- Vi fik elefanterne - og vi har masser af plads, og folk kan sidde i deres biler, når de besøger os. Derfor var det trygt at komme hos os.
Sådan siger Camilla Haxgart, der er pressechef i Knuthenborg Safaripark, om året 2020, hvor Knuthenborg slog alle rekorder, og endte på listen over de bedst besøgte danske attraktioner i 2020.
Forklaringen er ikke mindst coronapandemien, men det har også haft betydning, at parken kunne åbne et nyt, stort anlæg for de pensionerede cirkuselefanter Lara, Djungla, Jenny og Ramboline.
- Det var et helt vildt år. Vi fik 410.000 gæster - og for os har det været fantastisk at mærke så stor en opbakning. De pensionerede cirkuselefanter er en del af forklaringen - men det er nok mere komplekst end det, siger Camilla Haxgart til TV2 ØST.
Ifølge en opgørelse fra turismeorganisationen VisitDenmark endte Knuthenborg på en syvendeplads over de danske turistattraktioner. Dermed endte Knuthenborg foran attraktioner som Fårup Sommerland, Louisiana og Botanisk Have i København - og hvor alle andre attraktioner på listen er gået markant tilbage sidste år, så har Knuthenborg oplevet en markant fremgang på omkring 30 procent.
Kun danske gæster bærer fremgang
Fremgangen er dog endnu større, end det umiddelbart kan se ud til i tallene.
- Vi havde jo stort set ingen udenlandske gæster sidste år. Kun omkring en procent af gæsterne kom ikke fra Danmark - så det er en virkelig stor vækst, som vi oplevede blandt de danske gæster, siger hun.
- Det er klart, at pandemien spillede ind. Vi er Nordeuropas største safaripark, så vi havde masser af plads. Samtidig er næsten alt hos os udendørs, og man kan opleve det fra sin bil. På den måde tror jeg, at mange oplevede det som meget sikkert at besøge os, fordi man kan opleve det meste uden at være tæt på andre end sin egen familie, siger Camilla Haxgart.
Undgår lange køer
På enkelte dage var antallet af besøgende så højt, så der opstod lange køer igennem Hunseby og Maglemer på Lolland af besøgende, der ventede på at komme ind i parken.
Det burde dog være et problem, der er løst i 2021.
- Vi har indfaset et nyt billetsystem, der gør at vi i år bedre kan styre, hvor mange der kommer, og også sikre, at der er god plads til alle. Samtidig oplever parken ikke helt så stor søgning i 2021 som i 2020.
- Vi har stadig rigtig gode tal i forhold til i 2019. Men sidste år var helt specielt, og vi er ikke helt deroppe i år. Vi har stadig plads til flere, siger hun.
Selvom interessen ikke er helt den samme som sidste år, har parken flere nyheder i år. 22. juni fik parken nemlig en ny elefant i form af hunelefanten N'yoka, som kom fra en svensk dyrepark. Tidligere på året indviede parken deres nye, store tigeranlæg, hvor man fra en bro kan nyde udsigten over tigerskoven, som i øvrigt fik en ny beboer i form af den pensionerede cirkustiger Keni.
Ifølge VisitDenmark har de 50 største attraktioner tabt 42,8 procent af de besøgende i gennemsnit. Størst var tilbagegangen i blandt andet Tivoli, Christiansborg Slot og på Dyrehavsbakken.
Sådan klarede de største attraktioner sig i 2020
Generelt oplevede forlystelsesparker og museer et fald i antallet af besøgende sidste år.
Som alle andre steder i samfundet påvirkede coronaudbruddet Danmarks forlystelsesparker, zoologiske haver og museer sidste år.
Her kan du se, hvor mange besøg der blev registreret hos de ti største attraktioner i Danmark sidste år.
Tallet i parentes angiver udviklingen i procent i forhold til 2019.
- Tivoli: 1.628.000 (-64,5).
- Zoologisk Have i København: 1.156.700 (-26,4).
- Dyrehavsbakken: 750.000 (-69,1).
- Legoland: 680.000 (-60,0).
- Djurs Sommerland: 450.600 (-42,3).
- Aalborg Zoo: 412.400 (-10,2).
- Knuthenborg Safaripark: 410.000 (32,3).
- Louisiana: 403.000 (-46,8).
- Fårup Sommerland: 396.500 (-31,3).
- Botanisk Have i København: 384.600 (-49,1)
Kilde: VisitDenmark.