Lokal Tour-arrangør: - Vi er klar, hvis touren kommer til Danmark igen

Politi, Vejdirektoratet og kommuner har været på arbejde i et år for at forberede sig til Tour de France. Det gik over al forventning, lyder det i Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lørdag blev anden etape af Tour de France afviklet i seks sjællandske kommuner. En begivenhed, som kommunerne har forberedt sig på i flere måneder.

Og det gik, som arrangørerne havde håbet på.

- Det er gået over al forventning. Det har været helt fantastisk, og vi har fået så god hjælp fra de frivillige, der har været med på dagen. Det kunne simpelthen ikke have gået bedre, siger Puk Hvistendal, projektchef i Slagelse Kommune til TV2 ØST:

For første gang har Tour de France-ryttere nu trådt i pedalerne på de danske landeveje.

- Det har været helt nyt, selvom om man har prøvet alt mulig andet før. Men der har været så sindssyg god opbakning hele vejen rundt fra alle, der har været involveret. Det har bare gjort, at det også er gået så fint i dag, siger projektchef Puk Hvistendal.

quote Vi har fået så god hjælp fra de frivillige, der har været med på dagen

Puk Hvistendal, projektchef Slagelse Kommune

Er klar på endnu en omgang Tour de Danmark

Faktisk er det gået så godt med at afvikle Tour de France, at arrangørerne i Slagelse sagtens kunne forestille sig at gentage succesen.

- Jeg tror helt sikkert, at det vil være en fornøjelse at lave det anden gang, for så er der helt sikkert mange ting, vi kommer lettere igennem. Så vi er helt sikkert klar på at kunne afvikle det en gang mere, siger projektchef Puk Hvistendal.

Billeder fra Touren i Danmark er gået verden rundt og publikum høster ros fra flere kanter. Der var op mod 500.000 tilskuere til enkeltstarten i København fredag, og tusinder stod langs vejkanten, da rytterne lørdag kørte fra Roskilde til Nyborg.

Tilskuere heppede på Magnus Cort i udbrud på Veddingevej ved Høve på rutens anden bjergstigning, hvor han sikrede sig bjergtrøjen.

Synet af et entusiastisk publikum og massevis af dannebrogsflag har fået ros verden over fra cykelbranchen, skriver TV 2.

Christophe Parisot, som er den franske ambassadør fra Tour de France i Danmark, har også været begejstret for touren i Danmark.

- Jeg har aldrig set så stor entusiasme og så mange mennesker stå og heppe, huje og flage. Danske fans er helt vilde. Jeg har fået mange beskeder fra cykelkollegaer og venner, som taler om Danmark, har han udtalt til Radio 4.

Han lover, at Tour de France kommer tilbage på dansk jord.

- Det vil det. Danmark har bevidst, at de er en cykelnation. Det tog lang tid for os at komme her, men efter hvad vi har set de seneste par dage, siden holdpræsentationen i Tivoli onsdag, er jeg sikker på, at arrangørerne tænker, at Tour de France vil komme tilbage til Danmark, sagde han til Radio 4.

Det blev en folkefest

Grand Depart, som starten på Tour de France hedder på Tour-sprog, er dog langt fra en ny opfindelse. I alt har der været 22 starter udenfor Frankrig siden 1954, hvor starten rykkede til Amsterdam.

Danmark blev det tiende land uden for Frankrig til at være vært for starten på verdens største cykelløb.

quote Det var enormt sjovt. Det var noget, der skulle opleves jo

Pia Pedersen, tilskuer

Det blev en sand folkefest i høj solskin med massevis af tilskuere, der var mødt op langs ruten for at fejre rytterne. Ikke mindst ved Storebæltsbroen, som var rutens helt store dramatiske højdepunkt, blev det markeret med menneskemylder, klapsalver og tilråb.

- Jeg tænker helt sikkert, at vi skal lave en god evaluering på det. Netop når det er gået så godt, så må det jo også være fordi, vi har gjort noget rigtigt, men der er jo altid nogle ting, man kan justere, når der er så store apparater, der skal arbejde sammen. Så jeg håber, vi kan lære noget af det, siger Puk Hvistendal fra Slagelse Kommune.

Pia Pedersen var en af de tilskuere, der stod langs ruten ved Storebæltsbroen, og oplevede det hele fra første parket.
Pia Pedersen var en af de tilskuere, der stod langs ruten ved Storebæltsbroen, og oplevede det hele fra første parket. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Også blandt tilskuerne var humøret højt, efter den store oplevelse. I Korsør var der mellem 6.000-10.000 mennesker, der havde taget plads langs ruten, og som fulgte med via storskærm.

- Det var enormt sjovt. Det var noget, der skulle opleves jo. Det skulle vi bare ud at se. Vejret var godt, der var mange mennesker, og så fulgte man jo bare strømmen, siger Pia Pedersen.

Hvordan var det at se det ved Storebæltsbroen, som har været rutens store samtaleemne?

- Det var helt kanon, men det var også hurtigt overstået. Èt er at man ser det i fjernsynet, men i virkeligheden var ’smut’, så var det ovre. Men det var sjovt - det var det hele værd.


Nyhedsoverblik