Stevns vil gøre verdensarvsområde endnu mere attraktivt

Ny undersøgelse sætter projekter på tegnebrættet, som Stevns Kommune håber kan lokke flere turister til kommunens kendte klint.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Stevns Klint blev i 2014 udnævnt til Unesco Verdensarv. Alene den titel kan tiltrække turister, men Stevns Kommune vil gerne gøre noget mere for at udnytte stedets fulde potentiale.

Derfor har kommunen nu fået lavet en forundersøgelse, der peger på en række projekter, kommunen kan tage op for at udvikle stedet og gøre det til et mere attraktivt turistmål.

- Jeg vil kalde det en form for nøgle til at komme videre. Vi har mange perler langs Stevns Klint, som vi gerne vil udnytte, siger borgmester i Stevns kommune, Anette Mortensen (V).

Undersøgelsen peger blandt andet på en fornyelse af det gamle kalklager, Pyramiden, i Boesdal Kalkbrud, der kan blive til et arkitektonisk spændende kultur- og eventhus. For at det kan ske, skal huset igennem nogle forbedringer i forhold til el og vvs, men tag og jordlag skal også skiftes, fordi det indeholder asbest.

Stevns Klint Besøgscenter OBS 10-03-2022: DENNE TEGNING ER IKKE LÆNGERE AKTUEL
Læs også
Verdensarven Stevns Klint får nu et besøgscenter
Stevns Klint Besøgscenter OBS 10-03-2022: DENNE TEGNING ER IKKE LÆNGERE AKTUEL
Læs også
Verdensarven Stevns Klint får nu et besøgscenter

Derudover lyder de mulige projekter også, at der skal bygges en bro og en trappe både i Boesdal Kalkbrud og i Højerup.

Ved Boesdal Kalkbrud er der ifølge undersøgelsen brug for trappen, fordi man ikke kan komme videre, når først man er nået ud til stranden. Derfor foreslår den, at der bygges en diskret trappe, der fører til klintens top og en bådebro, hvor eksempelvis en rutebåd og kajakker kan lægge til.

I Højerup er der allerede trapper, men de er stejle og vanskelige at færdes på. Rapporten foreslår derfor en ny trappe med en udsigtsplatform. 

Forundersøgelsen er en del af en udviklingsplan for området ved Stevns Klint, som kommunalbestyrelsen godkendte i juli sidste år.

Der skal skaffes penge

Anette Mortensen fortæller, at det er et område, der virkelig prioriteres af kommunalbestyrelsen, fordi den mener, at stederne udgør et stort potentiale for hele Stevns i forhold til turismeudvikling. 

Man har de næste år sat 10 millioner kroner af til projekterne, men det er ikke nok, så projekterne bliver kun en  realitet, hvis det lykkes at hente penge udefra.

- Det afhænger af, om vi får penge fra nogle af de store fonde. Det er et meget stort millionbeløb, vi taler om. Meget større end hvad Stevns Kommune kan løfte, siger borgmesteren.

Frimærke Stevns Klint
Læs også
Stevns Klint pryder ny frimærkeserie
Frimærke Stevns Klint
Læs også
Stevns Klint pryder ny frimærkeserie

Der er regler for, hvordan man må bygge indenfor strandbeskyttelseslinjen. Stevns Kommune har allerede en dispensation, der dækker projekterne i forhold til det. Kun bådebroen i Højerup kan ikke gå under dispensationen. Derfor bliver der ikke gjort noget ved den lige nu.

Men resten skal efter planen blive til noget.

Borgmesteren fortæller, at hun håber, at man snart kan gå i gang, men det kommer an på, hvor hurtigt arbejdet med at skaffe fondsmidler går.

- Det er et vigtigt led i det hele, så vi kan få en destination, som virkelig rykker, siger Anette Mortensen.Nyhedsoverblik