28 udlændinge på tålt ophold er forsvundet

De danske myndigheder ved ikke hvor mere end hver tredje udlænding på tålt ophold befinder sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Udlændinge på tålt ophold er en af de grupper af kriminelle udlændinge, der fremover skal bo og melde sig på øen Lindholm, hvis det står til regeringen.

Problemet er bare, at 28 ud af de 75 udlændinge, der lige nu er på tålt ophold i Danmark, er forsvundet og efterlyst.

Det oplyser Rigspolitiet til TV 2 på baggrund af tal fra 30. juni 2018 fra Det Centrale Kriminalregister.

DF ikke overrasket

I Enhedslisten ser man det store antal forsvundne udlændinge som et resultat af regeringens politik på området.

- Regeringen har sagt, at det skal være så ubehageligt som muligt at leve på tålt ophold, så det kan vel ikke overraske, at de tager det alvorligt og forsvinder, siger Søren Søndergaard, der er udlændingeordfører for Enhedslisten.

I Dansk Folkeparti overrasker tallene ikke.

– Man skal se planerne for et udrejsecenter på øen Lindholm som et forsøg på at få mere styr på disse personer på tålt ophold, siger udlændingeordfører Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti.

TV 2 har samlet en liste over alle 75 udlændinge på tålt ophold på baggrund af oplysninger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, som vi har haft adgang til.

Dømt for drab – og forsvundet

Vi har offentliggjort den aktuelle liste i en anonymiseret udgave, som kan ses i bunden af denne artikel, men TV 2 har også yderligere informationer om de enkelte personer på tålt ophold.

Blandt disse informationer er en opgørelse over, præcis hvem der var efterlyst pr. 31. december 2016. Der var 26 personer på tålt ophold, der var efterlyst på dette tidspunkt – og det er efter alt at dømme stort set den samme gruppe som er efterlyst i dag.

De efterlyste per 31. december 2016 talte 8 personer, der er på tålt ophold, fordi de har begået krigsforbrydelser eller lignende i deres hjemlande og 18 udlændinge, der har begået alvorlig kriminalitet i Danmark, som de har modtaget en udvisningsdom for.

I gruppen af forsvundne udvisningsdømte var blandt andre 8 personer dømt for narkokriminalitet og tre personer dømt for drab og vold med døden til følge.

Er de stadig i landet?

- Vi ville helst fængsle personer på tålt ophold på ubestemt tid. For det er bekymrende, at så mange er forsvundet, og at der er drabsmænd imellem dem, siger Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

I Enhedslisten tror udlændingeordfører Søren Søndergaard, at hovedparten af de forsvundne personer er rejst ud af landet.

- Der er muligvis også nogle af dem, der lever illegalt i Danmark. Og man skal ikke tro, at man kan forhindre de andre personer på tålt ophold i at forsvinde ved at flytte udrejsecentret til øen Lindholm. De kan jo bare tage færgen, siger han.

Ud af de 75 udlændinge på tålt ophold var kun 17 indkvarteret på det nuværende udrejsecenter på Kærshovedgård nær Ikast i oktober 2018.

75 PÅ TÅLT OPHOLD I DANMARK - SE, HVEM DE ER, HVAD DE HAR GJORT, OG HVOR LÆNGE DE HAR VENTET: