – dengang var klinten lukket af sikkerhedshensyn helt frem til 2. maj 2007.

Artiklen fortsætter under billedet.

Michael Jørgensen, naturguide på Geocenter Møns Klint, fortæller at netop vinter og forår er højsæson for skred på klinten, og besøgende bør derfor her tage sig særligt i agt.
Michael Jørgensen, naturguide på Geocenter Møns Klint, fortæller at netop vinter og forår er højsæson for skred på klinten, og besøgende bør derfor her tage sig særligt i agt. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Det seneste skred på Møns Klint har dog ikke givet anledning til afspærring af området, men alle besøgende bør tage sig i agt, siger Michael Jørgensen:

- Man skal altid færdes med varsomhed herude. Der er risiko for skred året rundt, men især i vinter og forår. Derfor skilter vi også ved vores trapper – at færdsel er på eget ansvar. For vi kan ikke vide, hvornår det sker.

Møns Klint er samlet otte kilometer lang. Det højeste punkt er 128 meter over havets overflade.


Nyhedsoverblik