Kommune sender rengøring i udbud – ansatte frygter for deres job

Stevns Kommune vil spare 1,8 millioner kroner ved at sende den kommunale rengøring i udbud. De ansatte frygter for deres job og føler sig overhørt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Charlotte Hansen fra Skrosbjerg på Stevns er bekymret på både egne og sine kollegaers vegne.

Hun arbejder som rengøringsassistent i kommunen og gør sammen med 44 andre rent på blandt andet skoler, daginstitutioner og sundhedscentre. Men nu har politikerne besluttet at sende rengøringen i udbud for den vej at spare sig til de 1,8 millioner kroner, der mangler i budgettet.

- Vi vurderer, at vi ikke kan finde de millioner inden for egne rækker, og derfor sender vi det i udbud for at se priser fra private virksomheder, siger Flemming Petersen (V), der er formand for Plan-, Miljø- og Teknikudvalget i kommunen.

Og det får altså Charlotte Hansen, der også er TR-suppleant, og kollegaerne til at frygte for deres job.

- Vi føler, at de har solgt os. Vi føler ikke, at vi er blevet inddraget i at redde vores arbejdsplads, siger hun til TV ØST.

quote Vi føler, at de har solgt os. Vi føler ikke, at vi er blevet inddraget i at redde vores arbejdsplads

Charlotte Hansen, rengøringsassistent, Stevns Kommune

- Der er ingen garanti for, at vi har et arbejde, når alt det her er slut. De kan jo komme med deres egne medarbejdere. Det er der ingen, der ved noget om. Det er en usikkerhed, vi skal gå med i lang tid, indtil det her falder på plads.

Alle medarbejdere kommer med

Især føler medarbejderne sig overhørt og overset, fordi politikerne ikke har spurgt dem, om de kunne se steder i egne rækker, hvor der kan spares – uden at opgaven bliver udbudt i det private.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi kunne finde en besparelse selv. De har slet ikke spurgt os. Vi ved, hvor der kan spares, fordi det er os, der går derude. Vi kender stederne, og vi kunne godt tænke os at komme med et modspil til det private, siger Charlotte Hansen.

- Det er nok det, der ligger os mest på sinde: Hvis bare de havde lyttet til os. Vi vil gerne redde vores arbejdsplads.

I kommunen påpeger udvalgsformanden, at de allerede har gennemført besparelser for 1,4 millioner kroner på rengøringen. Og Flemming Petersen påpeger samtidig, at samtlige medarbejdere bliver ført med over til den eventuelle vinder af udbuddet, fordi det kommer til at ske som virksomhedsoverdragelse, og her gælder der nogle regler.

quote Rengøring er et specialiseret område, og det er ikke nogen naturlov, at en kommune skal have deres eget rengøringsselskab

Flemming Petersen (V), formand, Plan-, Miljø- og Teknikudvalget, Stevns Kommune

- Ifølge loven om virksomhedsoverdragelse går medarbejdernes ansættelse automatisk med over i det nye firma, som får buddet. Deres ansættelsesvilkår fortsætter uændret, siger han.

Men hvordan skal et privat firma kunne tilbyde servicen 1,8 millioner kroner billigere, men med samme antal ansatte ansat på samme vilkår som i dag?

- Rengøring er et specialiseret område, og det er ikke nogen naturlov, at en kommune skal have deres eget rengøringsselskab. De rengøringsselskaber, der er på det private marked, er meget mere specialiserede, end vi er. De har andre maskiner og andre måder at gøre rent på. De har en større uddannelse. I den kontekst vil der være en besparelse, siger Flemming Petersen.

Flemming Petersen (V) er formand for kommunens Plan-, Miljø og Teknikudvalg.
Flemming Petersen (V) er formand for kommunens Plan-, Miljø og Teknikudvalg. Foto: Line Strand - TV ØST

Frygter for kvaliteten

Men Charlotte Hansen og hendes kollegaer føler sig ikke overbevist om, at de kan være sikre på at beholde deres arbejde. Og samtidig frygter de også for kvaliteten af rengøringen i kommunen.

- Det kan da godt være, at der er nogen, der kan gøre det billigere. Men det handler jo også om borgerne og brugerne. Du får altså ikke den service, du får i dag, til de penge. Vi har en høj kvalitet i rengøringen herude, siger hun.

Flemming Petersen understreger dog, at vinderen af udbuddet skal gøre rent med samme kvalitet som i dag.

- Vi skriver i kontrakten, at det er den rengøring, vi har nu, der gælder. Den må ikke være dårligere. Og så har vi lavet en stilling i kommunen, der følger rengøringskvaliteten, siger han.

Håber udbuddet går i vasken

Og hvad gør I så for at sikre, at medarbejderne ikke får dårligere vilkår eller helt mister deres job?

quote Vi håber, at de bud, der kommer ind, er højere end det, vi gør rent til i dag. Det er vores håb

Charlotte Hansen, rengøringsassistent, Stevns Kommune

- Præmissen er, at det firma, der eventuelt vinder buddet, respekterer loven om virksomhedsoverdragelse. Og der er medarbejderne sikret nogle ting, blandt andet at de ikke kan siges op på grund af selve overdragelsen. Deres ansættelse flytter automatisk over i den nye virksomhed, siger udvalgsformanden.

Men efterfølgende er de ikke sikret bedre end alle mulige andre steder?

- Efterfølgende er det ikke sikret bedre, end de er i det kommunale regi, siger Flemming Petersen.

Tilbage hos Charlotte Hansen er der blot tilbage at håbe på, at udbuddet går i vasken.

- Vi håber, at de bud, der kommer ind, er højere end det, vi gør rent til i dag. Det er vores håb.