Ansat og elev smittet af meningitis - men ingen sammenhæng mellem tilfældene

En ansat og en elev på Præstø Skole er ramt af meningitis. Der er dog ingen sammenhæng mellem de to tilfælde, oplyser styrelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ansat og en elev på Præstø Skole har fået konstateret den sjældne infektion smitsom meningitis. Sygdommen er meget farlig og kan være dødelig uden rettidig behandling. 

Tidligt mandag aften oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed dog, at prøver viser, at de to er smittet med to forskellige typer meningokok-bakterier. Det betyder, at der ikke er tegn på, at der er sket smittespredning på skolen.

Det er en god nyhed, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed til TV2 ØST. Det betyder nemlig, at arbejdet med at inddæmme den frygtede sygdom er langt mindre omfattende.

quote Eleven ligger til observation med samme symptomer

Lars Bonde, skoleleder på Præstø Skole

Smitsom meningitis, der også kaldes meningokoksygdom, kan ifølge Sundhedsstyrelsen udvikle sig livstruende i løbet af få timer. Det er derfor vigtigt at reagere på symptomer, der kan være tegn på meningokoksygdom.

- En af de ansatte på skolen har desværre fået konstateret bakterien meningokok, som er en meningitisbakterie, og er blevet indlagt sidste uge. Men vedkommende er heldigvis blevet udskrevet igen, sagde skoleleder Lars Bonde tidligere på dagen til TV2 ØST.

Han oplyste samtidig, at en elev i udskolingen er indlagt på Rigshospitalet i København. Han var i første omgang indlagt til observation for sygdommen. Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser dog tidligt mandag aften, at han er smittet, men ikke med den samme type af sygdommen som den ansatte.

Hør om symptomerne på meningitis. Artiklen fortsætter under videoen:

 

Sådan spotter du smitsom meningitis

Styrelsen for Patientsikkerhed har iværksat de nødvendige foranstaltninger i forhold til de to tilfælde.

Det betyder, at styrelsen blandt andet har lavet en kortlægning af, hvem eleven har været i kontakt med det seneste stykke tid. Det er de såkaldte nære kontakter som venner, familie og kærester, som er blevet tilbudt forebyggende behandling med antibiotika.

quote Det er en sygdom, som kan være dødelig

Jeppe Nørgaard Rasmussen, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed

- Vi har selvfølgelig været i tæt kontakt med styrelsen og fulgt deres anvisninger, sagde skoleleder Lars Bonde til TV2 ØST tidligere på dagen.

- Vi har underrettet hele forældrekredsen og ansatte på skolen om at disse tilfælde for at undgå rygtedannelse, tilføjer skolederen.

Præstø Skole ligger centralt i Præstø by. Skolen har cirka 500 elever fordelt på 0. til 9. klasse, med skoleklub for 0. til 6. klasse. Skolen ligger på én matrikel, hvor skoleklubben på en firelænget gård ligger tæt ved.

Lars Bonde, skoleleder på Præstø Skole.
Lars Bonde, skoleleder på Præstø Skole. Foto: TV2 ØST

Meningokok meningitis kan udvikle sig i løbet af få timer. Der vil typisk være kraftig hovedpine, kvalme og opkastninger samt høj feber.

Artiklen fortsætter under grafikken

Grafik: Nick Abildgaard

Ofte er der ét eller flere af følgende faresignaler såsom nakkestivhed, påvirket alméntilstand og sløret bevidsthedsniveau. 

- Vi kan oplyse, at alt er under kontrol. Når vi får denne type indberetninger med mistanke om smitsom meningitis, undersøger vi, hvem der er nære kontakter til personen, sagde Jeppe Nørgaard Rasmussen, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, tidligere på dagen til TV2 ØST.

- Det har vi også gjort i dette tilfælde, hvor de nære personer er blevet kontaktet af os og har fået tilbudt forebyggende behandling, dermed hindrer de at udvikle sygdommen, tilføjer overlægen.

quote Man kan få kulderystelser, hovedpine, kvalme og opkastning

Jeppe Nørgaard Rasmussen, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed

Det er ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed sjældent, at to personer i samme nære personkreds.

- Det sker utrolig sjældent. Der er cirka 40 tilfælde om året af smitsom meningitis i Danmark. Der går år imellem, at to personer i samme personkreds smittes, siger Jeppe Nørgaard Rasmussen.

- Det er en sygdom, som kan være dødelig, så det er en alvorlig sygdom, tilføjer han.

Hvilke symptomer skal man være opmærksom på?

- Det er lidt bredt i forhold til, hvilke symptomer man skal være opmærksom på. I begyndelsen kan det ligne influenza, og så får man typisk høj feber. Man kan få kulderystelser, hovedpine, kvalme og opkastning. I svære tilfælde kan man blive døsig, irritabel og måske endda lidt uklar, svarer Jeppe Nørgaard Rasmussen og fortsætter:

- Man kan også få nakkesmerter, hvor man kan have svært ved at bevæge hovedet forover. Det behøver dog ikke at være til stede. Man kan også få ledsmerter og ondt i benene, og der kan fremtræde småblødninger i huden, der kan være røde eller blårøde punkter på størrelse med et knappenålshoved, som man ikke kan trykke væk. Hvis man oplever de symptomer, skal man straks kontakte læge,.

Sådan spotter du smitsom meningitis

Styrelsen for Patientsikkerheder forsøger nu at afklare, hvorvidt det er den samme bakterie, som de to personer fra Præstø Skole er blevet syge af.

- Når vi har det afklaret, tager vi stilling til, om vi skal give forebyggende behandling til en bredere personkreds, siger Jeppe Nørgaard Rasmussen.

Hvis man opholder sig i Region Sjælland og får tegn på symptomer, skal man kontakte Lægevagten 70 15 07 00 eller akuttelefonen på 70 15 07 08.

Her er brevet, som Styrelsen for Patientsikkerhed sendte Præstø Skole:

 
  Foto: Styrelsen for Patientsikkerhed.