Tine spørger om coronavirus: Er det tilladt at tage over grænsen og handle?

Tine Rasmussen vil gerne købe drikkevarer til sit bryllup i Tyskland. Det kan hun og alle andre gøre fra den 15. juni. Men husk, at der er krav om, at man bærer mundbind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tine Rasmussen fra Maribo skal giftes den 20. juni. Det bliver et lidt andet bryllup, end hun havde regnet med.

- Det var ikke lige håndsprit, jeg havde skrevet øverst på listen, da jeg begyndte at planlagde mit bryllup i vinters, fortæller hun.  

Hun og kæresten har afventet flere datoer fra regeringen for at få alle brikker til at falde på plads. En af dem var, om de kan kunne køre over grænsen og handle drikkevarer ind til festen. Derfor skrev hun til TV2 ØST’s Coronabrevkasse og spurgte: Er det tilladt at køre over grænsen fra Rødby og handle i Tyskland?

liselotte_sabroeritzau_scanpix_3.jpg
Læs også
Regeringen åbner grænsen for tyske turister
liselotte_sabroeritzau_scanpix_3.jpg
Læs også
Regeringen åbner grænsen for tyske turister

Grænsehandel bliver efter al sandsynlighed tilladt fra den 15. juni, hvor grænserne til Tyskland forventes at genåbne ovenpå coronakrisen.

Pt. er der grænsekontroller, som varer til og med den den 15. juni. I forhold til Danmark har Tyskland erklæret at ville åbne herefter. Efter en EU-videokonference torsdag vil Tysklands indenrigsminister onsdag i den kommende uge foreslå den tyske regering at indstille de nuværende grænsekontroller.  Så den helt formelle beslutning er faktisk ikke taget endeligt, men det er den klare forventning, at Tyskland åbner grænserne den 15. juni, oplyser Den Tyske Ambassade i Danmark.  

Det vækker stor glæde hos Scandlines, der ejer Bordershoppen ved grænsen i Puttgarden og Rostock.  

- Vi glæder os rigtig, rigtig meget til grænserne åbner, og vi har ventet utålmodigt på den udmelding, fortæller Anette Ustrup Svendsen, der er presseansvarlig hos Scandlines.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Færgen er på vej ind til Puttgarden i Schleswig-Holstein. De sidste måneder har været stille, men nu håber Scandlines, at der kommer flere passagerer.
Færgen er på vej ind til Puttgarden i Schleswig-Holstein. De sidste måneder har været stille, men nu håber Scandlines, at der kommer flere passagerer. Foto: Siemens/Scandlines

De forløbne måneder har færgerne mellem Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock sejlet, men det har først og fremmest været med lastbiler med fragt. Men færgerne er klar, og de sejler i gennemsnit med 35 procent færre passagerer, så der er plads til at holde afstand.

- Vi tror ikke, at der vil være det store pres i begyndelsen. Folk vil nok lige se det lidt an, men vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre smittespredning, og vi har sat afstandsmarkeringer op overalt på færgerne, og vi vil minde passagererne om at bruge håndsprit, som er sat op flere steder, siger Anette Ustrup Svendsen.

Skal bære mundbind i butikker 

Men hvis man gerne vil ned og købe ind i en af butikkerne ved grænsen eller på en ferie, så er der en vigtig forholdsregel, som man skal følge. I alle tyske delstater er der nemlig et midlertidigt lovkrav om at bære mundbind.

- Det er noget, man lige skal vænne sig til, for som danskere er vi ikke vant til det, men i Tyskland har det været et krav i flere måneder. Så det er en god ide at stikke et tørklæde i tasken, siger Anette Ustrup Svendsen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Bordershoppen i Puttgarden er på 6000 kvm og den er godkendt til 700 kunder, men så mange kunder er der sjældent på en gang. 
Bordershoppen i Puttgarden er på 6000 kvm og den er godkendt til 700 kunder, men så mange kunder er der sjældent på en gang.  Foto: Scandlines BorderShop

Et tørklæde og andre hjemmelavede mundbind kan altså bruges, hvis man ikke vil købe mundbind. Lasse Peter Rodewald, der er leder af Presse- og Kulturafdelingen på Den Tyske Ambassade i København, forklarer, at der ikke er krav om et specifikt mundbind, men blot at det skal dække mund og næse.

- I princippet kan man bare bruge et tørklæde. Det skal være et mundbind, som ikke nødvendigvis beskytter dig selv, men mindsker en eventuel virus fra dig i at sprede sig, fortæller Lasse Peter Rodewald.

- Indtil videre er der pligt til at bære maske i foreløbig alle forbundsstater, det vil muligvis ændre sig, men nu gælder det for indkøb  i butikker, i offentlig trafik og enkelte andre steder, eksempelvis nogle restauranter, fortæller han.

Udover mundbind er der ikke andre særlige forholdsregler udover dem, som danskerne allerede kender. Afstandskravet er en meter og der skal holdes god håndhygiejne. I de enkelte delstater er der forskellige regler, som man kan orientere sig om på hjemmesider, der løbende bliver opdateret.

Gode råd til turister i Tyskland

  • Der er forskellige regler for forebyggelse af coronasmitte i de enkelte delstater.
  • Den Tyske Ambassade anbefaler, at turister og rejsende informerer sig på de enkelte delstaters portaler. Se samlet information på engelsk her
  • Se også en samlet oversigt over pligten til at påføre sig en maske i Tyskland her 
  • Pligten til at bære maske gælder i alle delstater ved indkøb og offentlig trafik (ÖPNV), i nogle delstater også på markeder og/eller på biblioteker.
  • Der er ikke specifikke regler om restauranter og lignende, men det anbefales, at man har sin maske med, da det meget vel kan være aktuelt i enkelte regioner eller byer.
  • Indtil den 29. juni er der i Tyskland såkaldt ”kontaktindskrænkelse” som ligger på max. 10 personer, der kan dog være forskelle i de enkelte delstater. Læs mere her 
  • Koncerter og store arrangementer vil ikke finde sted indtil den 31.08.

Tine Rasmussen har allerede planlagt, at hendes kæreste og mor tager til Tyskland for at hente de drikkevarer, de har bestilt på nettet. Tanken om mundbind skræmmer ikke.

- Det tager vi i stiv arm. Vi har bestilt varerne hjemme og skal blot hurtigt hente dem, vi behøver knapt at gå ind i butikken, siger hun.

Næste hurdle bliver, hvor mange der må være samlet til brylluppet, derfor glæder parret sig til en endelig udmelding vedrørende forsamlingsforbuddet, der forventes at blive hævet fra 10 til mellem 30 og 50 indenfor kort tid.

- Det har været rigtig svært at planlægge. Men vi slår nogle telte op i haven hos mine forældre, der bor i Sakskøbing og alt efter hvor mange, vi må være, så holder vi reception, sådan at folk kan kigge ind i løbet af dagen, så der ikke er for mange på en gang, siger Tine Rasmussen, der håber på en snarlig udmelding, så de sidste brikker kan falde på plads i den store bryllupsplanlægning.  


Nyhedsoverblik