Politiet advarer om snyd med lejeboliger

Lejernes Landsorganisation fortæller, at snyden ofte sker, fordi de unge kæmper om de samme, billige lejligheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Antallet af kvote 2-ansøgere til årets videregående uddannelser er rekordhøjt, og mange af de nye studerende ventes at drage fra eksempelvis TV2 ØST's sendeområde og mod de store studiebyer inden studiestart i september.

Med de mange nye borgere er der behov for lejeboliger, og det tiltrækker svindlere.

Sådan lyder det fra politiet forud for sensommerens mange flytninger:

- Mere og mere kriminalitet rykker online, og det gælder også boligudlejning. Man har mere korrespondance over nettet, og nogle indgår også en aftale, og så er der altså en større risiko for at blive snydt, siger Jens Skovbjerg Wagner, der er politikommissær hos politiets landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet (LCIK).

Har du oplevet snyd?

Politiet oplyser, at det i 2019 fik 324 anmeldelser om boligsvindel – langt de fleste i forbindelse med studiestart.

Svindel, der blandt andet drejer sig om lejere, der ikke får den lejlighed, de fik stillet i udsigt, indskud, der bliver inddraget, eller husleje, der stiger markant efter få dage. I 2020 er tallet indtil videre 149.

- Det er hovedsageligt i de store byer. Og det er primært lejligheder, vi ser svindlen med, så det er både København, Aarhus, Odense og andre storbyer rundt om i landet, siger Jens Skovbjerg Wagner.

quote Jo mere kamp og efterspørgsel, der er på de billige lejligheder, des flere fristes til at svindle på området

Helene Toxværd, Lejernes Landsorganisation

Nye boliger er for dyre

Det kan Lejernes Landsorganisation godt genkende. Ifølge organisationen sker snyderiet ofte, fordi de unge kæmper om de samme lejligheder:

- Der er blevet bygget mange nye lejelejligheder i de store byer, men de er som regel i en højere prisklasse, end de unge har råd til.

- Derfor kæmper de unge om de relativt få billige lejligheder, der findes, og desværre er det sådan, at jo mere kamp og efterspørgsel, der er på de billige lejligheder, des flere fristes til at svindle på området, siger Helene Toxværd, der er formand for Lejernes Landsorganisation.

Ifølge hende skal man forsøge ikke at lade sig presse, selvom udlejeren siger, at der er andre i kø.

Og så kan man komme tæt på en god aftale, hvis man ser lejligheden, inden man skriver under på noget som helst.

Dansk Studerendes Fællesråd opfordrer til, at der bygges flere billige boliger, så udbuddet er større.