Børn og forældre i stor protest mod skolelukninger

Når politikerne piller ved skolerne, går forældrene og børn på barrikaderne. Også i Vordingborg. Onsdag aften var flere hundrede mødt op foran rådhuset i Vordingborg med protestplakater, balloner og kage imod skolelukninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var plakater med alvorlige appeller som ”Bevar vores skole”, kager med budskabet ”Lad nu ikke vores skolevæsen gå helt i kage” og bekymrede forældre med små børn med store forventninger til netop de medbragte kager.

Forældrenes forventninger til politikerne var noget mindre.

- Det kan blive et kæmpe problem for vores lokalsamfund. Vi skal kæmpe endnu mere for at holde liv i byen, hvis skolen i Bårse lukkes. Jeg er også bekymret, hvad der sker med de børn, der har særlige behov. Vores lille skole kan håndtere dem. Men hvad sker der, hvis de bliver flyttet til en stor skole? Så risikerer vi, at de i stedet skal gå på en egentlig specialskole. Det er langt dyrere, sagde Arne Johansen, der er formand for Bårse-Beldringe Lokalforum, inden mødet i kommunalbestyrelsen gik i gang.

Læs også
Trecifret millionefterslæb skaber frygt for skolelukninger i Vordingborg
Læs også
Trecifret millionefterslæb skaber frygt for skolelukninger i Vordingborg

Også Nanna Sofie Nielsen fra Ørslev forudså alvorlige konsekvenser, hvis den lokale skole bliver lukket.

- Hele lokalsamfundet risikerer at lukke ned. Det er ikke bare skolen. Idrætten og foreningslivet bliver også ramt. Vi flyttede til byen for få år siden netop fordi, det er en dejlig, levende by. Derfor kæmper vi for at bevare vores skole, lød det fra hende ude ved demonstrationen, inden politikerne gik i gang med aftenens dagsorden.

Der blev serveret protestkager ved demonstrationen ved rådhuset. Her er det Venstres Karina Fromberg, der får en smagsprøve.
Der blev serveret protestkager ved demonstrationen ved rådhuset. Her er det Venstres Karina Fromberg, der får en smagsprøve. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Der blev også talt med store bogstaver inde i byrådssalen.

- For 12 år siden ødelagde Socialdemokratiet og SF skolevæsenet i Vordingborg. Nu er partierne i gang med at gøre det samme igen. Det er som om, at I ikke har forstået alvoren, sagde Michael Seiding Larsen (V).

Charlotte Bagge Hansen (Fælleslisten) supplerede:

- Vi kan ikke anbefale at sende de to forslag i høring. Det kan vi ikke, fordi det omhandler skolelukninger. Vi går ind for de små og nære læringsmiljøer. Det giver god trivsel for børnene. Og vi ønsker ikke, at små børn skal sidde længe og rumle i en bus for at komme i skole, fastslog hun.

Det udløste klapsalver fra de mange tilhørere i byrådssalen.

Lærke og Jasmin fra 5. G på Marienberg Skole gav et armbånd til borgmester Mikael Smed (S) med en appel fra pigerne ”Bevar Marienberg Skole.
Lærke og Jasmin fra 5. G på Marienberg Skole gav et armbånd til borgmester Mikael Smed (S) med en appel fra pigerne ”Bevar Marienberg Skole. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST
Her kan man se Lærke og Jasmins armbånd.
Her kan man se Lærke og Jasmins armbånd. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Politikerne skulle onsdag aften tage stilling til, om et nyt forslag til skolestruktur skulle sendes i høring. Forslaget, som administrationen står bag, rummer to modeller, der betyder lukning af henholdsvis fire og seks folkeskoler.

- Det er ikke et forslag, der er groet i vores baghave. Det er brandærgerligt, at vi er endt her. Vi har faldende børnetal. Og vi kan konstatere, at vores børn ikke er dygtige nok, når de forlader folkeskolen. Det skal vi gøre bedre for børnenes skyld. Det her handler netop ikke om at spare på lærere og pædagoger, men på mursten, sagde Michael Larsen (RV).

I Model 1 står skolerne i Ørslev, Marienberg, Mern, Hjertebjerg, Fanefjord og Bårse til lukning. Mens Marienberg, Mern, Fanefjord og Bårse bliver lukket i model 2. Nogle af skolerne fortsætter dog med specialelever og som hjemsted for ungdomsskole og 10. klasse.

quote Det er ikke et forslag, der er groet i vores baghave.

Michael Larsen (RV)

Det er især skoler med små eller mindre elever, der rammes. Mens der i dag kun er elever fra 0.-3. klasse på Bårse Skole, så er resten af skolerne i de to planer med elever fra 0.-6. klasse.

Vordingborg Kommune har to store udfordringer på skoleområdet. Det første er, at antallet af børn i kommunen falder. Det andet er, at der gemmer sig renoveringsopgaver for et trecifret millionbeløb på kommunens skoler.

- Der er blevet talt meget om, at det her er en spareøvelse. Det er rigtigt, at det handler om at spare penge på drift og på mursten. Men ikke for at tage midlerne fra skolerne, men for at forbedre trivsel og det faglige niveau. Men for at sige det helt tydelig, så er der færre penge. De kommunale velfærdsområder er forbundne. Når vi får flere ældre, skal der bruges flere penge. Og når der er faldende børnetal, må vi hente pengene dér. Hvis vi bare fortsætter med at bruge pengene på mursten, kan vi kun hente midlerne ved at have færre ansatte, sagde Else-Marie Langballe Sørensen (SF), der er formand for Børne- og Familieudvalget.

Borgmester Mikael Smed (S) fik stukket en protestplakat i hånden, og han havde svært ved at slippe af med den igen.
Borgmester Mikael Smed (S) fik stukket en protestplakat i hånden, og han havde svært ved at slippe af med den igen. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Planerne har vakt vrede på for eksempel Møn, hvor både Fanefjordskolen og Hjertebjergskolen er i farezonen. Mikael Smed er på hjemmebane på Møn, men Sjællandske kunne fortælle, at han fik ”verbale øretæver” og blev beskyldt for at ”lukke varm luft ud”, da der for få dage siden blev holdt borgermøde om de mulige skolelukninger i Damsholte på øen.

Og stemningen i byrådssalen var da også klart med modstanderne af at sende forslagene til den nye skolestruktur i høring.

- Vi ønsker udvikling, ikke afvikling. Det her forslag vil betyde, at vi ender med døde byer. Derfor kan vi ikke stemme for at sende det i høring, sagde Søren Hansen, hvilket udløste endnu et af aftenens bifald.

Mange børn var blandt demonstranterne.
Mange børn var blandt demonstranterne. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Men der var et klart flertal for at sende forslaget til skolestruktur i høring. 19 stemte for: Radikale, Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Konservative, der dog samtidig slog fast, at partiet var imod skolelukninger. 10 stemte imod. Det var Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Fælleslisten og Venstre.

Forslaget bliver nu sendt i høring frem til 22. november. Så skal politikerne i både fagudvalg og kommunalbestyrelse behandle sagen igen.

- Jeg ser frem til de mange høringssvar. Og jeg vil gerne understrege, at vi kan ende med en af de to modeller. Men det kan også ende med, at vi tager elementer fra de to modeller og stykker sammen, når vi skal have skolestrukturen på plads, sagde Else-Marie Langballe Sørensen (SF), formand for Børne- og Familieudvalget.


Nyhedsoverblik