Efter forældres kritik - retsudvalg vil se på voldtægtslov efter sommerferien

Kritik af landsretsdom får Retsudvalget til at se på voldtægtslovgivningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter Østre Landsret frikendte en tidligere idrætslærer for voldtægt af en elev, vil både folketingspolitikere og interesseorganisationer have voldtægtslovgivningen revideret.

Blandt andre mener Dansk Kvindesamfund, at loven om voldtægt skal laves om.

- Der er behov for, at der bliver kigget på loven, så vi får en lov, der beskytter børnene bedre, end den gør nu, siger Helena Gleesborg Hansen, der er konstitueret forkvinde for Dansk Kvindesamfund.

quote Børn kan ikke samtykke til sex med voksne

Helena Gleesborg Hansen, konstitueret forkvinde, Dansk Kvindesamfund.

Hun mener, at retten lægger en del af skylden for overgrebet over på en dengang 13-årig pige, efter en voldtægtsdom mod hendes 32-årige lærer blev omstødt i Østre Landsret.

- Det, synes vi, er dybt bekymrende. Hun er 13 år og et barn, og man kan derfor ikke give hende medskyld eller skyld for de overgreb, hun har været udsat for, siger Helena Gleesborg Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Helena Gleesborg Hansen mener, at lovgivningen på området bør ændres.
Helena Gleesborg Hansen mener, at lovgivningen på området bør ændres. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Reaktionen kommer oven på, at Østre Landsret i torsdags omstødte en dom fra Retten i Næstved, der i december sidste år slog fast, at en dengang 13-årig pige var blevet voldtaget af sin idrætslærer på en skole i Dianalund.

Dengang blev læreren idømt seks års fængsel for blandt andet voldtægt, men idrætslæreren ankede dommen, og i Østre Landsret blev han den 9. juli frikendt for den del af anklagerne, der handlede om voldtægt, tvang, vold og trusler om vold.

Læs også
Forældre står frem med skarp kritik af landsretsdom - vil have voldtægtslovgivning lavet om
Læs også
Forældre står frem med skarp kritik af landsretsdom - vil have voldtægtslovgivning lavet om

Det fremgår af domsudskriften fra Østre Landsret, at forholdet mellem den dengang 13-årige pige og hendes lærer … ikke var af den tvangsmæssige karakter, som hun (den 13-årige, red.) har forklaret under videoafhøringerne.

- Læreren er jo fysisk og psykisk overlegen i forhold til hende, og man kan ikke forvente, at hun kan sætte grænser og sige fra eller kunne samtykke, for det kan hun ikke, siger Helena Gleesborg Hansen.

- Børn kan ikke samtykke til sex med voksne, siger hun.

S: - En hjerteskærende sag

Også Folketingets politikere mener, at der skal ses på lovgivningen.

quote Jeg har bedt justitsministeren om at se på en lovændring

Karina Lorentzen (SF), medlem af Folketingets Retsudvalg.

Jeppe Bruus (S), der er medlem af Retsudvalget og retsordfører for Socialdemokratiet, er på sommerferie, men mener, det der skal ses på om lovgivningen på området skal revideres.

- Jeg ser gerne på, om lovgivningen er god nok i lyset af denne hjerteskærende sag, skriver han til TV2 ØST.

Også SF’s medlem af Retsudvalget, Karina Lorentzen, mener at voldtægtslovgivningen kan have brug for en gentænkning.

- Jeg har bedt justitsministeren om at se på en lovændring, siger hun.

Retsudvalget vil se på lovgivningen

Preben Bang Henriksen (V), der er formand for Retsudvalget, er enig i, at der skal ses på lovgivningen på området.

- Efter den nuværende lovgivning, går man ind og vurderer, om den 13-årige har protesteret på nogen måde mod det her samleje, der har fundet sted. Det, mener jeg, er helt forkert, at en 13-årig overhovedet skal være genstand for sådan en vurdering, siger han.

FAKTA: DET SIGER LOVEN OM OVERGREB

 

Landsrettens afgørelse har vakt opsigt, fordi den siger, at pigen frivilligt havde sex med den meget ældre mand.

 

Den seksuelle lavalder er 15 år, men straffeloven opererer med tre forskellige aldersgrænser, når en voksen har sex med børn eller unge.

 

Hvis et barn er under 12 år, er der ifølge loven altid tale om voldtægt. Det fremgår af straffelovens paragraf 216, stk. 2, der lyder:

For voldtægt straffes med fængsel indtil 12 år den, der har samleje med et barn under 12 år.
 

Hvis et barn er mellem 12 og 15 år er det altid ulovligt for en voksen at have sex med det, men der er - som landsretten afgørelse viser - ifølge loven ikke nødvendigvis tale om voldtægt. Det fremgår af straffelovens paragraf 222:

Den, som har samleje med et barn under 15 år, straffes med fængsel indtil 8 år, medmindre forholdet er omfattet af § 216, stk. 2.
 

Hvis en ung er mellem 15 og 18 år, er det ulovligt for blandt andet den unges lærer at have sex med vedkommende, ligesom det er ulovligt at forføre en ung under 18 år. Det fremgår af paragraf 223:

Den, som har samleje med en person under 18 år, der er den skyldiges stedbarn eller plejebarn eller er betroet den pågældende til undervisning eller opdragelse, straffes med fængsel indtil 4 år.

Stk. 2. Med samme straf anses den, som under groft misbrug af en på alder og erfaring beroende overlegenhed forfører en person under 18 år til samleje.

 

Alle bestemmelserne herover gælder også andre seksuelle forhold end samleje, fremgår det af paragraf 225.

 

Kilder: Straffeloven og Ritzau.

Han mener, at problemerne med den nuværende lovgivning blandt andet skyldes, at det i spørgsmålet om tvang ofte er påstand mod påstand, og at anklagemyndigheden skal kunne bevise, at der har været tale om voldtægt og ikke om et frivilligt samleje.

Derfor mener han, at man i lovgivningen skal kunne vurdere, om samlejet er sket under unormale omstændigheder.

- Det kan være ti af vennerne, der står og hepper eller det kan være i en mørk kælderskakt. Men det kan også være situationen, hvor en pige på 13 år har samleje med en på 30-35 år. Når der er stor aldersforskel, det vil sige usædvanlige omstændigheder, så bør en del af bevisbyrden for, at der er frivillighed til stede lægges over på manden. Kan han ikke løfte den bevisbyrde, risikerer han at blive dømt, siger retsudvalgets formand. 

Preben Bang Henriksen mener, at der kan være en ny lovgivning på området omkring årsskiftet.

- Den (lovændringen, red.) har vi så hurtigt som overhoved muligt. Der tror jeg nu, at alle partier er enige, og min opfattelse er, at justitsministeren kommer med et forslag allerede i oktober, når Folketinget åbner, derfor vil jeg tro, at en ny lovgivning vil være helt på plads til nytår.

Ifølge straffelovens paragraf 216 stk. 2 er alle seksuelle forhold, der involverer et barn under 12 år, voldtægt.

Men for børn mellem 13 og 15 år er reglerne skruet sådan sammen, at der kan være tale om et frivilligt seksuelt forhold.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Haugaard

De regler er primært skabt for at beskytte en 15-årig fra at blive meldt for voldtægt af sin 14-årige kæreste, og derfor mener Preben Bang Henriksen ikke, at der skal ændres i paragraf 216 stk. 2.

Han foreslår i stedet, at man kan ændre i lovteksten, sådan at hvis det seksuelle forhold med et barn mellem 13 og 15 år er foregået under usædvanlige omstændigheder, så kan der straffes for voldtægt.

Det kan for eksempel være, hvis der er tale om en voksen, der har haft et seksuelt forhold til et barn under 15 år.

20180601-102829-a_46mb.jpg
Læs også
Idrætslærer frikendt for at voldtage 13-årig skolepige
20180601-102829-a_46mb.jpg
Læs også
Idrætslærer frikendt for at voldtage 13-årig skolepige

Justitsministeriet oplyser til TV2 ØST, at de har modtaget henvendelser om sagen fra både pigens forældre og fra medlemmer af Retsudvalget.

Justitsministeriet vil se på sagen efter sommerferien.


Nyhedsoverblik