¨

Energiselskab laver kæmpe havmølleordre: 72 møller skal stilles op ved Kriegers Flak

00:49

Gense indslaget: Energinet er i gang med at lægge kabler, som skal forbinde havmølleparken Kriegers Flak og de danske stikkontakter. Nu trækkes søkablet i land.

Tre danske havvindparker skal drives af vindmøller fra Siemens Gamesa, der får milliardordre.

Det er noget af en ordre, som energiselskabet Vattenfall har placeret hos den tyske vindmøllefabrikant Siemens Gamesa.

Hele 113 turbiner med en kapacitet på 8 megawatt skal drive de kommende danske havvindmølleparker ved Kriegers Flak samt Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.

Vi vandt de danske bud til rekordlave priser i forventning om, at vi ville kunne reducere omkostningerne på alt fra drift til møller

Michael Simmelsgaard, landechef for Vattenfall i Danmark

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Vattenfall, der er udsendt tirsdag.

De tre parker vil tilsammen få en kapacitet, der kan dække det årlige elforbrug for mere end en million danske husstande.

Rekordlave priser

Vattenfall vandt tilbage i 2016 retten til at opføre de tre parker for næsen af blandt andre det daværende Dong Energy - nu Ørsted.

Og man har udnyttet de tre vindende bud til at opnå en pæn mængderabat hos Siemens, fortæller Michael Simmelsgaard, der er landechef for Vattenfall i Danmark. 

Vattenfall vinder udbud om Kriegers Flak med en pris på 37,2 øre per kilowatttime, laveste pris nogensinde. Foto: TV ØST

Læs også Kæmpe vindmøllekabel trækkes i land ved Rødvig: Man skal holde tungen lige i munden

- Vi vandt de danske bud til rekordlave priser i forventning om, at vi ville kunne reducere omkostningerne på alt fra drift til møller.

- For at realisere det skulle vi naturligvis også have den bedste aftale hos vores mølleleverandør. Det har vi fået til gavn for danske skatteydere, elforbrugerne og Danmarks grønne omstilling, siger Michael Simmelsgaard i pressemeddelelsen. 

Fakta

 • Ordren dækker i alt 113 stk. 8 MW møller, 72 møller til Kriegers Flak og 41 til Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.
   
 • Kriegers Flak vil have en størrelse på 600 MW og Vesterhav Syd og Nord op til 350 MW. Nok til at dække over én million danske husstandes årlige elforbrug.
   
 • I alt udgør opførelsen af de tre havmølleparker en investering på over 13 mia. kr.
   
 • Budene på Kriegers Flak og Vesterhav Syd og Vesterhav Nord blev vundet i 2016 af Vattenfall til verdensrekord lav pris på hhv. 37,20 og 47,50 øre/kWh.
   
 • Vesterhav Syd og Vesterhav Nord i Nordsøen vil være i fuld drift i 2020 og på Kriegers Flak i Østersøen i 2022.

Kilde: Vattenfall 

Læs også Aftalen om verdens billigste havvindmøllepark er på plads

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App