¨

Verdensarven Stevns Klint får nu et besøgscenter

En enig kommunalbestyrelse har godkendt planerne om et nyt besøgscenter ved Stevns Klint.

Her er de foreløbige tegninger fra Praksis Arkitekter. Foto: Praksis Arkitekter

Der blev skrevet historie i Holtug Forsamlingshus torsdag aften, hvor kommunalbestyrelsen på Stevns holdt sit møde. Politikerne vedtog lokalplan 200.

Og det var endda en enig kommunalbestyrelse.

Det betyder, at byggeriet af et besøgscenter i Boesdal Kalkbrud for verdensarven Stevns Klint kan gå i gang.

- Det er en milepæl. Lokalplanen er hele forudsætningen for, at vi nu kan komme i gang, lød det nærmest lettet fra Flemming Petersen (V), formand for Udvalget for Plan, Miljø og Teknik.

Det er en god dag for Stevns

Anette Mortensen (V), borgmester

Projektet løber op i 90 millioner kroner. Kommunen har skudt 10 millioner kroner ind i planerne, mens A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har doneret i alt 80 millioner kroner.

- Jeg er meget tilfreds. Der er grund til at rose borgerne for at have deltaget yderst aktivt i høringsfasen og ved borgermødet om projektet, sagde Flemming Petersen (V).

Her er de foreløbige tegninger fra Praksis Arkitekter. Foto: Praksis Arkitekter

Det er planen, at første spadestik til besøgscentret skal tages senere i år. Byggeriet skal stå færdig i 2022.

Det har været et langt og til tider turbulent forløb. Klinten blev optaget på listen over UNESCO Verdensarv i 2014.  Den er det bedste sted i verden at opleve sporene efter det asteroidenedslag, der var med til at udrydde mere end halvdelen af alt liv på Jorden. I 2015 fik Stevns Kommune dispensation til opføre besøgscentret indenfor strandbeskyttelseslinjen. Men først nu er alle forhindringer ryddet af vejen.

- Vi er i den situation, at vi kan bygge. Sådan! Det er en god dag for Stevns, fastslog borgmester Anette Mortensen (V).

Det kommende besøgscenter vil blive bygger her ved Boesdal Kalkbrud lige ned til Stevns Klint. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Byggeriet af centeret har givet anledning til bekymring i lokalområdet. Der er mange, der vil se verdensarven, det kan give problemer med både trafik og parkering.

- Derfor er det godt, at lokalplanen giver mulighed for at sænke parkeringspladsen – grave den lidt ned – så vi bevarer udsigten ud over Boesdal og Østersøen. Det er fantastisk, at vi nu kan formidle verdensarven i de rette rammer, lød det fra Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns).

Der er Praksis Arkitekter, der har tegnet centeret. Fonden Stevns Klint Besøgscenter afviklede for et år siden en arkitektkonkurrence, hvor firmaet fra Tåsinge vandt. Praksis Arkitekter har blandt andet stået for genopbygningen af det legendariske Svinkløv Badehotel, efter det nordjyske hotel blev raseret af en brand i 2016.

Her er de foreløbige tegninger fra Praksis Arkitekter. Foto: Praksis Arkitekter

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App