Ny politisk aftale giver økonomisk håndsrækning til kriseramt geocenter

Middelaldercenteret ved Nykøbing Falster kan også se frem til at få del i den nye hjælpepakke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronakrisen har gjort ondt på Geocenter Møns Klint og Middelaldercenteret.

quote Fælles for centrene er desværre også, at de var glemt i regeringens tidligere redningspakker

Ellen Trane Nørby (V), børne- og undervisningsordfører

For trods hjælpepakker til landets museer, der må holde lukket grundet corona, så har 16 såkaldte videnspædagogiske aktivitetscentre været afskåret fra at få hjælp.

Den manglende hjælp har senest kostet arbejdspladser hos Geocenter Møns Klint. Men nu er der hjælp på vej til både geocenteret, Middelaldercenteret og de andre videnspædagogiske aktivitetscentre.

Regeringen og et bredt flertal af folketingets partier har besluttet at lave en hjælpepakke.

- Hvad enten det er Sagnlandet i Lejre, Planetariet, Geocentret ved Møns Klint eller et af de andre videnspædagogiske aktivitetscentre, så er det noget, de fleste børn i Danmark har et forhold til, og mange af os voksne ditto, udtaler børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en pressemeddelelse og tilføjer:

- De udgør og videreformidler vores kulturarv, og regeringen mener i sagens natur, at det er afgørende, at disse steder kommer nogenlunde tørskoede gennem krisen, sådan at også de kommende årgange af børn får gavn af deres virke.

Fanget mellem to stole

Hjælpepakken skal sikre, at de videnspædagogiske aktivitetscentre bliver sidestillet med kulturinstitutioner, der er omfattet af Kulturministeriets hjælpepakke til særligt nødlidende kulturinstitutioner fra den 18. april. Og hjælpen har været kraftigt efterspurgt.

- Det ser sort ud i øjeblikket. Danske Museer har gjort opmærksomme på, at vi ikke får støtte fra Kulturministeriet, men at vi er kulturbærende. Vi er jo en kulturinstitution, sagde Peter Vemming Hansen, centerleder for Middelaldercenteret, da der forleden blev sat fokus på, at en række kulturinstitutioner ikke kunne få hjælp.

Artiklen fortsætter under videoen.

Trods hjælpepakker til landets museer har Middelaldercenteret ved Nykøbing Falster og Geocenter Møns Klint ikke kunnet få del i regeringens økonomiske håndsrækning. Men nu er det hjælp på vej.

For sammen med Geocenter Møns Klint er Middelaldercenteret et af landets 16 såkaldte videnspædagogiske aktivitetscentre også kaldet VPAC-institutioner, som er støttet af Uddannelsesministeriet og altså ikke Kulturministeriet, som hidtil har været et kriterie for at kunne modtage hjælpepakken.

Disse 16 pædagogiske aktivitetscentre får hjælp

De var med andre ord fanget mellem to stole.

- Det, som kendetegner VPAC-centrene, er, at vi har en meget høj grad af egenfinansiering. Når vi er tvangslukkede og ikke kan tjene penge, så er vi truet på hele vores eksistensgrundlag, fortalte Nils Natorp, direktør for Geocenter Møns Klint forleden om de økonomiske udfordringer, han stod med.

Bragte fokus på problem

Med den nye aftale kan centrene kompenseres for op til 80 procent af deres manglende indtjening i perioden 9. marts til og med 8. juli 2020.

- Fælles for centrene er desværre også, at de var glemt i regeringens tidligere redningspakker, og at flere af dem derfor er lukningstruet, siger børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V), der onsdag den 29. april, rejste spørgsmålet om videnscentrenes fremtid for undervisningsministeren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Geocenter Møns Klint.
Geocenter Møns Klint. Foto: Geocenter Møns Klint.

- Det ville være et kæmpe tab, og derfor har vi fra Venstres side insisteret på, at vi skal sikre dem, så børn, unge og voksne også fortsat kan lære og opleve i de 16 centre, tilføjer hun.

Foruden regeringen og Venstre, så står også Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Liberal Alliance samt de fire grønne løsgængere bag aftalen.