Kalundborg har succes med at få unge væk fra offentlig forsørgelse

Kalundborg er blandt de fem kommuner her i regionen med flest borgere på overførselsindkomst. Men en særlig indsats for de unge ser ud til at virke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et stort antal borgere på offentlig forsørgelse er dyrt for kommunekassen.

Her i landsdelen er Kalundborg, Odsherred, Vordingborg, Lolland og Guldborgsund de kommuner, der har flest arbejdsløse eller folk på anden offentlig forsørgelse.

Det viser tal fra 2016 fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som TV ØST har fået adgang til.

quote Det, vi med stor sandsynlighed kan sige, virker, det er, at vi har organiseret os anderledes. De unge møder ikke længere en jobcentermedarbejder, når de tropper op hos kommunen, men istedet en uddannelsesvejleder

Jens Folman, arbejdsmarkedschef, Kalundborg Kommune

I Kalundborg var 23 procent af borgerne mellem 17 og 64 år arbejdsløse eller på øvrig offentlig forsørgelse.

Mange unge på offentlig forsørgelse

- Som alle andre kommuner har vi folk på overførselsindkomster, og den største udfordring er nok unge mennesker. Her ligger vi med en for stor gruppe af unge på overførselsindkomst, fortæller Jens Folman, Arbejdsmarkedschef i Kalundborg Kommune.

Statistikken fortæller dog også, at antallet af arbejdsløse borgere i Kalundborg Kommune er faldet lidt siden 2013, og nedgangen er især tydelig blandt de unge, fortæller Jens Folman.

- Det, vi med stor sandsynlighed kan sige, virker, det er, at vi har organiseret os anderledes. De unge møder ikke længere en jobcentermedarbejder, når de tropper op hos kommunen, men istedet en uddannelsesvejleder. Og så er det også vores samarbejde med uddannelsesinstitutioner og andre omkring de her unge mennesker, der fungerer godt, siger han.

quote Jeg var sygemeldt i halvandet år på grund af nogle psykiske problemer og personlige udfordringer. Det gjorde, at jeg blev nødt til at starte forfra og tage det stille og roligt

Anastasia Skalvig, elev på Karrierestart, Høng

Vil give de unge gode erfaringer

Siden januar har Kalundborg Kommune forsøgt at få nogle af de unge på overførselsindkomst i gang med en uddannelse ved hjælp af et brobygningsforløb kaldet "Karrierestart".

Her samles en række af de unge på enten Allikelund Gymnasium i Kalundborg eller EUC Nordvestsjælland i Holbæk.

Her bliver de unge undervist i dansk og matematik, de får lov at snuse til en række uddannelser og erhverv, og samtidig bliver deres individuelle problemer taget alvorligt.

- Karrierestart er et forløb, hvor vi arbejder med den enkeltes barrierer. Mange af de unge, som kommer her, har dårlige erfaringer med folkeskolen og med at gå i skole generelt, så vi arbejder rigtig meget med at bryde det mønster og give dem nogle gode erfaringer, fortæller Kristine Winther, der er uddannelsesleder på EUC Nordvestsjælland.

Karrierestart hjælper mig med at komme videre

24-årige Anastasia Skalvig fra Høng er en af de unge, der er tilmeldt Karrierestart. 

Hun har et grundforløb som skiltetekniker bag sig, men blev sygemeldt kort før hovedforløbet på uddannelsen.

- Jeg var sygemeldt i halvandet år på grund af nogle psykiske problemer og personlige udfordringer. Det gjorde, at jeg blev nødt til at starte forfra og tage det stille og roligt, fortæller hun.

På Karrierestart har Anastasia Skalvig fundet ud af, at hun vil uddanne sig til mediegrafiker og har netop søgt ind på TECHCOLLEGE i Aalborg.

- Karrierestart hjælper mig med at komme videre. Jeg bliver motiveret til de ting, jeg godt kan lide. Vi finder mine styrker og mine svagheder, og jeg får hjælp til at lære mere om uddannelse og jobmuligheder og nå dertil, hvor jeg er parat til det, og det er jeg nu, siger hun.

KommuneBorgere på offentlig forsørgelse i 2016
Ringsted 17,6 %
Faxe 18,1 %
Stevns 18,1 %
Sorø 18,8 %
Holbæk 19,1 %
Næstved 19,6 %
Slagelse 20,4 %
Vordingborg22,7 %
Kalundborg23 %
Guldborgsund24,4 %
Odsherred24,6 %
Lolland30,2 %

Kilde: VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Fakta om tallene

"Arbejdsløse og anden offentlig forsørgelse" tæller i denne opgørelse følgende borgere:
  • Ledige dagpengemodtagere
  • Ledige kontanthjælpsmodtagere
  • Ansættelse med løntilskud (dagpengeberettigede)
  • Ansættelse med løntilskud (kontanthjælpsberettigede)
  • Jobrotation (dagpengeberettigede)
  • Jobrotation (kontanthjælpsberettigede)
  • Nytteindsats (dagpengeberettigede)
  • Nytteindsats (kontanthjælpsberettigede)
  • Virksomhedspraktik (dagpengeberettigede)
  • Virksomhedspraktik (kontanthjælpsberettigede)
  • 6 ugers selvvalgt uddannelse (dagpengeberettigede)
  • Vejlednings- og opkvalificering i alt (dagpengeberettigede)
  • Vejlednings- og opkvalificering i alt (kontanthjælpsberettigede)
  • Kontanthjælp til udlændinge (tidl. introduktionsydelse)Kontanthjælpsmodtagere, der hverken er jobparate eller aktiverede
  • Ledighedsydelse Forsøg (kontanthjælpsberettigede)
  • Servicejob
  • Voksenlærlinge 
     
Opgørelsen tæller ikke folk i flexjob, på førtidspension eller sygedagpenge. Folk på barselsdagpenge, feriedagpenge, efterløn, fleksydelse og orlov til børnepasning er heller ikke medtaget.
Kilde: VIVE

 


Nyhedsoverblik