Vrede borgere fyldte byrådssal - krævede svar om omdiskuteret byggeri

Borgerne krævede svar om byggeri ved Tryggevælde Å ved kommunalbestyrelsesmøde på Stevns. Men de forlod mødet forvirrede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er nok lige at stramme den at kalde onsdagens kommunalbestyrelsesmøde i St. Heddinge på Stevns for en publikumssucces – selv om der var proppet med tilhørere i rådssalen.

De fleste af borgerne manglede nemlig et klart svar fra politikerne, da de forlod det over to timer lange aftenmøde.

- Jeg har helt ærlig mistet tilliden til politikerne og nok også forvaltningen. Vi mangler stadig svar på en stribe spørgsmål, fastslog Julie Stenderup fra Strøby Egede efter mødet.

quote Det er et grotesk forløb

Sejer Folke (EL)

Hun er er med i Facebookgruppen Bevar den grønne eng i Strøby Egede.

Det handler om Udviklingsplanen for Strøby Egede. Byen har udsigt over Køge Bugt til den ene side og Tryggevælde Å på den anden. Udviklingsplanen omfatter blandt andet kystsikring, trafik, bymidten og indkøbsmuligheder. Men et emne overskygger dem alle: Ådals Mark og planerne om at bygge cirka 55 ældrevenlige boliger tæt ved Tryggevælde Å.

Sådan var det også onsdag aften.

Under spørgetiden blev politikerne bombarderet med spørgsmål om projektet. Der var især et spørgsmål, borgerne ville have svar på: Er I for eller imod, at der bygges på arealet?

VIDEO: Tilbage i oktober protesterede borgerne i Strøby Egede over byggeplanerne.

    

Dansk Folkeparti, Enhedslisten, og Nyt Stevns svarede klart nej, men der kom aldrig nogen klar holdning fra flertalsgruppen bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Radikale.

- Det tager vi ikke stilling til i aften. Det må vi se på, hvis der kommer et konkret projekt, lød det forsigtige svar fra borgmester Anette Mortensen (V).

EL: - Det er et grotesk forløb

Det var Jørgen Larsen (Nyt Stevns), der havde benyttet sin såkaldte standsningsret og fået sat udviklingsplanen på dagsordenen til kommunalbestyrelsens møde onsdag aften.

- Jeg undrer mig over, at ordlyden i den endelige udviklingsplan i forhold til byggeri på Ådals Mark er blevet ændret afgørende i forhold til den oprindelige plan, forklarede han.

Det har vakt forundring både blandt borgere og politikere, at passager i udviklingsplanen er blevet skrevet om i forhold til netop bebyggelse og byudvikling på Ådals Mark. Udviklingsplanen er blevet langt mere imødekommende overfor byggeri på Ådals Mark.

I det oprindelige forslag til udviklingsplanen stod der blandt andet:

Byudvikling fra Stevnsvej mod Tryggevælde Ådal frarådes. Ådalen i dag er en markant kvalitet, der opleves tæt på byen. Byudvikling på arealerne op mod Ådalen vil forringe Ådalens naturkvaliteter og Ådalens betydning for byen.

Det er nu ændret til:

Ådalen er i dag en markant kvalitet, der opleves tæt pa byen. Byudvikling på arealerne ned mod ådalen må ikke forringe ådalens naturkvaliteter og Ådalens betydning for byen.

Den klokkeklare advarsel imod byudvikling i området er altså forsvundet i den nye tekst.

- Det er et grotesk forløb, sådan lød karakteristikken fra Sejer Folke (EL).

Formand ærgrer sig

Der er kommet 32 høringssvar om Ådals Mark til Udviklingsplanen for Strøby Egede. Et stort flertal af dem er imod et byggeri i området. Borgerne peger på, at det er i strid med en række af kommunens eksisterende planer – for eksempel kommuneplanen fra 2017 og Helhedsplanen for Tryggevælde Å.

Formand for Plan-, Teknik- og Miljøudvalget, Flemming Petersen (V), ærgrede sig over, at hele udviklingsplanen med de mange visioner var druknet i modstanden og debatten om byggeri på Ådals Mark.

- Det er et stort arbejde, som borgerne har deltaget i. Og jeg er ked af, at fokus udelukkende er endt med at være på perspektivplanen for Ådals Mark. Derfor foreslår jeg, at vi tager Ådals Mark ud af planen, lød det lidt overraskende fra udvalgsformanden.

quote Det kan dårligt kaldes en halv sejr

Julie Stenderup, Strøby Egede

Det er dog ikke ensbetydende med, at den eksisterende byggeplan med 55 smukt beliggende ældreboliger er lagt død. Eller som Flemming Petersen (V) sagde det:

- Så må vi klare eventuelle ansøgninger i plansystemet, hvor borgerne også er sikret med høring og klageadgang og så videre.

Modstandere uimponeret over politikerne

En enig kommunalbestyrelse sagde ja til at trække Ådals Mark ud af udviklingsplanen.

Men modstanderne af byggeriet er ikke imponerede over politikerne.

- Det kan dårligt kaldes en halv sejr. De fjerner et afsnit i en plan, der ikke er bindende. Politikerne kan jo stadig beslutte, der skal bygges. Det lagde udvalgsformanden jo heller ikke skjul på. Men vi kæmper videre. Det bliver et langt sejt træk, sagde Julie Stenderup efter mødet.

Planerne om byggeri på Ådals Mark bliver mødt med stor modstand i lokalområdet. Borgere demonstrerede i forbindelse med kommunalbestyrelsens møde i oktober, hvor borgmester Anette Mortensen fik overrakt over 1.300 protestunderskrifter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Borgmester Anette Mortensen (V) får overrakt underskrifter fra borgere, der er imod planerne.
Borgmester Anette Mortensen (V) får overrakt underskrifter fra borgere, der er imod planerne. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Sagen har også udløst en heftig debat i den lokale avis Dagbladet, og på Facebook i gruppen Bevar den grønne eng i Strøby Egede.

Det er den lokale erhvervsmand, Henrik Lind, der ejer arealet i udkanten af Strøby Egede. Det er firmaet Interplan A/S, der står bag planerne om at bygge.