Vejrvarsel lover godt for den hvide jul

Hvor stor er chancen for en landsdækkende hvid jul? Vi giver dig svaret hele december, hvor vi hver dag stiller hvidjulsbarometeret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver dag frem til 24. december tager TV 2 Vejret temperaturen på julesneen – og holder øjnene stift rettet mod chancen for den hvide jul.

Til det formål bruger vi hvidjulsbarometeret, som viser, hvor mange procents sandsynlighed vi vurderer, der er for en landsdækkende hvid jul.

Læs også
Kraftigste snevejr i otte år - her er der faldet mest
Læs også
Kraftigste snevejr i otte år - her er der faldet mest

For at få landsdækkende hvid jul skal der om eftermiddagen juleaftensdag ligge mindst 0,5 centimeter sne i 90 procent af landet.

6. december er hvidjulsbarometeret sat til hele 50 procent chance for en landsdækkende hvid jul, hvilket tilskrives et gammelt vejrvarsel.

Hvidjulsbarometeret er 6. december sat til 50 procent chance for hvid jul.
Hvidjulsbarometeret er 6. december sat til 50 procent chance for hvid jul. Foto: TV 2 Vejret

Derfor står hvidjulsbarometeret, som det gør

I dag siger kalenderen 6. december – en dag, der er bedre kendt som Sankt Nikolajs dag.

Sankt Nikolaj var en biskop i Lilleasien tilbage i 300-tallet og menes at være oprindelsen til julemanden. Han fejres mange steder i verden 6. december blandt andet med gaver i sokkerne.

Læs også
Hvornår ryddes cykelstierne for sne?
Læs også
Hvornår ryddes cykelstierne for sne?

Og så kan man altså ifølge et gammelt vejrvarsel forudsige vejret i resten af december:

- Vejret på denne dag varsler vejret for hele julemåneden, lyder det gamle vejrvarsel.

Ud fra onsdagens vejr, så tyder det på, at vi går en kold og snerig december i møde, hvilket i den grad giver forhåbninger om en hvid jul.

Derfor er der skruet gevaldigt op for hvidjulsbarometeret.

Ifølge et gammelt vejrvarsel er der udsigt til en kold og snerig december.
Ifølge et gammelt vejrvarsel er der udsigt til en kold og snerig december. Foto: Morten Spuhr - TV ØST

Mere om hvidjulsbarometeret

Hvidjulsbarometeret er efterhånden blevet indbegrebet af jul på TV 2 Vejret, hvor vi sædvanen tro allerede begynder ved julemånedens start som ved enhver anden julekalender.

De første dage af december er det svært at sige noget konkret om julevejret, og barometeret bliver derfor justeret med baggrund i statistisk materiale, langtidsprognoser, tendenser og måske et enkelt vejrvarsel.

Hvid jul - siden 1874

År med landsdækkende hvid jul i Danmark – siden år 1874:

  • 2010

  • 2009

  • 1995

  • 1981

  • 1969

  • 1956

  • 1938

  • 1923

  • 1915

  • 1887

  • 1886

  • 1876

Når vi kommer ind i den anden decemberuge, begynder de første "rigtige" vejrmodeller, som vi anvender på TV 2 Vejret, at vise os deres spæde bud på julevejret.

Dem vil vi anvende i forbindelse med justeringen af hvidjulsbarometeret, og de giver os allerede fra 8. december de første "rigtige" bud på, hvilken retning julevejret kan tage.

Frem til 15.-16. december er usikkerheden fortsat meget stor i vores prognosemodeller, men fra cirka 10 dage før juleaften vil prognosen normalt blive mere og mere sikker – og flere prognosemodeller begynder samtidig at vise deres bud.

Sidst vi havde landsdækkende hvid jul var i 2010. Dengang var det andet år i træk, at det blev til landsdækkende hvid jul.
Sidst vi havde landsdækkende hvid jul var i 2010. Dengang var det andet år i træk, at det blev til landsdækkende hvid jul. Foto: Anne Lise Oechsler

Fra fem til syv dage før jul bliver prognoserne dag for dag mere og mere sikre.

Siden 2013 har vi haft to lokale hvide jule. I 2022 var vi meget tæt på en landsdækkende hvid jul, da et større snevejr lillejuleaften gav et snedække i omkring 80 procent af landet juleaften. Derudover var der også lokal hvid jul i 2018.

I både 2009 og 2010 havde vi landsdækkende hvid jul. Begge år stod hvidjulsbarometeret på 100 procent juleaften.

Om det sker igen i år, kan du følge med i her på vejr.tv2.dk og i TV 2 Vejrets tv-vejrudsigter på TV 2 og TV 2 NEWS.


Nyhedsoverblik