Kæmpe vindmøllekabel trækkes i land ved Rødvig: Man skal holde tungen lige i munden

Energinet er i gang med at lægge kabler, som skal forbinde havmølleparken Kriegers Flak og de danske stikkontakter. Nu trækkes søkablet i land.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er den første kontakt mellem land og det, der bliver verdens billigste havvindmøllepark ved Stevns.

Tirsdag formiddag bliver der nemlig trukket et stort søkabel op fra vandet fra Kriegers Flak i Østersøen, som skal forbindes til kablerne på land.

- Det er virkelig spændende. Vi har ventet på den her dag i to et halvt år, og nu er den her. Projektet bliver endnu mere virkeligt, når vi trækker den første forbindelse fra vand til land, siger seniorkonsulent Martin Johansen fra Energinet til TV ØST.

quote Dårligt vejr kan få kablet til at svinge fra side til side, så vi har støtte både i vandet. Vi har også dykkere i vandet og ekstra hjælpefartøjer. Så vi tager alle forholdsregler

Martin Johansen, seniorkonsulent ved Energinet 

Et særligt kabeludlægningsfartøjet, NKT Victoria, har lagt sig i position cirka 1.200 meter fra kysten, hvorfra kablet vil blive ført ind til kysten på luftpuder. Inde ved kysten vil kablet blive trukket ind i et rør, som er installeret under kystlinjen og blive trukket cirka 70 meter op på nærliggende mark. 

- Man skal holde tungen lige i munden, når man udføre sådan en procedure. Der er mange ting, man skal være opmærksom på, siger Martin Johansen og fortsætter: 

Vattenfall vinder udbud om Kriegers Flak med en pris på 37,2 øre per kilowatttime, laveste pris nogensinde.
Vattenfall vinder udbud om Kriegers Flak med en pris på 37,2 øre per kilowatttime, laveste pris nogensinde.
Foto: TV ØST
 
 
Foto: TV ØST

- Dårligt vejr kan få kablet til at svinge fra side til side, så vi har støtte både i vandet. Vi har også dykkere i vandet og ekstra hjælpefartøjer. Så vi tager alle forholdsregler. Det her skal bare køre.

Havvindmølleparken er desuden den første vindmøllepark til havs, som skal forbindes til to lande. Nemlig Danmark og Tyskland.

Verdens billigste havvindmøllepark

Det var svenske Vattenfalls topchef Ole Bigum Nielsen og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), der i december 2016 underskrev koncessionsaftalerne for havvindmølleparken Kriegers Flak samt de to kystnære havvindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord. 

 
 
Foto: TV ØST

Prisen på Kriegers Flak i Østersøen er sensationelt lav på i alt 37,2 øre/kWh, som stadig er verdens laveste nogensinde for havvindmøller.