Birthe spørger om coronavirus: Må man godt være sammen med børnebørnene?

Kan man som sunde og raske bedsteforældre se sine børnebørn, når de har været hjemsendt fra skole i fjorten dage og ikke viser tegn på smitte?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

71-årige Birthe Sørensen og hendes mand, Kaj på 75 år, fra Sorø er pensionister, men det afholder dem ikke fra at fylde dagligdagen op med en masse projekter.

- Jeg maler akvarel og arbejder frivilligt, og så går jeg også til motion og afspænding. Kaj laver slægtsforskning, og når der ikke lige er coronavirus, så går vi også i teateret og til foredrag, siger Birthe Sørensen.

quote Det kunne være dejligt at se drengene, for vi savner dem jo

Birthe Sørensen, Sorø

Imellem de mange gøremål besøger de også deres børnebørn, to tvillingedrenge på syv år, som bor med deres forældre på Falster, men siden coronaudbruddet har parret ikke set deres børnebørn.

- Det kunne være dejligt at se drengene, for vi savner dem jo, siger Birthe Sørensen.

Det kan være svært at vide, hvordan man skal forholde sig til besøg under coronakrisen. Derfor skrev Birthe Sørensen til TV2 ØST's Spørg om coronavirus-brevkasse

Må man være sammen med børnebørnene, efter de har været hjemme fra skolen i 14 dage og ikke har udvist tegn på smitte? 

Afvejning af situationen

Spørgsmålet stillede vi videre til Bolette Søborg, som er overlæge i Sundhedsstyrelsen.

- Der er stor forskel på folk og på deres helbred. Generelt siger vi, at man ikke skal mødes med folk, der befinder sig i risikogruppen af den ene eller anden grund, det kan være på grund af kroniske sygdomme, at de er svage, eller at de er ældre end 80 år, siger hun.

 
  Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Birthe og Kaj Sørensen har ingen kroniske sygdomme og har ikke været i kontakt med smittede. Deres børnebørn, Benjamin og Oliver, har været sendt hjem fra skole siden den 16. marts.

quote De generelle retningslinjer gælder stadig

Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen

- Hvis børnene har været hjemme, og de ikke viser tegn på sygdom eller har gjort det og ikke har været i kontakt med folk, som har været syge, og man samtidig som bedsteforældre er sunde og raske og uden kroniske sygdomme, så kan jeg ikke se, at det skulle være et problem, at man ser hinanden, siger Bolette Søborg.

Hun understreger dog, at man skal tage sine forholdsregler under alle omstændigheder.

- De generelle retningslinjer gælder stadig. Lad vær med at forsamle jer, lad vær med at tage ud og lav en masse. Hold jer så vidt muligt hjemme og undgå alt for meget fysisk kontakt, siger Bolette Søborg.

quote Vi venter nok lidt med at give dem store bamsekrammere

Birthe Sørensen, Sorø

Birthe og Kaj Sørensen, der indtil nu har snakket med deres børnebørn over Skype, glæder sig over, at de nu kan se deres børnebørn i virkeligheden.

- Det er da fantastisk, men vi venter nok lidt med at give dem store bamsekrammere, men bare det, at vi kan være i stue sammen, det er da skønt, siger Birthe Sørensen.