¨

Film fra Præstø har snigpremiere i den lokale biograf: - Jeg har sommerfugle i maven

Lørdag er der i alt tre forpremiere på filmen Ninna. Klokken 19 er der gallapremiere på filmen i Præstø. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

I dag fik en helt særlig biograffilm premiere i Præstø. Filmen Ninna er optaget i byen, og den er blevet til med hjælp fra et væld af lokale kræfter.

- I dag er en stor dag.

Sådan lyder det fra instruktør Fabian Wullenweber. For lørdag fik en helt særlig biograffilm premiere i Præstø. Filmen Ninna er optaget i Præstø, den er blevet til med hjælp fra et væld af lokale kræfter, og så er der omkring 250 lokale statister med på det store lærred.

Derfor var det ganske naturligt, at netop de lokale var de første, der fik lov at opleve filmen.

- Jeg var med i tre shoots på filmen, men om de er klippet ud, aner jeg ikke. Så det bliver spændende at se, om jeg selv er der, siger Tinne Hansen.

Det gør da en lidt stolt, at man har en landsdækkende film, der er optaget lokalt

Tinne Hansen, Præstø

Også instruktøren er spændt på dagens forpremiere.

- Jeg har sommerfugle i maven. Det er jo først, når en film møder sit publikum, at jeg egentlig ved, om det er lykkes. Griner de på de rigtige steder? Er de stille på de rigtige steder? Er de underholdt, grebet af den? Lyder det fra Fabian Wullenweber.

Et Præstø med drive

Det er ikke tilfældigt, at filmen fra Præstø bliver vist i byen først. Instruktøren vil nemlig gerne sige tak til alle dem, der gjorde det muligt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fabian Wullenweber var spændt på at se de lokales reaktion på filmen Ninna. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

- Jeg har den oplevelse, at i Præstø er der nærmest sådan en nybyggermentalitet. De har sådan et drive, hvor de siger, at de skaber selv deres by. Vi står sammen, og vi rykker. Hvis vi har lyst til at få et springvand, så samler vi ind. Hvis Bio Bernhard mangler penge til digitalt udstyr, så samler vi ind. Det vil sige, at folk var straks med på ideen. Det er mange år siden, der er lavet film i Præstø, så der var mange folk, der støttede med 50-100 kroner. Vi havde butikker, der støttede med varer, husly, og der var en bred opbakning, siger Fabian Wullenweber.

Også lokalt bliver ryggen rank:

- Det gør da en lidt stolt, at man har en landsdækkende film, der er optaget lokalt, siger Tinne Hansen.

Begyndte for syv år siden

Filmen Ninna har været længe undervejs.

Det er nu syv år siden, at manuskriptforfatter og skuespiller Susanne Juhasz og Fabian Wullenweber sammen begyndte at udvikle filmen.

Da TV2 ØST mødte dem i 2017, havde de allerede styr på det meste. Men økonomien haltede. Og så trådte lokale kræfter til. Både de store og de små.

- Vi har aftalt med Fabian, at alt hvad der ligger forude for filmen, indtil den kommer på premiere, det er gratis. Det skal ikke koste dem noget at komme i huset, sagde Anker Rasmussen, der er frivillig i Bio Bernhard, tilbage i 2017 til TV2 ØST, mens Møns Bank også ville være behjælpelige med at oprette konti til forskellige gøremål.

Heller ikke da der manglede statister, blev det et problem. Og nu kan både instruktør og lokale få løftet sløret for Ninna.

Der var en baggrund, som var meget lig min egen baggrund, så den trak tårer

Tinne Hansen, Præstø

- Det er en drama-komedie. Så det er en sjov film, og det er også en gribende film. Det er en film, der skildrer flere ting. Det er en julefilm, og den skildrer Ninna, hvis søn fylder 18 og skal flytte hjemmefra. Det er noget, rigtig mange mennesker kommer til at opleve og kommer til at kæmpe med alle de følelser. Fordi hvordan er det at give slip på sit barn? Og det har Ninna bare rigtig svært ved, fortæller Fabian Wullenweber.

Begejstring hos instruktør og lokale

Og da instruktøren efter 1 time og 35 minutters film kan gøre status, er han godt tilfreds.

- Der er mange, der sagde, vi græd ligeså meget, som vi grinede. De var meget overraskede over historien og den måde, den udviklede sig på. Og det er jo fedt at høre, for det er alt det, vi håbede på. Det bedste er jo også, at film er uforudsigelige, at folk ikke ved, hvad der sker i næste scene. Så det er fedt, siger Fabian Wullenweber.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tinne Hansen fra Præstø. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Og det lader til, at publikum deler den betragtning.

- Den var hård. Det var ikke sådan en rigtig sjov film, som jeg egentlig havde forventet. Der var en baggrund, som var meget lig min egen baggrund, så den trak tårer, siger Tinne Hansen.

Tinne Hansens egen debut på lærredet har hun dog til gode lidt endnu. Hun kom ikke med i den færdigklippede version. Men anmeldelsen af filmen er upåvirket.

- Jeg synes, det er sjovt, at man bruger det lokale og bruger de lokale beboere statister til at være med som statister. Sådan noget, synes jeg, er en sjov ting, siger hun.

Den 7. november er der landspremiere på Ninna.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App