Delta-smitten stiger - flere populære rejsemål går fra grøn til gul

Delta-varianten spreder sig på Den Iberiske Halvø, hvor flere rejsemål nu bliver gule. Rejser udenfor Europa har meget lange udsigter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En markant stigning i covid-19-tilfælde i Spanien får nu konsekvenser for danske rejsende.

Udenrigsministeriet farver ni spanske regioner gule, der hidtil har været grønne.

De ni regioner er: Asturien, Baskerlandet, Navarra, Aragonien, Castilla y Leon, Extremadura, De Baleariske Øer (inklusiv Mallorca og Ibiza) og Murcia. 

Samtidig går den spanske region Melilla fra gul til grøn.

Sådan skal farverne på europakortet forstås:

UM: Vær ekstra forsigtig

Hvis dit rejsemål er gult, skal du være ekstra forsigtig i forhold til smitterisiko med coronavirus, være opmærksom på din personlige sikkerhed og huske at holde dig opdateret på destinationen, skriver Udenrigsministeriet.

Ændringen til gul betyder også, at danskere, der ikke er vaccinerede eller tidligere smittet, i udgangspunktet skal have taget en coronatest i lufthavnen ved hjemkomst.

quote Jeg tror stadig, der er rigtig gode feriemuligheder sommeren over, men jeg kan ikke helt afvise, at der ikke vil være et enkelt sted, hvor det stikker fuldstændig af

Erik Brøgger, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice

I forvejen er regionerne Andalusien, Catalonien, Cantabrien, La Rioja og Comunidad Valencia alle gule.

Men selvom flere spanske regioner skifter farve til gul, skal danskerne ikke være bekymret for, at de ikke kan komme afsted på sommerferie, lyder det fra Erik Brøgger, der er direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Jeg tror stadig, der er rigtig gode feriemuligheder sommeren over, men jeg kan ikke helt afvise, at der ikke vil være et enkelt sted, hvor det stikker fuldstændig af, siger han til TV 2.

Delta-variant i vækst

Det er den stærkt smitsomme Delta-variant, der har forårsaget den markante smittestigning i Spanien.

Den seneste uge har det daglige smittetal ligget på omkring 20.000.

Udviklingen har fået Frankrig til at advare sine borgere mod at holde ferie i Spanien - og Portugal.

- Det er bedre at forblive i Frankrig eller at rejse til andre lande, siger Frankrigs europaminister, Clement Beaune, i et interview med fransk tv.

Beaune understreger samtidig, at Frankrig overvejer at indføre restriktioner på rejser til Europa som følge af udbredelsen af Delta-mutationen.

quote Vi er nødt til at være forsigtige. Pandemien er ikke ovre

Clement Beaune, Frankrigs europaminister

- Vi er nødt til at være forsigtige. Pandemien er ikke ovre, siger han.

Et kapløb mellem Delta-varianten og vaccinerne

Hos Udenrigsministeriet er man opmærksom på Delta-varianten, men man holder først og fremmest øje med, hvor mange smittede, der er – uanset hvilken coronavariant, de er smittede med – fortæller Erik Brøgger.

Og selvom Delta-varianten spøger, beroliger det ministeriet, at flere og flere borgere i Europa er på vej til at være færdigvaccineret.

- Det er lidt et kapløb. Deltavarianten er i vækst, og så er der vacciner, som bliver sprøjtet i armen på befolkningen i Europa i en meget høj hastighed i øjeblikket, siger Erik Brøgger.

Men selvom det ser ud til, at danskernes sommerrejseplaner ikke bliver spoleret lige foreløbig, så længe destinationen går til et europæisk land, ser det værre ud udenfor EU- og Schengenlande.

- Det varer rigtig længe, før vi åbner til rejser udenfor Europa, fastslår direktøren i Udenrigsministeriets Borgerservice.

I skrivende stund er det ikke muligt for danskere at rejse udenfor Europas grænser uden at skulle i isolation ved hjemkomst.

Desuden er der flere oversøiske lande, som for eksempel USA og Australien, hvor Udenrigsministeriet fraråder at rejse til, da de pågældende landes indrejserestriktioner gør det svært at gennemføre en ferie der.