Dagen derpå efter cykelfest: - Vi håber Odsherred er blevet sat på verdenskortet

Søndag bliver der ryddet op i Odsherred, efter de nordvestsjællandske alper, lagde veje til verdens største cykelløb. De lokale håber på flere turister fremover.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre dages Tour de France-fest i Danmark er nu snart overstået. Og sikke en fest!

Lørdag kørte alle 176 ryttere igennem vores region, hvor der var mødt tusindvis af tilskuere op langs ruten. Det var i sandhed et gult og prikket menneskehav.

Blandt andet i Odsherred Kommune, hvor tourens hele tre bjergstigninger lå. Her var pølserne lagt på grillen, fadøllene blev langet over disken, og livemusik spillede op til dans flere steder.

Men søndag blev der ryddet op: 

- Vi rydder op efter den lille fest, vi holdt i går, griner Peter Arnfeldt, der er formand for Høve Bylaug.

- Vi har ikke haft så mange mennesker i Høve, siden man flyttede stenen op på Esterhøj i 1920, så det er helt usammenligneligt med noget som helst andet, vi har prøvet før. Men forhåbentlig får vi et lille overskud ud af det, sagt på jysk, og alle de penge vi har tjent på det her går tilbage til byen.

Også hos turistorganisationen, VisitOdsherred, ser de med glæde tilbage på dagen:

- Jeg synes, det gik fuldstændig fantastisk. Vi havde jo ret store forventninger, og på trods af det blev det bedre og vildere, end vi turde drømme om, siger Morten Egeskov, direktør i Visit Odsherred.

- Jeg stod på toppen af Høve Stræde med tusindvis af andre. Det er lidt ligesom, når man ser Tour de France-rytterne køre op af Alpe d’Huez, så tætpakket var det.

Læs også
Lokal Tour-arrangør: - Vi er klar, hvis touren kommer til Danmark igen
Læs også
Lokal Tour-arrangør: - Vi er klar, hvis touren kommer til Danmark igen

Et ubeskriveligt brøl på Cote de Høve

På toppen af Côte de Høve, som Veddingevej var blevet døbt i anledning af cykelløbet, stod Høve Bylaug bag teltfest med dj, livemusik, storskærm, og grillpølser.

- Det var et ubeskriveligt brøl, da rytterne kom over Høve Stræde og kommer forbi 20 meter herude. Der var larmen så voldsom og intens, så det er helt ubeskriveligt, siger Peter Arnfeldt, formand for Høve Bylaug.

- Vi lukkede alting ned i et kvarter, for der var ikke nogen, der stod og skulle have fadøl eller andet, da rytterne endelig kom forbi.

quote Det var et ubeskriveligt brøl, da rytterne kom over Høve Stræde

Peter Arnfeldt, formand for Høve Bylaug

Han fortæller, at humøret var højt, og at alle gæster var tålmodige, fordi de vidste, festen var skabt af frivillige kræfter.

- Det var kulminationen på et halvt års forberedelse for vores vedkommende bare for at kunne holde sådan en lille fest som det her - og så var det alt sammen overstået på to minutter derude, men så havde vi også en ret god fest efterfølgende. I det hele taget var alle gæster og frivillige i godt humør. Der var ingen sure miner, på trods af lange køer og alt mulig andet. Alle vidste, at det her er noget, som byen selv strikker sammen, det er frivilligt, og ingen får penge for det. Vi havde en fest alle sammen.

Da rytterne kom forbi, blev der lige pludselig stille ved grillen og fadølsanlægget. I et kvarter blev der ikke solgt noget som helst, siger Peter Arnfeldt, formand for Høve Bylaug.
Da rytterne kom forbi, blev der lige pludselig stille ved grillen og fadølsanlægget. I et kvarter blev der ikke solgt noget som helst, siger Peter Arnfeldt, formand for Høve Bylaug. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Driftsleder: - Der kom turister fra hele Sejerø-bugten

Ved foden af Côte de Høve Stræde blev der i den grad også festet lørdag – både før, under og efter cykel-rytterne drønede forbi.

quote Vi håber, at rigtig mange turister får lyst til at besøge Odsherred, og specielt cykelturister

Jesper Fredslund Davidsen, driftsleder på Sandgaarden

Her var der også storskærm, parkeringsplads, campingplads, burgere og pølser i lange baner.

- Jeg tror, der kom turister fra hele Sejerø-bugten, siger Jesper Fredslund Davidsen, der er driftsleder på Sandgaarden, som var med til at holde fest for alle de fremmødte.

- Vi håber og tror på, at Odsherred er blevet sat på verdenskortet. Vi håber, at rigtig mange turister får lyst til at besøge Odsherred, og specielt cykelturister. Vi har allerede kunne mærke det, siden det blev besluttet, at touren skulle hertil. Vi har rigtig mange, der kører på de her Bjerge omkring Høve, og der kan vi mærke, at der kommer mange, og det har de gjort i lang tid, siger Jesper Fredslund Davidsen.

- Vi håber og tror på, at Odsherred er blevet sat på verdenskortet, siger Jesper Fredslund Davidsen, driftsleder på Sandgaarden, som lørdag  var med til at holde fest for de fremmødte lokale borgere og turister i Høve.
- Vi håber og tror på, at Odsherred er blevet sat på verdenskortet, siger Jesper Fredslund Davidsen, driftsleder på Sandgaarden, som lørdag var med til at holde fest for de fremmødte lokale borgere og turister i Høve. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Når der kommer turister, vil det jo have indflydelse på al handel i Odsherred og alle serviceydelser. Det er en af de ting, vi lever af, og det er vi gode til. Men vi kan sagtens magte endnu mere.

20220702-172827-L-1920x1268we
Læs også
Genoplev folkefesten under Tour de France
20220702-172827-L-1920x1268we
Læs også
Genoplev folkefesten under Tour de France

Direktør: - Jeg tror, det er kommet bag på mange

Tour de France-løbet bliver vist i 190 lande, og det er også tilfældet med lørdagens etape. Der var tætpakket med mennesker, der blev kørt cykelløb på alle tre bjergspurter, og så var der tilmed en dansker, der vandt bjergtrøjen.

- Jeg tror faktisk, det er kommet bag på mange, at der findes sådan et cykellandskab i Danmark, hvor der rent faktisk kan køres rigtig cykelløb, og det kan blive lidt svært, og man skal ned i de små gear – det tror jeg er kommet bag på mange, at der findes de muligheder i Danmark. Det håber jeg vil bringe nogle turister til Odsherred fremover, siger direktør Morten Egeskov fra Visit Odsherred.

Hos VisitOdsherred tror de på, at de mange billeder, der er taget fra kommunen, som er blevet vist i 190 lande, kommer til at påvirke turismen fremover.
Hos VisitOdsherred tror de på, at de mange billeder, der er taget fra kommunen, som er blevet vist i 190 lande, kommer til at påvirke turismen fremover. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Han tror også, at de mange pressefotos, dronebilleder og luftfotos kan gøre en forskel i den kommende tid efter touren.

- Det første jeg gjorde, da jeg kom hjem, var et se etapen og de billeder der har været fra Odsherred – både stigninger, bjergspurten, men også kysten og landskabet. De er jo helt fantastiske. Jeg kan ikke forestille mig andet, end folk der tænker, at der skal de også hen.

VIDEO: 2. etape af Tour de France gik blandt andet gennem Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Slagelse kommuner og endte i en sand folkefest:Nyhedsoverblik