Spillede cello for Mogens' køer - nu har over 40 millioner set historien

Henved syv gange så mange mennesker, som der bor i Danmark, har hørt historien om et ganske særligt musikalsk eksperiment.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For godt tre måneder siden kunne TV2 ØST første gang fortælle om en ganske særlig type cellokoncert i en stald i den lille by Lund på Stevns.

Her gennemførte en lille håndfuld cellomusikanter fra Scandinavian Cello School en koncert for Mogens Haugaard Nielsens herefordkvæg. Siden er historien om det særegne musikeksperiment nået hele vejen til The New York Times, og i skrivende stund har antallet af artikler og indslag samlet rundet 114 styks i medier på fem af klodens kontinenter.

quote Det er gået fuldstændig kloden rundt

Mogens Haugaard Nielsen, landmand, Lund

- Det er gået fuldstændig kloden rundt. Jeg tror, vi er ude i over 40 lande og på radio og tv-stationer, siger landmand og tidligere borgmester Mogens Haugaard Nielsen fra Lund og tilføjer:

- Det er helt vildt.

Senest er historien også nået til Korea og Kina.

- Hvorfor, skal jeg ikke kunne side, men vi har ramt noget, der interesserer folk, siger Mogens Haugaard Nielsen og tilføjer:

- Det er en god historie. Det er kontrasten mellem en landbrugskultur, som er meget lavpraktisk, og det fornemme, musiske miljø.

Han håber, at historien vil skabe positiv opmærksomhed på dansk landbrug. 

Læs hele artiklen fra The New York Times her.

Mogens Haugaard Nielsen, landmand fra Lund og forhenværende borgmester i Stevns Kommune, fortæller, at der efter omtalen i international presse er indløbet nogle henvendelser fra "nogle meget fine restauranter, som gerne vil prøve vores kød af".
Mogens Haugaard Nielsen, landmand fra Lund og forhenværende borgmester i Stevns Kommune, fortæller, at der efter omtalen i international presse er indløbet nogle henvendelser fra "nogle meget fine restauranter, som gerne vil prøve vores kød af". Foto: Anders Garde - TV2 ØST

- Vi synes, det er godt, hvis Danmark får et image af, at vi har en høj status af dyrevelfærd, og at vi er innovative i forhold til, hvad den klassiske musik kan bruges til – langt mere end det vi havde forestillet os. Det kan formentlig udvikle sig til at vi får et godt image i forhold til vores eksport. Det er faktisk det niveau, vi taler på.

Positive hilsner fra veganere

Det er den verdensberømte cellist Jacob Shaw, som står bag Scandinavian Cello School, der agerer som samlingspunkt og refugium for talentfulde cellister fra hele verden.

quote Det er vi meget glade for, at vi kan give en smule tilbage, ved at udbrede information om dette smukke sted

Jacob Shaw, Scandinavian Cello School

- Historien er gået amok verden rundt. Historien med køerne er vidunderlig for pressen. Det er en god mulighed for en rar og glad historie især her under corona-tiden, siger Jacob Shaw.

Ifølge en to dage gammel optælling fra PR-virksomheden Hypefactors har historien fra Lund på Stevns rundet 44 millioner såkaldte førstehåndsvisninger.

- Et landbrugsmagasin fra Frankrig vil skrive om os og fortælle deres landmænd om det. Og et radioshow i Canada, der især bliver hørt i landdistrikterne, har også fortalt historien.

Jacob Shaw har spillet cello over hele verden. For fem år siden stiftede han Scandinavian Cello School. Her har han taget visionen med sig om at udbrede kendskabet til klassisk musik for alle.
Jacob Shaw har spillet cello over hele verden. For fem år siden stiftede han Scandinavian Cello School. Her har han taget visionen med sig om at udbrede kendskabet til klassisk musik for alle. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

På den baggrund har cellomusikeren også fået en lang række henvendelser.

- Jeg er blevet kontaktet af arrangører fra hele verden, der ønsker, at vores unge cello-musikanter skal komme og spille.

- Jeg har fået nogle meget positive henvendelser fra vegetar og veganere, som siger, at selvfølgelig er de ikke enige i konceptet om at spise køerne, men de er enige i det faktum, at de køer her har det godt, er afslappede og glade og har et godt liv.

Ikke blot et sted syd for København

Men midt i den store bevågenhed har Jacob Shaw holdt fast i særligt én ting. For ham har det nemlig været vigtigt, at journalister fra hele verden har forstået, at lokalområdet har været af stor betydning for Scandinavian Cello School, der blev stiftet i Lund på Stevns i 2016.

Læs også
Unge talenter øver på Stevns - spiller klassisk musik for køerne
Læs også
Unge talenter øver på Stevns - spiller klassisk musik for køerne

- Vi var meget opmærksomme på i New York Times, at de skrev det rette sted – Lund – i artiklen og ikke bare et sted "syd for København", siger Jacob Shaw og tilføjer:

- For vi er meget stolte af at bo her på Stevns, og for os har det at blive accepteret og støttet så meget, som vi er blevet i de seneste år, været vigtigt. Derfor har det været vigtigt for os nu at udbrede deres (Stevns-borgerne red.) besked om, at de har sådan et smukt sted for turisme for erhverv. Det er vi meget glade for, at vi kan give en smule tilbage, ved at udbrede information om dette smukke sted.

Sidst i april fik køerne besøg af blandt andet kulturministeren.

Scandinavian Cello School tager hvert år imod omkring 150 af verdens største talenter inden for klassisk musik.

Konceptet med koncerterne for Mogens Haugaard Nielsens herefordkvæg startede som et forsøg på, hvad musik kan gøre for dyrenes velbefindende – og har siden været gæstet af såvel kulturministeren, som journalister fra store dele af verden.

Også CNN har været på besøg og bragt en video på deres hjemmeside om det særlige musikalske eksperiment. Se klippet her.


Nyhedsoverblik