Borgmester om ledige unge: Jeg glæder mig over, at tallet falder dag for dag

Særligt de unge er på offentlig forsørgelse i Kalundborg Kommune. Men det ser ud til, at kommunen nu har knækket kurven, og det glæder borgmesteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

953 unge får støtte af kommunekassen i Kalundborg. 

Men antallet af arbejdsløse borgere i Kalundborg Kommune er faldet lidt siden 2013, og nedgangen er især tydelig blandt de unge.

- Det tal er jo stadig for højt, men jeg er da glad for at høre, at vi har fået tændt lyset i unges øjne og giver dem mod på livet. Fordi det er, hvad det handler om. Hvis vi skal knække den sociale arv, så skal vi gøre nogle helt særlige indsatser for at få flere unge med. Og jeg glæder mig over, at tallet falder dag for dag, siger Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune. 

23 procent arbejdsløse

Martin Damm fortæller, at unge på offentlig forsørgelse er en "meget sammensat gruppe". 

- Unge på offentlig forsørgelse er en meget sammensat gruppe. Det er lige fra førtidspensionister med store handicaps til unge, som bare trænger til et kærligt klap og komme ud i virkeligheden. Og så er der en stor mellemgruppe, de har brug for noget hjælp, hvis de skal komme videre i livet, og det er det, vi prøver at give.

I Kalundborg var 23 procent af borgerne mellem 17 og 64 år arbejdsløse eller på øvrig offentlig forsørgelse. Det viser tal fra 2016 fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som TV ØST har fået adgang til.

quote Det tal er jo stadig for højt, men jeg er da glad for at høre, at vi har fået tændt lyset i unges øjne og giver dem mod på livet

Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg

Få de unge motiveret

Hvordan kan man hjælpe de unge med at lykkedes og på den lange bane gennemføre?

- Når man ser hele Vest- og Sydsjælland så har vi tradition tro haft mange på overførselsindkomst. Og deres børn skal nok have en særlig hjælp for at være sikker på, at de kommer videre i livet. Og det handler om at få dem i gang og få dem motiveret. Og så handler det også om at støtte dem, når de først er kommet i gang - for eksempel med noget mentorstøtte, så de kommer godt i gang og kan forsørge sig selv bagefter. 

Kalundborg, Odsherred, Vordingborg, Lolland og Guldborgsund kommuner har flest arbejdsløse eller folk på anden offentlig forsørgelse. 

FAKTA OM TALLENE