Lokalsamfund lever i frygt - mand dømt for pædofili opsøger stadig unge drenge

Hvad stiller man op, hvis man bor i nærheden af en pædofilidømt mand, der bliver ved med at tage kontakt til unge drenge? Det spørgsmål stiller en række borgere fra Vestsjælland sig selv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I et område vest for Slagelse er forældre og børn konstant på vagt.

En 60-årig mand, der selv bor i lokalområdet, blev i 2019 idømt ni måneders fængsel for at have krænket en 11-årig dreng seksuelt og for at være i besiddelse af børnepornografi.

Mens drengen og hans familie befandt sig i en følelsesmæssig sårbar situation, lykkedes det manden at opbygge en nær relation til drengen. En relation, der fik et brat ophør, da manden i foråret 2019 udsatte drengen for et seksuelt overgreb.

quote Manden siger til August, at telefonnummeret kan han selv beholde, og så kan han altid ringe til manden

Marianne Bülow Larsen, mor til August

Siden har han haft forbud mod at opsøge drengen. Men det har ikke stoppet manden, der efterfølgende både er idømt en bøde og senere 30 dages fængsel for at tage kontakt til sit tidligere offer trods tilhold, der forbyder det.

Det første møde

Drengen, som den 60-årige mand har krænket seksuelt, er ikke det eneste barn, han har opsøgt, kan TV2 ØST afsløre i samarbejde med TV 2.

Flere drenge i alderen 11 til 14 år er siden blevet opsøgt af manden. Blandt andre Marianne Bülow Larsens 12-årige søn, der i efteråret 2020 gentagende gange mødte manden.

- August har cyklet frem og tilbage til skole, og på den måde har han hilst på manden, fordi han er kommet cyklende. Der har han jo skabt kontakten til August. Han har hilst på ham. Det gør man jo normalt her ude på landet, forklarer Marianne Bülow Larsen.

En dag stoppede manden den 12-årige dreng, da han stod af skolebussen nær hjemmet.

Læs også
Efter forældres kritik - retsudvalg vil se på voldtægtslov efter sommerferien
Læs også
Efter forældres kritik - retsudvalg vil se på voldtægtslov efter sommerferien

Manden ville gerne have Marianne Bülow Larsens søn til at videregive en seddel med et telefonnummer på til en skolekammerat. Han ville nemlig rigtig gerne i kontakt med drengen, forklarede manden.

- Men han fortæller, at det må han ikke for drengens mor. Han siger til August, at hvis han synes, det er forkert at aflevere en seddel, så kan han aflevere en kuglepen i stedet for, hvor han har kommet telefonnummeret ind i, lyder det fra Marianne Bülow Larsen, inden hun fortsætter:

- Manden siger til August, at telefonnummeret kan han selv beholde, og så kan han altid ringe til manden. Og han kan tjene penge på det.

Derefter afleverede manden 100 kroner til hendes søn som tak for hjælpen.

Marianne Bülow Larsens søn tror, at der er tale om salg af stoffer og fortæller med det samme sine forældre om mødet med manden.

VIDEO: Marianne Bülow Larsens 12-årige søn er en af de drenge, der har oplevet at blive opsøgt af manden. Han har blandt andet forsøgt at få sønnen til at aflevere en seddel med et telefonnummer til en anden dreng.

Hemmelige beskeder på sociale medier

Der gik dog ikke lang tid, før Marianne Bülow Larsens søn hørte fra manden igen. Nu i form af beskeder på Instagram.

I en af beskederne lød det blandt andet:

- Jeg ved godt, du både er sød og klog. Vi kan nemt være venner i hemmelighed, hvis du er nervøs, skrev en anonymiseret bruger.

En anden besked lød:

- (...) Måske kan du hjælpe med at redde mit venskab med ham. Så skal jeg nok hjælp dig med soundbox og knallert osv. August, bare slap af og skriv. Husk og slet.

Ifølge Marianne Bülow Larsen har hendes søn aldrig svaret på beskederne fra manden.

Familiens oplevelser med manden kulminerede, da han en dag dukkede op på familiens adresse. Her efterlod han 1.500 kroner i en kuvert uden andet end teksten “Til August” på.

Den episode resulterede i, at manden blev tildelt et polititilhold, der forbyder ham at kontakte Marianne Bülow Larsens søn eller opholde sig i nærheden af familiens hus og drengens skole.

Her afleverer manden en kuvert med August' navn på. I kuverten var der 1500 kroner.
Her afleverer manden en kuvert med August' navn på. I kuverten var der 1500 kroner. Foto: Privatfoto.

Skole advarer elever og forældre

På den lokale skole, Trelleborg Friskole, lidt vest for Slagelse, er lærere, elever og skolens leder også på vagt. Selvom manden har tilhold, der forbyder ham at kontakte tre af skolens elever, og opholdsforbud, der forbyder ham at opholde sig ved skolen, er han flere gange blevet set ved skolen. Senest i efteråret 2021.

- Elever har set ham nede ved vores boldbane, hvor han stod ude i buskadset med sin cykel og ved skolebussens stoppested lige ude foran skolen. Derfor er der også altid en lærer til stede, når børnene ankommer med bussen, eller når de om eftermiddagen skal hjem igen.

Sådan forklarer lederen af Trelleborg Friskole, Astrid Vind.

Hun er løbende i dialog med politiet, når manden dukker op. Men også med forældre, lærere, buschauffører og elever.

Hun mener nemlig, at det gavner situationen, at alle ved, hvad der foregår.

- Vi har været ret åbne omkring det her på skolen. Eleverne har været ret åbne om det. Så det har givet en form for tryghed, at vi alle sammen har været klar over, hvad det er, der er foregået både online og ude omkring i området.

Har foto af manden hængende

Skolelederen har sågar valgt at hænge et billede af manden op på skolens lærerværelse. Et billede, hun selv tog, den dag manden opsøgte Marianne Bülow Larsens adresse.

- Vi har billedet hængende, sådan at børnene kan komme og se det, hvis de tror, de har set manden i området, forklarer Astrid Vind.

quote Det er vigtigt, at de ser ham, så de også er klar over, at de skal tage afstand til ham

Astrid Vind, leder, Trelleborg Friskole

Hun er godt klar over, at det er lidt af en juridisk gråzone at have billedet hængende.

- Det er en gråzone, men det er også en vigtighed for at skabe tryghed. For nogle børn forestiller sig alt muligt i forhold til, hvordan han ser ud. Og her har vi altså at gøre med en mand, som ser helt normal ud. Pæn, ren og virker rar. Så det er vigtigt, at de ser ham, så de også er klar over, at de skal tage afstand til ham.

På lærerværelset har de et billede hængende af manden, så eleverne kan se, hvordan han ser ud.
På lærerværelset har de et billede hængende af manden, så eleverne kan se, hvordan han ser ud. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Vinker til den dreng, han har krænket

Astrid Vind gjorde i efteråret 2021 politiet opmærksom på, at manden igen flere gange var blevet set ved skolen – eksempelvis ved boldbanen under et frikvarter.

Hun forklarer, at politiet efterfølgende ofte kørte forbi skolen, og at det fik manden til at droppe sine besøg.

Det lader dog til, at manden ikke har droppet sit foretagende helt.

Flere gange er manden set ved boldbanen på skolen.
Flere gange er manden set ved boldbanen på skolen. Foto: Google Maps - udsnit lavet af Emilie Grav - TV2 ØST

TV2 ØST og TV 2 har været i kontakt med moren til den dreng, som den 60-årige mand i 2019 krænkede seksuelt. Hun ønsker at være anonym, men oplyser, at hendes søn stadig ofte møder manden i lokalområdet på sin cykeltur hjem fra skole.

Efter aftale med moren holdt vi derfor i 10 dage øje med den rute, som drengen sædvanligvis cykler hjem ad fra skole.

Seks af de 10 dage dukkede manden op inden for få minutter af drengen. En enkelt gang dukkede han op nøjagtig samtidig.

Omkring 50 meter, før drengen nåede frem til en tværgående vej, kom manden cyklende af vejen i et roligt tempo.

Trods tilhold, der forbyder ham at tage kontakt til drengen, vinkede han til ham to gange.

Drengen stoppede op efter aftale med sin mor, og med sin egen mobiltelefon filmede han mandens vink hen over marken.

- Jeg må godt cykle her

Manden bor selv i området og har ikke forbud mod at cykle på vejen.

Spørgsmålet er, om det er et ren og skære tilfælde, at han så ofte dukker op inden for få minutter af den dreng, som han er dømt for at have krænket seksuelt – og som han flere gange efterfølgende er straffet for at tage kontakt til, selvom tilhold forbyder det.

Da TV2 ØST og TV 2 for sjette gang observerede, at manden kommer cyklende midt på dagen - få minutter efter at drengen har fået fri for skole - spurgte vi ham:

- Jeg må godt cykle her. Det er der ingen problemer, lød det fra manden.

Hvorfor cykler du midt på dagen?

- Det er motionens tid, du, forklarede han.

Lige præcis, når han (drengen, red.) har fri fra skole?

- Ja, afsluttede manden, inden han i al hast forsvandt på sin cykel.

quote Han har jo været på skolen alligevel, selvom han har tilhold på drengene

Marianne Bülow Larsen, mor til August

Vi har efterfølgende opsøgt manden på hans adresse for at spørge yderligere ind til episoden. Manden vendte dog ikke tilbage.

Politiet opfordrer borgere til at anmelde episoder

Flere forældre og skolelederen af Trelleborg Friskole fortæller, at de løbende er i dialog med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi om de episoder, der er opstået med manden.

Alligevel er de stadig utrygge.

- Han har jo været på skolen alligevel, selvom han har tilhold på drengene. Og han cykler her i området hele tiden. Så man er jo ikke sikker på noget overhovedet, lyder det fra Marianne Bülow Larsen.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kan ikke kommentere på den konkrete sag, men blot opfordre til, at borgere, der føler sig utrygge, anmelder det til politiet:

- Det er sådan, at jo flere gange, man overtræder det her (et tilhold eller opholdsforbud, red.), så er det også forbundet med skærpet straf. Derfor er det igen rigtig vigtigt, at man retter henvendelse og anmelder det, så vi har mulighed for endnu en gang at kigge på, om der skal rejses tiltale, lyder det fra politiinspektør Allan Holm hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Over for TV2 ØST og TV 2 ønsker han ikke at tage stilling til, hvorvidt manden overtræder de indskærpelser, han har fået, når han fra sin cykel vinker til den dreng, som han har krænket seksuelt.

TV2 ØST og TV 2 har været i kontakt med forældrene til den tredje elev fra Trelleborg Friskole, som den 60-årige mand har tilhold mod at kontakte. De ønsker ikke selv at stille op til interview, men de bekræfter, at også deres søn har modtaget upassende beskeder fra manden på sociale medier, og at det har resulteret i polititilhold.  


Nyhedsoverblik