Tiltalt rugemor nægter sig skyldig - men forholder sig indtil videre tavs

Den 38-årige kvinde var sortklædt og fåmælt, da hun mandag mødte op i Retten i Roskilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En rugemor, der er tiltalt for groft bedrageri over for tre barnløse par, rystede mandag på hovedet, da hun skulle afgive sin forklaring i Retten i Roskilde.

Den 38-årige kvinde ønskede ikke at udtale sig i retten, og hun nægter sig skyldig i bedrageri.

quote Der er ingen erkendelse

Rasmus Sølberg, forsvarsadvokat.

Retssagen er indledt efter et fire år langt forløb, der begyndte med, at kvinden opsøgte de tre par gennem internetgrupper for barnløse og tilbød dem at være rugemor.

- Anklagemyndigheden skal bevise, at den tiltalte aldrig havde til hensigt at agere som rugemor, og at hun ikke har haft de udgifter, hun har givet udtryk for overfor parrene, sagde specialanklager Anja Liin i sin forelæggelse af sagen.

Handler om groft bedrageri

Kontakten mellem rugemoren og parrene førte til flere fertilitetsbehandlinger og et tvillingepar, der blev undfanget på en klinik på Cypern og i hemmelighed for de barnløse par.

Men det er ikke tvillingerne eller spørgsmålet om forældremyndighed, retssagen handler om.

Sagen handler om groft bedrageri over for parrene for samlet 459.000 kroner samt bedrageri over for et forsikringsselskab for knap 58.000 kroner, forklarede anklager Anja Liin i forelæggelsen.

Nægter sig skyldig

På intet tidspunkt i løbet af efterforskningen har rugemoren ønsket at tale med politiet, og dermed er det uklart, hvorfor hun nægter sig skyldig.

- Der er ingen erkendelse, lød det kortfattet fra advokat Rasmus Sølberg, der er forsvarer for den 38-årige kvinde.

Han gjorde det også klart, at den tiltalte ikke vil lade sig afhøre, inden de tre par har afgivet deres forklaringer - herefter er der mulighed for, at hun godt vil svare på spørgsmål.

I retten var den tiltalte klædt helt i sort - kropsnær kjole, sorte strømper og høje, sorte stiletter - håret var helt kort og ligeledes sort, mens neglene var lange og røde.

Den store pengepung

Efter den 38-årige afviste at lade sig afhøre, valgte anklageren at bruge tiden på at dokumentere forskellige Facebook-opdateringer og et uddrag af den tiltaltes private lægejournal fra månederne omkring kontakten med de forurettede par:

- Endnu engang slået på målstregen, så nu skal den store pengepung frem igen, skrev en person med den tiltaltes navn og billede ifølge anklageren i en Facebook-gruppe for fertilitetsbehandling.

Tilsyneladende fordi en længerevarende fertilitetsbehandling var gået galt - ifølge et uddrag fra en lægejournal i privat regi, da det offentlige system ikke betaler for barn nummer to.

- Fryseæg forsøgt, opnåede ikke graviditet, læste anklageren op fra lægejournalen, hvor forløbet fra februar til april 2016 var beskrevet.

Afsluttet med:

- Ikke yderlige fryseæg.

Altså en forklaring om, at der ikke var gemt flere af kvindens egne æg.

Muligt motiv

Hvorfor anklageren valgte at dokumentere netop disse oplysninger kom ikke frem - men det kan være et forsøg på at påvise overfor retten, at den 38-årige aldrig havde til hensigt at agere rugemor.

At hun gerne selv ville have flere børn, men ifølge anklagerens dokumentation savnede både økonomi og egne æg til fortsatte behandlinger. Og at kontakten til de forurettede par blev indledt i samme periode.

Dokumentation, som forsvarer Rasmus Sølberg imidlertid fandt problematisk.

Tiltalt for forsikringssvindel

Endelig indkaldte retten et vidne fra forsikringsselskabet IF, der ifølge tiltalen skal være bedraget for henved 58.000 kroner.

"Hejsa, jeg skriver, fordi vi er strandet på Cypern med min lille syge søn", lød det i den 38-årige tiltaltes henvendelse til forsikringsselskabet i foråret 2016.

En charterrejse var gået galt, da sønnen blev syg med lægebehandling og hospitalsophold til følge, forklarede hun - og efter fremsendelse af lokale dokumenter fik hun udbetalt de 58.000 kroner som erstatning for rejsen.

Imidlertid var det ifølge tiltalen endnu et tilfælde af svindel, da der ikke var tale om en ferierejse, men samme tur til Cypern, hvor kvinden fik lagt æg op fra to par. Og dermed en rejse, hvis formål ikke var omfattet af forsikringen.

Der er afsat fire dage til retssagen, der forventes afsluttet med dom 28. august.

TV 2 har tidligere beskrevet sagen i dokumentaren 'Den Falske Rugemor', der kan ses på TV 2 Play.