Nye oplysninger i Kirkerup-sagen

Det tyder på, at gerningsmanden kørte rundt i sin bil og ledte efter ofre, siger tidligere drabschef Jens Møller.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden den lørdag i april 2023, hvor en 13-årig pige blev bortført fra sin avisrute i Kirkerup, er der blevet spekuleret i, hvorvidt hun var et tilfældigt offer eller ej.

Nu kan TV 2 bringe nye oplysninger i sagen.

For pigen plejede nemlig ikke at køre med aviser om lørdagen, og hun skulle heller ikke have kørt den specifikke lørdag. Ruten var planlagt til om torsdagen, to dage inden, men her blev den 13-årige sygemeldt, erfarer TV 2.

Derfor endte hun med at køre turen lørdag 15 april.

Ifølge Jens Møller, tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi, er den information yderst sigende.

- Det fortæller mig, at det er fuldstændig tilfældigt, at hun bliver offer. Gerningsmanden har ikke vidst, at lige præcis denne pige ville komme forbi på det tidspunkt, siger han til TV 2.

Hør mere om Kirkerup-sagen i podcasten Strafbart, der udkommer efter hvert retsmøde:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jens Møller understreger, at det ikke med sikkerhed kan udelukkes, at gerningsmanden på anden måde har holdt øje med den 13-årige og udset sig hende på forhånd, men det er ikke en teori, han selv tror på.

- Der er intet som helst, der tyder på, at de skulle have kendt hinanden i forvejen, siger han.

Hvad er den 33-årige tiltalt for, og hvordan forholder han sig?

Den 33-årige er tiltalt i tre sager.

  • Sagen fra Kirkerup i 2023: Tiltalt for at have udsat en dengang 13-årig pige for langvarig frihedsberøvelse og voldtægt samt for at have forsøgt at dræbe hende.

  • Sagen fra Sorø i 2022: Tiltalt for at have forsøgt langvarigt at frihedsberøve en dengang 15-årig pige og for at have forsøgt at voldtage hende.

  • Sagen om Emilie Meng fra 2016: Tiltalt for at have udsat Emilie Meng for langvarig frihedsberøvelse og voldtægt samt for at have dræbt hende.

Den 33-årige nægter sig skyldig i alle anklager vedrørende sagen om Emilie Meng og den dengang 15-årige pige fra Sorø. Han erkender delvist forholdene i sagen om den dengang 13-årige pige fra Kirkerup. Det vides ikke hvilke, blot at han nægter sig skyldig i drabsforsøg.

Bortført ved højlys dag

Det samme mener Charlotte Kappel, som er kriminalpsykolog med speciale i gerningsmandsprofiler.

Hun hæfter sig ved, at pigen blev bortført ved højlys dag midt på en vej.

- Når det foregår under de omstændigheder, vil det oftest være en impulsiv handling, hvor gerningsmanden vurderer, at muligheden pludselig opstår. Det er altså typisk ikke planlagt, at det lige præcis skal være dét offer, fortæller hun til TV 2.

Den 13-årige pige blev bortført klokken 11.45 på Esholtevej i Kirkerup nær Slagelse. Ifølge anklageskriftet påkørte den 33-årige pigen bagfra, hvorefter han tvang hende ind i sin bil.

Politiet var talstærkt til stede i den lille by Kirkerup nær Slagelse i april sidste år, da den 13-årige pigeforsvandt på vej hjem fra sit fritidsjob.
Politiet var talstærkt til stede i den lille by Kirkerup nær Slagelse i april sidste år, da den 13-årige pigeforsvandt på vej hjem fra sit fritidsjob. Foto: Kenneth Grymen - 112news.dk

Ifølge TV 2s oplysninger var det den 13-årige piges stedfar og farbror, der fandt hendes cykel, taske og mobiltelefon i vejkanten og derefter straks alarmerede politiet.

Pigen blev fundet i den 33-åriges hjem 27 timer senere.

Politiet fandt pigen og anholdt en dengang 32-årig mand på hans adresse i Svenstrup.
Politiet fandt pigen og anholdt en dengang 32-årig mand på hans adresse i Svenstrup. Foto: René Lind - Lind Foto

Fjerndrab er sjældne

Den 33-årige er også tiltalt for drabet på Emilie Meng i 2016 og et groft overfald på en pige i Sorø i 2022.

Også de to ofre er tilfældige, vurderer Jens Møller.

- Det tyder på, at gerningsmandens modus har været at cirkulere rundt i sin bil og lede efter mulige ofre, ikke en helt specifik kvinde.

Læs også
Her er anklagerne i Emilie Meng-sagen
Læs også
Her er anklagerne i Emilie Meng-sagen

Ifølge den tidligere drabschef er det ikke usædvanligt, at ofrene er tilfældige, særligt ikke i sædelighedsforbrydelser.

Når det handler om drab, er det dog meget sjældent, at offer og gerningsmand ikke kender hinanden, understreger han.

Den 33-årige er tiltalt for at ville have slået den 13-årige pige ihjel. Den del af anklagen nægter han.

Grad af planlægning

Selvom alle tre ofre formentlig er tilfældige, mener både Jens Møller og Charlotte Kappel, at selve forbrydelserne godt kan have været mere eller mindre planlagte.

Her peger Jens Møller eksempelvis på overfaldet ved Sorø Gymnastikefterskole.

- Efterskolen ligger meget afsides og er ikke et sted, man bare lige kommer forbi. Derfor kan det godt tænkes, at gerningsmanden har været der med netop det formål at finde en ung kvinde, som der jo er mange af ved en efterskole.

Læs også
Retsreporter: Tiltale sætter Kirkerup-sagen i et nyt lys
Læs også
Retsreporter: Tiltale sætter Kirkerup-sagen i et nyt lys

Det samme gør sig gældende med Korsør Station, hvor Emilie Meng forsvandt fra.

- Stationen en sen nattetime er også et sted, hvor der vil være unge mennesker. Og måske endda unge, berusede kvinder, der kan være lettere at lokke eller håndtere.

Også det faktum, at den 33-årige dagen inden Emilie Mengs forsvinden foretog køb i Harald Nyborg, der ifølge politiet knytter ham til forbrydelsen, vidner om planlægning, siger den tidligere drabschef.

Unge ofre

Charlotte Kappel hæfter sig desuden ved, at det er en bestemt type ofre, som gerningsmanden er gået efter – såfremt det er den samme, der har begået de tre forbrydelser.

- I alle tilfælde er det meget unge kvinder, som er nemmere at håndtere end en voksen, siger kriminalpsykologen og uddyber:

- Jeg tvivler på, at han havde forsøgt at kidnappe en kvinde på 55 eksempelvis, hvis hun var kommet cyklende den dag.

På gerningstidspunktet var pigen fra Kirkerup 13 år, pigen i Sorø var 15 år, og Emilie Meng var 17 år.

Læs også
Ægtepar hjalp politiet med videooptagelser i forsvindingssag
Læs også
Ægtepar hjalp politiet med videooptagelser i forsvindingssag

Retssagen mod den 33-årige begynder 14. maj 2024 ved Retten i Næstved. Han nægter sig skyldig i størstedelen af anklagerne.

Der er afsat 18 retsdage, og der forventes at falde dom 28. juni.


Nyhedsoverblik