Barsk debat: Blev kaldt "idiot" på grund af terrasse

En sag om en terrasse i Præstø udviklede sig på Facebook til en hidsig diskussion om menneskene bag. Ærgerligt for debatten, lyder det fra en af parterne.

Det handlede egentlig bare om en terrasse. En terrasse sat op på Præstøs gamle toldbod. Men da sagen ramte det lokale dagblad og Facebook, udviklede den sig personligt.

De involverede personer var erhvervsmanden Jakob Helles og Bo Manderup (V), der er medlem af kommunalbestyrelsen i Vordingborg.

- Ofte er det sådan, at nogle bare læser en overskrift, og så farer de i flint. Jeg fik nogle negative kommentarer, men jeg oplevede også, at det skiftede, og folks frustrationer mere gik over på lokalpolitikeren, siger Jakob Helles.

Renovering startede sagen

I 2020 renoverede Jakob Helles det, der tidligere hed Skipperkroen i Præstø. I den forbindelse byggede han en terrasse.

quote Jeg synes, at han havde opført sig idiotisk, og det burde jeg nok have formuleret i stedet

Mona Thomsen, Facebookbruger

Han mente selv at have indhentet de nødvendige tilladelser fra kommunen, og selv om Plan- og Teknikudvalget i første omgang gav grønt lys til terrassen, bestemte kommunalbestyrelsen efterfølgende, at den var ulovlig, og at der skulle søges om dispensation til den.  

'Sikken idiot'

Sjællandske skrev om sagen, og det fik straks brugere på de sociale medier til tasterne. Mens nogle roste terrassen, skrev andre, at Jakob Helles nok havde opført den i et forsøg på at få tilgivelse fremfor tilladelse og én skrev 'sikken idiot'.

Efterfølgende henvendte de negative kommentarer sig til Bo Manderup, fordi han sammen med en partifælle fra Plan- og Teknikudvalget ville have byggeriet standset, indtil de nødvendige tilladelser var på plads.  

I et opslag på Facebook fremlagde Jakob Helles sagen, og det medførte kommentarer om, at Bo Manderup var imod udvikling af byen. Han og hustruen blev kaldt for kongen og dronningen, og der blev også skrevet, at de jo kunne flytte til Aarhus, hvis de ønskede en gammel by.

- Jeg lader mig ikke påvirke af den slags kommentarer, men det er da kedeligt, at der åbenbart er nogle mennesker, der har de holdninger uden hverken at kende min hustru eller mig, siger Bo Manderup. 

- Det ødelægger debatten

Både han og Jakob Helles er enige om, at debatterne på de sociale medier ofte løber af sporet.

- Debatten i den her sag endte jo med at handle om noget helt andet end sagens substans. Jakob Helles og jeg var uenige om en terrasse, men så begyndte folk at skrive om os som personer. Jeg synes, det ødelægger debatten, at man ikke holder fokus på sagen og diskuterer den på en fornuftig måde, siger Bo Manderup.

Jakob Helles valgte bevidst at holde sig fra at svare på kommentarerne i debattråden under hans opslag, fordi han frygtede, de hurtigt kunne medvirke til en endnu mere ophedet debat.

- Jeg lagde det på Facebook for at komme med min side af sagen, og jeg synes, det var det rigtige sted at gøre det i Præstøgruppen, fordi emnet var så lokalt forankret. Men hvis først man starter med at kommentere yderligere, bringer man bare brænde til bålet, og det havde jeg ikke lyst til. Der skal bare en person til, som har en dårlig dag, og så kører det derudaf og går helt ud af et spor, siger Jakob Helles, hvis opslag fik over 200 kommentarer, som hovedsageligt bakkede ham op.

- Det gav en fantastisk energi, at jeg fik den opbakning, og de fleste af kommentarerne kom på to timer. Det bekræftede mig i, at folk værdsatte forskønnelsen af bygningen, siger Jakob Helles.

- Jeg blev forarget

Ikke alle syntes dog lige godt om terrassen. En af de personer, der i starten kommenterede på historien 'Ulovlig terrasse vækker harme på havnen', er Mona Thomsen. Da Sjællandske lagde den på Facebook, skrev hun: 'Hvad er det han ikke forstod? Eller troede han bare det gik efter hans hoved?' og 'sikken idiot'.

TV2 ØST har talt med Mona Thomsen for at høre, hvilke tanker hun gjorde sig, inden hun offentliggjorde sin mening.

- Hver gang vi laver noget herhjemme, venter vi i 100 år på tilladelser, så jeg blev forarget over, at han bare havde bygget uden at have tilladelserne på plads, forklarer Mona Thomsen, der erkender, at ordet 'idiot' ikke var passende.

- Idiot er et grimt ord, og det er ikke et, jeg normalt bruger. Det var egentligt heller ikke møntet på ham som person, men hans handling. Jeg synes, det var dumt gjort, og jeg synes, at han havde opført sig idiotisk, og det burde jeg nok have formuleret i stedet, siger hun.