Direktør for kriseramt geocenter glæder sig over hjælpepakke - men savner klare retningslinjer

Både Middelaldercentret og Geocenter Møns Klint byder en ny hjælpepakke velkommen, som skal hjælpe centrene gennem coronakrisen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er rigtig dejligt, at vi er kommet med i hjælpepakken, som kan holde hånden under dem, som er allerværst stillet.

quote Det vil kunne holde hånden under de allerværst stillet

Nils Natorp, direktør ved Geocenter Møns Klint

Sådan siger Nils Natorp, direktør ved Geocenter Møns Klint, efter regeringen sammen med et flertal af Folketingets partier er blevet enige om en økonomisk hjælpepakke, der skal dække en del af Danmarks 16 videnspædagogiske aktivitetscentre manglende indtjening under coronakrisen.

Med aftalen bliver det muligt for aktivitetscentrene at blive kompenseret for op mod 80 procent af den indtjening, de har måttet undvære fra 9. marts og til og med 8. juli 2020 på grund af midlertidig nedlukning. Der er bare et men.

- Vi mangler nogle klare retningslinjer for, hvad det vil sige at være nødlidende. Skal man være gået konkurs? Hvad skal man have taget af forholdsregler for at komme i betragtning? Lige nu sidder Organisationen Danske Museer og ønsker at få specificeret de retningslinjer, siger Nils Natorp.

Geocenter Møns Klint
Læs også
Ny politisk aftale giver økonomisk håndsrækning til kriseramt geocenter
Geocenter Møns Klint
Læs også
Ny politisk aftale giver økonomisk håndsrækning til kriseramt geocenter

Der står blandt andet i ansøgningen til hjælpepakken, at man skal have fortaget alle nødvendige tilpasninger for at kunne komme i betragtning til den økonomiske redningskrans.

- Vil det sige, at man skal have fyret folk i stedet for at sende dem hjem med lønkompensation? Vil det sige, at man først skal have brugt hele sin egenkapital? Eller hvad skal der til for at søge denne pulje? Det skal nu klarlægges, siger Nils Natorp.

Hjælpepakke dækker ikke højsæsonen

Men det er ikke kun klare retningslinjer, der ifølge Nils Natorp er et problem ved hjælpepakken.

Direktøren for Geocenter Møns Klint ærgrer sig også over, at man på nuværende tidspunkt kun bliver kompenseret for den indtjening, man har måttet undvære fra 9. marts til og med 8. juli 2020.

- Det er vores lavsæson, fordi det er først fra 8. juli, at vi normalt har Turistdanmark fyldt op og tjener vores penge. Vi har 60 procent af vores omsætning i juli og august måned, og det dækker denne hjælpepakke ikke. Så hvis det virkelig skulle have effekt for os, så skulle den også dække de måneder, siger Nils Natorp.

- Men det er langt bedre end tidligere, og det vil kunne holde hånden under de allerværst stillet, og dem som har store indtægter i foråret, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Geocenter Møns Klint kan ikke åbne for gæster på grund af nedlukningen.
Geocenter Møns Klint kan ikke åbne for gæster på grund af nedlukningen. Foto: Geocenter Møns Klint.

Hvor hårdt ramt er Geocenter Møns Klint af nedlukningen?

- Vi har foreløbig tabt 2,2 millioner kroner i omsætning, og vi har en årlig omsætning på cirka 14 millioner kroner. Hvis ikke vi har åben inden 1. juni, så har vi tabt 2,5 millioner kroner. Men det er stadig småpenge i forhold til vores højsæson. Selv hvis vi fik 80 procent kompenseret for vores højsæson, ville vi være i alvorlige problemer, svarer Nils Natorp og håber, at danske turister snart kan komme til at besøge geocenteret.

- Lige nu er der ikke noget, der økonomisk holder hånden under os i højsæsonen, tilføjer han.

Hvilke konsekvenser vil det få?

- Det kan betyde yderligere besparelser og yderligere fyringer, og det er hele vejen rundt på samtlige centre og museer, svarer han.

Minister: Stederne skal overleve

Indtil nu har de videnspædagogiske aktivitetscentre ikke været omfattet af nogen af Folketingets hjælpepakker.

- De (centrene, red.) skal overleve denne krise, men rigtig mange af dem oplever - ligesom alle andre - at der er en gevaldig nedgang i aktivitet.

- Derfor har vi valgt at lave en hjælpepakke, som skal holde hånden under de her steder, som formidler utroligt vigtig kulturarv til børn og unge, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

DISSE 16 PÆDAGOGISKE AKTIVITETSCENTRE FÅR HJÆLP

Experimentarium i København og Historiecenter Dybbøl Banke er også på listen over centre, der får coronahjælp. Her følger en liste over alle 16 centre:

 

  • Sagnlandet Lejre.
  • Middelaldercentret, Nykøbing Falster.
  • Fjord- og Bæltcenteret i Kerteminde.
  • Historiecenter Dybbøl Banke.
  • Aqua Akvarium og Dyrepark.
  • Ribe Vikingecenter.
  • Vadehavscentret.
  • Økolariet.
  • Experimentarium.
  • Kulturcenter Assistens.
  • Tycho Brahe Planetarium.
  • Lille Vildmosecentret.
  • GeoCenter Møns Klint.
  • NaturBornholm.
  • Bornholms Middelaldercenter.
  • Universe.

 

 

Kilder: Børne- og Undervisningsministeriet.

Hvor mange penge staten skal sende i retning af aktivitetscentrene, er endnu uvist. For der er ikke noget beløbsloft, oplyser ministeren.

- Vi står over for at træffe beslutninger for næste fase i genåbningen. Det kommer naturligvis til at have en ret stor indflydelse på lige præcis de centre, som er stærkt afhængige af, om der er skoleelever i skole eller ej.

- Så der er nogle lidt forskellige forhold på centrene og i genåbningen, der afgør, hvilke beløb vi taler om, siger hun og tilføjer, at det er realistisk, at der kommer flere hjælpepakker til coronaramte virksomheder og institutioner, udtaler ministeren.

Hvad med de udenlandske turister?

Hos Middelaldercentret ved Nykøbing Falster får hjælpepakken også en halvlunken modtagelse af centerleder Peter Vemming Hansen.

- Vi er selvfølgelig taknemmelige, og det er godt nok. Men de fleste af de her centre har 40-50 procent af deres indtjening i højsæsonen, hvor hjælpepakken stopper midt i sæsonen. Og da vi ikke kan forvente særlig mange udenlandske gæster, hvis nogen overhovedet, så ved jeg ikke, hvordan det skal gå, siger Peter Vemming Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Middelaldercentret søger nu den nye hjælpepakke.
Middelaldercentret søger nu den nye hjælpepakke. Foto: TV2 ØST

Hos Middelaldercentret vil centerlederen dog tage tingene som de kommer og søge om økonomisk støtte gennem hjælpepakken.

- Lige nu går det ikke, hvis vi ikke har nogen indtjening eller hjælpepakke, så går det jo galt med kassekreditten på et tidspunkt. Så vi skal på et eller andet tidspunkt prøve at åbne og udnytte noget af den hjælpepakke for at komme igennem, svarer Peter Vemming Hansen.

Foruden regeringen og Venstre, så står også Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Liberal Alliance samt de fire grønne løsgængere bag aftalen.

Trods hjælpepakker til landets museer har Middelaldercentret ved Nykøbing Falster og Geocenter Møns Klint ikke kunnet få del i regeringens økonomiske håndsrækning. Men nu er der hjælp på vej.

Nyhedsoverblik