¨

På Stevns patruljerer eleverne for en god tone i skolegården

Elevmæglerne står klar til at hjælpe de yngre elever med deres konflikter. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

På Hotherskolen på Stevns har en elevmæglerordning gjort, at eleverne taler pænere til hinanden. Samtidig er konfliktniveauet i skolegården er faldet.

Det har lige ringet ud til det store spisefrikvarter på Hotherskolen i Stevns Kommune, og en helt særlig indsatsgruppe er ved at gøre sig klar.

- Vi skal ud og mægle, fortæller Liva Ingrid Bauer Kortegaard.

Hun er én af skolens i alt 20 elevmæglere, og hun skal hjælpe med at sikre en god og tryg omgangstone i indskolingens skolegård.

- Vi skal sørge for at hjælpe de små, så de ikke kommer op at slås eller skændes, og for eksempel få dem til at lytte til hinanden, hvis de er uenige, fortæller Anemone Frederikke Christiansen, der også er elevmægler.

Artiklen fortsætter under billederne...

  Foto: Frederik Thorup - TV ØST

Det er mest på legepladsen, at konflikterne opstår. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

Undersøgelse: Tonen blandt børn er blevet grovere

Skolen på Stevns har indført elevmæglere, fordi de oplevede, at tonen mellem eleverne var blevet hårdere. Og det er de ikke alene med.

Vi skal sørge for at hjælpe de små, så de ikke kommer op at slås eller skændes, og for eksempel få dem til at lytte til hinanden, hvis de er uenige

Anemone Frederikke Christiansen, elevmægler, Hotherskolen

En ny måling, som Megafon har lavet for TV 2 og TV 2 Regionerne viser nemlig, at 71 procent af befolkningen i vores landsdel synes, at tonen mellem børnene er blevet meget grovere de senere år.

Og det har de altså besluttet sig for at gøre noget ved på Hotherskolen på Stevns. Deres elevmæglere skal igennem et kursus i konflikthåndtering på tre dage, og de kan starte, fra de går i 5. klasse. Mæglerne er uddannede i at lytte og spørge ind, og så har de lært, at de skal være neutrale, hvis der kommer en konflikt.

- Min lillesøster kan jeg for eksempel ikke være mægler for, fortæller Liva Ingrid Bauer Kortegaard.

Færre store konflikter

Elevmæglerne hjælper de små indskolingselever med stort og småt - for eksempel hvis en af de mindre elever ikke kan finde deres vanter. Erfaringen er nemlig, at det opbygger en tillid, der er brugbar, når temperamenter er i kog.

- De bliver så glade, når vi viser dem, at vi gerne vil hjælpe. De kommer og giver krammere dagen efter, og hvis de så er sure en dag, så kan vi nemmere snakke med dem, fortæller Mikkel Svane Pedersen, der er elevmægler, og selv går i 8. klasse.

Artiklen fortsætter under billederne...

Mikkel Svane Pedersen fortæller, at eleverne tit kommer og giver en krammer, hvis elevmæglerne hjælper dem. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

  Foto: Frederik Thorup - TV ØST

Når der en sjælden gang i mellem opstår et slagsmål i skolegården, så er det den voksne gårdvagt, der træder til, men dagens gårdvagt på skolen kan mærke, at elevmæglerne gør en kæmpe forskel på stemningen i skolegården.

Vi har meget færre store konflikter, og ofte kan elevmæglerne noget, som vi voksne ikke kan

Jacob Pondal, lærer og gårdvagt, Hotherskolen

- Det gør en kæmpe forskel, siger gårdvagt og lærer Jacob Pondal.

- Vi har meget færre store konflikter, og ofte kan elevmæglerne noget, som vi voksne ikke kan. Det handler simpelthen om, at de selv er børn, og derfor er meget mere i øjenhøjde med de elever, der måske er blevet uenige. De er så umiddelbare og går efter mavefornemmelsen.

TV 2 Regionerne sætter sammen med TV 2 fokus på den grove tone og adfærd i det offentlige rum. Læs meget mere om det herunder.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App