Behandling af klagesager over biogasanlæg trækker ud - beboere føler sig fastlåst

Klagenævn er 20 måneder om at behandle klagesager over biogasanlæg ved Køng. Naboer føler sig låst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er helt vildt. Det er forfærdeligt.

Sådan lyder reaktionen fra Helle Pia Nielsen, da TV2 ØST fortæller hende, at hun kommer til at vente i mange måneder på, at klagenævn afgør sagen om et omstridt biogasanlæg ved Køng.  Sagsbehandlingstiden er nemlig oppe på 20 måneder.

Helle Pia Nielsen er med i en gruppe naboer, der klagede til Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet over planerne om at bygge et biogasanlæg ved Køng Mose - midt mellem Vordingborg og Næstved. Beboerne sendte klagerne afsted for over et halvt år siden, og de havde håbet på en snarlig afklaring. Men det får de ikke. Der kommer først en afgørelse i slutningen af næste år.

quote Det er superærgerligt, at ventetiden er så lang

Ole Hvelplund, direktør, Nature Energy

- I værste fald troede vi, at sagsbehandlingen ville tage otte-ni måneder. Men en sagsbehandlingstid på 20 måneder er helt vild. Det er uhørt. Vi ved jo ikke, om vi er købt eller solgt. Vi er fastlåst. Der er nok ikke mange, der tør købe hus her i området, før sagen er afgjort, siger Helle Pia Nielsen.

Drukner i klagesager

De to klagenævn er ved at drukne i sager, derfor er sagsbehandlingstiden i nogle typer af sager oppe på de 20 måneder.

Et flertal i kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune sagde i slutningen af marts ja til en lokalplan for området. Og i juni godkendte politikerne miljøgodkendelsen til anlægget. Borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), er forbavset over den lange sagsbehandlingstid.

- Det er rigtig ærgerligt, at der går så lang ventetid både for borgerne og selskabet bag anlægget. Kommunen er jo som sådan ikke part i sagen. Det er ikke os, der vil bygge. Men vi vil som kommune gerne være med til at fremme den grønne dagsorden, spare CO2, og set i det lys er det ærgerligt, at klager kan forsinke hele processen så meget, siger Mikael Smed

biogasanlæg.Midtfyn
Læs også
Biogasanlæg kommer til Køng – nu er miljøgodkendelsen på plads
biogasanlæg.Midtfyn
Læs også
Biogasanlæg kommer til Køng – nu er miljøgodkendelsen på plads

Efter planen skal biogasanlægget placeres godt to kilometer syd for Køng. Forventningen er, at anlægget kan behandle op mod 300.000 ton biomasse om året. Det betyder, at der hvert år vil være omkring 33.400 lastbilkørsler til og fra anlægget.

- Det forsinker den grønne omstilling

Det er Danmarks største producent af biogas, Nature Energy, der vil investere omkring 150 millioner kroner i anlægget.

- Det er superærgerligt, at ventetiden er så lang. Det forsinker den grønne omstilling, siger direktør Ole Hvelplund fra Nature Energy, og fortsætter:

- Vi havde håbet at få et svar på klagesagerne i tidlige forår næste år. Vi vil nu gå til nævnet og til ministeren i håb om at få afkortet ventetiden, lyder det far Ole Hvelplund.

VIDEO: Tilbage i foråret udtrykte beboerne i området stor modstand mod planerne om et biogasanlæg.

 

Sagen er faktisk allerede på vej ind i Folketinget. Det er den Radikale Kathrine Olldag (R), der tager sagen op.

- Det lyder helt forkert med en sagsbehandlingstid på 20 måneder. Naboer, virksomhed og kommune bliver jo taget som gidsler i ventetiden. Det vil jeg spørge ministeren om, fastslår Kathrine Olldag.

biogasanlæg.Midtfyn
Læs også
Trods borgerprotester – flertal siger ja til biogasanlæg
biogasanlæg.Midtfyn
Læs også
Trods borgerprotester – flertal siger ja til biogasanlæg

Direktør for Nature Energy, Ole Hvelplund, understreger i øvrigt, at den lange ventetid ikke får betydning for selskabets interesse for at etablere anlægget i Køng.

- Hvis ventetiden på en afgørelse bliver 20 måneder, tager vi det med. Vi er fortsat opsatte på at gennemføre projektet, siger han.


Nyhedsoverblik