Arrangør straffet for at bryde forsamlingsforbud - forsvarsadvokat kalder regler "helt sort"

Arrangør straffet for at bryde forsamlingsforbud - forsvarsadvokat kalder regler "helt sort"

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var både karrysild og ribbensteg, da 31 forventningsfulde ældre borgere lørdag eftermiddag mødte op i Store Merløse Hallen til julefrokost.

Hyggen sluttede dog brat for deltagerne klokken 19.50, da politiet kom forbi.

Deltagerne, der fortrinsvis var 60-80 år havde brudt forsamlingsforbuddet, og nu risikerer de at blive straffet med bøder.

quote Jeg havde på forhånd forhørt mig hos myndighederne, der sagde, at vi skulle følge de regler, der gælder for restauranter.

Lasse Jensen, forpagter

Det er, selv om de sad i mindre grupper på op til ti sammen, og lokalet, hvor arrangementet blev holdt, var godkendt til 100 siddende gæster.

Politiet vurderede nemlig, at der var tale om et enkelt arrangement og ikke en daglig drift af en restaurant, hvor julefrokosten var en del af cafeteriets daglige virke.

- Det var et særskilt arrangement med særlig invitation og tilmelding. Så er grænsen altså ti personer, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Læs også
Hans kæmper mod coronavirus - i dag har lægerne flere muligheder for at behandle
Læs også
Hans kæmper mod coronavirus - i dag har lægerne flere muligheder for at behandle

Han tilføjer, at en sigtelse principielt kun er politiets vurdering af sagen.

Hvis de sigtede mener, det er forkert, kan de nægte at betale bøden, og så vil sagen komme for en dommer.

I alt er 23 personer, der var til stede, da politiet ankom, blevet sigtet for overtrædelse af covid-19-reglerne.

De risikerer en bøde på mindst 2500 kroner. Men reglerne møder undren fra deltagerne, en forsvarsadvokat og en virolog.

Sådan så invitationen til arrangementet i Store Merløse Hallen ud på Facebook:

Reklamen for arrangementet på Facebook.
Reklamen for arrangementet på Facebook.

Arrangør risikerer bøde på 10.000

Den 78-årige pensionist Jytte Nielsen var en af de fremmødte, og hun var forbavset over politiets fremfærd.

Hun understreger, at man holdt sig til hver sit selskab ved julearrangementet.

quote Der var ikke nogen, der dansede, og alt var stille og roligt. Det er uretfærdigt

Jytte Nielsen, deltager

- Vi sad i de grupper, vi var tilmeldt, og kom ikke hinanden ved. Der var ikke nogen, der dansede, og alt var stille og roligt. Det er uretfærdigt, siger hun.

Forpagteren og manden bag arrangementet, Lasse Jensen, er også frustreret. Han mener, at antallet af kvadratmeter per person i sig selv burde sikre, at arrangementet kunne fuldføres.

- I et lokale på 200 kvadratmeter må der være 100 siddende gæster. Vi havde 31. Alle sad ned. Serveringen af både mad og drikke foregik ved bordene. Ingen skulle bevæge sig op til en bar. Der var ikke dans. Jeg havde på forhånd forhørt mig hos myndighederne, der sagde, at vi skulle følge de regler, der gælder for restauranter. Dem har vi mere end overholdt, siger Lasse Jensen.

Han er ked af det på både gæsternes og personalets vegne, der alle har fået stillet bøder i udsigt af politiet. Selv risikerer han en bøde på 10.000 kroner.

Sådan er forsamlingsforbuddet

  • Det er forbudt at afholde eller deltage i arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 10 personer til stede på samme sted samtidig. Forbuddet gælder både indendørs og udendørs og omfatter både offentlige og private arrangementer.
  • Forbuddet mod at forsamles flere end 10 personer på samme sted samtidig gælder fx ikke i private boliger og haver i tilknytning hertil, hvor der i stedet må forsamles op til 500 personer samtidig.
  • Forbuddet mod at afholde arrangementer mv., hvor der er flere end 10 personer til stede på samme sted samtidig, gælder på restauranter, hoteller mv. Det betyder i praksis, at det ikke er lovligt at afholde eller deltage i bryllupper, konfirmationer, fødselsdage mv. med flere end 10 deltagere, dvs. med stående velkomst, middag om rundt om borde og dans. Dette skyldes, at sådanne arrangementer ikke vil leve op til reglen om, at langt hovedparten af de tilstedeværende skal sidde ned under hele arrangementet, hvilket er en betingelse for at kunne være mere end 10 deltagere.

Ifølge regeringens udmelding gælder grænsen på 10 personer fra den 26. oktober 2020 til og med den 13. december 2020.

Relativt klar overtrædelse

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage forstår også arrangør Lasse Jensens frustration.

Hun tror dog hverken, at Lasse Jensen eller deltagerne har en sag.

For reglerne er overtrådt. Når politiet har vurderet, at det var et arrangement, og at de var flere end ti, er der ikke noget at gøre:

Julefrokost
Læs også
Julefrokost førte til masseudskrivning af bøder - arrangør står uforstående tilbage
Julefrokost
Læs også
Julefrokost førte til masseudskrivning af bøder - arrangør står uforstående tilbage

- Det virker som en relativ klar overtrædelse. Så man kan være uenig eller ej, men der er ikke så meget at komme efter.

- Jeg tror, at de fleste har svært ved at forstå logikken i, at man ikke må være mere end ti i samme lokale, når afstands- og kvadratmeterkravene er iagttaget, siger hun.

Advokat: Udstiller en svaghed i forsamlingsforbud

Da vi er midt i den traditionelle julefrokost-måned, forudser Grith Stage, at sagen fra Store Merløse langtfra bliver den sidste af sin art i december.

Sagen udstiller en svaghed i forsamlingsforbuddet, og hvorfor bevisbyrden kan være bøvlet at løfte for politiet, siger Grith Stage:

- Man kan omgå forbuddet ved at give udtryk for, at man ikke er fra samme firma, for så må man gerne være i samme lokale på en restaurant, forudsat det er stort nok.

Grith Stage har også selv måttet begrænse sin sociale omgang.

- Jeg havde booket to borde til tyve personer på en restaurant og blev noget paf, da restauranten ringede for at aflyse. Der er masser af plads, men vi må ikke være to gange ti fra samme firma. Vi må dog godt sidde ti fra mit firma i lokale med ti fra et andet advokatfirma. Det er helt sort, siger hun.

Overlæge: Ikke nogen større logik i grænse på præcis ti

Christian Wamberg, overlæge på Bispebjerg Hospital, vurderer, at der ikke er nogen større logik i, at forsamlingsforbuddet er på ti.

- Ti er ikke et helligt tal. Der er ikke nogen større logik i, at det er her, man sætter grænsen, andet end at man fra myndighedernes side sender et signal om, at vi skal samles så få som overhovedet muligt, siger han.

quote Vi har sigtet forpagteren, og alle der var til stede, men det er vores opgave at løfte bevisbyrden

Martin Bjerregaard, Midt- og Vestsjællands Politi.

Wamberg påpeger, at kirker eksempelvis er undtaget af forsamlingsforbuddet, og at man eksempelvis fortsat kan tage ustraffet til gudstjenester - selv om risikoen for at blive smittet her er større, hvis der er flere end ti personer.

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi, understreger, at politiet stadig efterforsker sagen og er i gang med at få et overblik over lørdagens arrangement.

- Vi har sigtet forpagteren, og alle der var til stede, men det er vores opgave at løfte bevisbyrden. Der er dog en forskel på, at en restaurant dagligt driver et virke, hvor der sælges mad og drikkevarer, og så et cafeteria i en hal, hvor man laver et særskilt arrangement, siger han.


Nyhedsoverblik