Markant vejrskifte på vej - det tørre og solrige vejr vender tilbage

Man kan allerede begynde at finde solcremen frem igen, og det varer heller ikke længe, inden vandkanderne også skal i brug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter en uge med ustadigt forårsvejr vender det tørre og solrige vejr i de kommende dage tilbage.

Det er dog for tidligt at finde shorts og t-shirt frem. Vi får på trods af tørvejr og sol nemlig køligt dansk forårsvejr.

Højtryk og nordvestenvind giver markant vejrskifte

Det er et stort højtryksområde over Nordatlanten, der i løbet af ugen bevæger sig ind over De Britiske Øer og videre ind mod Nordsøen, som stabiliserer vejret over Danmark.

Og kombineret med en knastør nordvestenvind, der skal en tur hen over de norske fjelde, inden den når Danmark, er der de kommende dage et markant vejrskifte på vej.

Vejrkort for tirsdag den 5. maj. 
Vejrkort for tirsdag den 5. maj.  Foto: GRAFIK / TV 2 VEJRET

Tørt, solrigt - men køligt

Allerede søndag har vi med solrigt vejr og temperaturer mellem 10 og 14 grader fået en forsmag på det vejr, der venter os i næste uge.

Selv om der det kommende døgn kan komme en enkelt lokal byge, vil de fleste få en kølig mandag med tørt og solrigt vejr, der i Nordvestjylland kan blive ret blæsende fra nordvest.

Tirsdag kan aftagende vind give lidt højere temperaturer, men de fleste steder vil termometeret ikke komme meget over 12-13 grader. Til gengæld venter der endnu en dag med en del sol.

Har man allerede sat sommerblomster på altanen eller terrassen, skal man være opmærksom på, at der både natten til mandag og tirsdag er risiko for let nattefrost.

Således fortsætter vejret frem mod weekenden - med tørt og overvejende solrigt vejr. Det bliver dog lidt lunere, men temperaturen holder sig ifølge de seneste prognoser omkring 15 grader, når det bliver varmest.

TV 2 VEJRETs femdøgnsskema. 
TV 2 VEJRETs femdøgnsskema.  Foto: GRAFIK / TV 2 VEJRET

Tørke kan vende tilbage

Udsigten til tørt, solrigt og i perioder også blæsende vejr kan på trods af regnen i den seneste uge hurtigt give en regulær tørke flere steder i landet.

Efter at DMI's tørkeindeks sidste weekenden nåede 9,9, har vi efter en uge med 26 millimeter regn et tørkeindeks på 7,6.

Det svarer til, at der mangler 76 millimeter regn, før jorden er helt mættet med vand.

De kommende dages vejr vil få tre til fire millimeter vand til at fordampe hvert døgn, og dermed kan vi inden ugen er omme atter nå et tørkeindeks på over ni.

Højt UV-indeks

Det solrige vejr betyder også, at man igen skal finde solcremen frem.

Den kommende uge ventes UV-indekset over Danmark at ligge helt oppe mellem fire og fem.

Allerede ved et UV-indeks på tre anbefales det at beskytte sig mod Solens skadelige stråler.