Sådan er reglerne for at holde høns i byen

Stevns Kommune har forbudt at have hønsehold med haner i byzone. Reglerne er vidt forskellige fra kommune til kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hyggen ved at gå ud i haven og finde helt friske æg til morgenmaden frister mange til at få høns hjemme i haven. For nogen er der også et ønske om, at æggene bliver til kyllinger. 

Men bor du på Stevns, må du i fremtiden nøjes med at tilberede æggene. Det er nemlig slut med at få kyllinger, hvis du ellers bor i byzone. 

Stevns Kommune har nemlig forbudt at have hønsehold med haner i byzoner.

Dermed bliver Stevns Kommune den eneste kommune i sendeområdet, der konsekvent forbyder at have en hane, og politikken bliver tilmed en af de mest skrappe i området.

Årsagen til beslutningen i Stevns er, at kommunen har modtaget et par håndfulde klager over hønsehold og derfor nu strammer op.

Meget forskellige regler

Er man glad for helt friske friske æg, så er der ingen kommuner i vores landsdel, der i princippet forhindrer dig i at have høns - og folk i Stevns Kommune kan forvisse sig om, at hønseflokke sagtens kan klare sig uden en hane. 

Det er klart, at det er slut med kyllinger. Men en høne vil i stedet tage pladsen som fører af flokken, fremgår det af fjerkræavlerforeningens hjemmeside.

Reglerne for hønsehold er dog alt andet end lette at finde ud af - og det, som man må i nabokommunen eller i bare kvarteret på den anden side af vejen kan være anderledes end der, hvor du bor.

Når Stevns Kommune kan lave regler rettet imod haner i byzone, så skyldes det, at kommunerne overordnet set kan lave regler for dyrehold i byzone i kommunen.

Læs også
Hønsegård torpederet af bil: - De kører som død og helvede
Læs også
Hønsegård torpederet af bil: - De kører som død og helvede

Reglerne er dog ikke defineret alene med det tilladte antal høns i haven. Der er ofte regler for eksempelvis hvordan de skal bo og særlige regler for, hvornår haner må være ude eller udsættes for dagslys. I en række kommuner er der også en begrænsning på maksimalt én hane i et hønsehold.

I flere af kommunerne er der i princippet ingen begrænsninger på haner - men omvendt tit regler for, hvor meget de må larme.

Sådan er reglerne for at holde høns

Lolland: 30 høns

Guldborgsund: 8 høns og 1 hane under visse betingelser

Vordingborg: 10 høns, heraf højst 1 hane

Næstved: 30 høns, med visse betingelser

Faxe: 8 høner og 1 hane

Stevns: 20 høns, heraf må der ikke være haner

Slagelse: 30 høns, anbefaler maksimalt 10 i tætte kvarterer

Sorø: 10 voksne høns og 30 kyllinger

Ringsted: 30 høns

Kalundborg: 30 høns

Holbæk: 30 høns

Odsherred: 10 høns og 1 hane

Listen er indhentet den 30. maj 2023, og bygger på oplysninger på de enkelte kommuners hjemmesider.

Listen indeholder det maksimale antal høns, som borgere må holde i byzone i kommunen.

Det er dog ikke alene gjort med de kommunale regler. Både lokalplaner, ordensregler i lokale grundejerforeninger eller særlige regler i en lejebolig skærper reglerne for hønsehold yderligere.

Tit er der regler for hønsehusene, og hvordan de skal være sikret - og i en del regelsæt er der regler for, hvor tidligt hønsene må udsættes for dagslys.


Nyhedsoverblik