Vidner udpeger tiltalte i drabssagen fra Ruds Vedby og Vemmelev

I Retten i Næstved kom det fredag frem, at vidner har identificeret de tiltalte som gerningsmænd til kriminalitet, de er anklaget for at stå bag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er de to tiltalte, der sidder der. Jeg kan godt genkende dem.

Kvinden i vidneskranken er ikke i tvivl.

De to mænd, der opsøgte hende på hendes adresse på Lundegårdsvej i Kulerup i Ringsted d. 3. juni sidste år, er de samme mænd, der nu sidder tiltalt for at stå bag en lang række kriminelle forhold, herunder drab, brandstiftelse og usømmelig behandling af lig i Ruds Vedby og Vemmelev sidste år, da møntsamler Kiehn Georg Andersen og derefter Poul Frank Jørgensen på brutal vis blev slået ihjel.

Lånte penge på nettet

Det er nu ikke de forhold, den spinkle kvinde skal vidne om. Hun fortæller, at hun sidste år lånte penge af en privat mand på Facebook i en gruppe, der hedder noget i stil med ”Lån penge af private”. Kvinden fortæller i retten, at hun lånte 500 kroner af en mand med en rente på 100 %, og da hun efter en måned ikke kunne betale manden tilbage, skrev han til hende, at han havde solgt gælden til nogle andre. Hun ved ikke, hvem han solgte gælden til, men ifølge kvinden ved hun, at det var de tiltalte, der kørte ind på gårdspladsen ved hendes hus i juni sidste år.

Den ene havde jakkesæt på, han havde en mappe i hånden og var skaldet, den anden var høj og 'buff'. Han havde tatoveringer og en hestehale. Mændene kom ind i stuen. Den skaldede sagde til hende, at hun måtte finde pengene, ellers ville de tage nogle ting med sig. Det modsatte kvinden sig.

kiehn_georg_andersens_hus_gerningssted.jpg
Læs også
Drabstiltalts søster: - Min bror kom med en pose med 2.800 kroner i mønter

Kvindens kæreste kom ind i stuen med sin mobiltelefon. Han begyndte at filme, fordi han godt kunne høre, at der var noget galt. Han vidste ikke, at hans kæreste lånte penge af private på internettet, men han kunne godt fornemme, at de to personer ikke var fra fogeden.

Tog kvælertag på kæreste

Ifølge parret havde de to mænd ikke lyst til at blive filmet af kæresten. Den høje, muskuløse mand med tatoveringer fløj op og greb kæresten om halsen i, hvad de begge i dag i vidneskranken beskrev som et kvælertag. Imens flygtede kvinden ud af huset med parrets få måneder gamle baby og ringede 112. Mændene forlod derefter huset, dog ikke før de havde taget et musikanlæg til 2.500 kroner under armen.

Artiklen fortsætter under videoen.

 

Parret har efterfølgende været til fotokonfrontation hos politiet, hvor de begge udpegede de tiltalte som gerningsmændene. Kæresten var da også sikker i sin sag, da han fredag i Retten i Næstved skulle forklare, hvem det var, der havde taget kvælertag på ham.

- Det er ham, der sidder lige der, sagde han i retten.

Den 43-årige har erkendt, at han har været med ude hos kæresteparret, men har i retten forklaret, at der var tale om en - efter hans overbevisning - helt lovlig inkassoforretning.

Truede med oversavet gevær

Et af fredagens andre vidner var lige så sikker, da han ved en fotokonfrontation skulle udpege en af de personer, der sammen med en anden dukkede op ved hans gård i Skibby den 1. juni 2019 og truede ham med, hvad han så som et oversavet jagtgevær.

Manden fortalte i retten, at han havde sat nogle fliser og en jagtriffel til salg i Gul og Gratis. En mand ringede derfor til ham og bad om at måtte komme forbi, fordi han var interesseret i fliserne. To mænd dukkede op i en lille hvid bil, der kunne være en Volkswagen UP, få timer senere. Vidnet fortalte at han blev utryg, da han så mændene stige ud af bilen.

- Det var ikke lige det, jeg havde regnet med. Den ene er høj og meget muskuløs, han har et skæg med fletning og en tatovering i ansigtet, forklarede manden i retten.

Læs også
Søn til dræbt mand vidnede i retten: - Jeg gik i chok

Mændene var dog interesserede i fliserne og stillede relevante spørgsmål, og derfor forsvandt hans utryghed hurtigt. De sagde, at de havde taget en lille maskine med til at rense fliser med, og spurgte om de måtte prøve at rense en. Den høje, tatoverede mand gik derefter ned i bilen og hentede en kasse. Der lå et gevær i kassen, som han tog op og pegede på vidnet.

- Vi skal have penge, sagde den anden mand, der havde meget kort hår, briller og var mindre end den anden.

Kunne I ikke skåne børnene

Vidnet forklarede, at han ingen penge havde. Derefter sagde mændene at de ville med ind og se, hvad han havde i huset. Den høje pegede på ham med geværet og sagde: - Du skal gøre, som vi siger, den går af som ingenting.

Vidnet gik op ad trapperne til huset. Han vendte sig om og sagde til de to fremmede: - Kunne I ikke skåne børnene for at se det her?

De to mænd virkede ifølge vidnet overraskede og spurgte, hvor gamle børnene var. Vidnet svarede, at de var 16 og 19 år.

- Det var ikke en del af planen, vi kører igen. Pas på med hvad du sætter på Gul og Gratis, vi har rockergæld, sagde den ene til vidnet. Derefter gik de ud til bilen, og med instrukser til vidnet om ikke at vende sig om for at se efter dem, kørte de to mænd igen.

blaesinge_grusgrav.jpg
Læs også
Tiltalt for dobbeltdrab ændrede forklaring igen: Vi er begge uskyldige

Senere samme aften meldte vidnet sagen til politiet.

Den 35-årige nægter at have deltaget i begge forhold. Den 43-årige tiltalte har erkendt, at det var ham, der var den ene af to mænd, der truede vidnet i Skibby. Han nægter dog, at det var hans 35-årige medtiltalte, der var den anden gerningsmand, men derimod en person, han ikke tør sætte navn på. I dag kom det dog frem i retten, at vidnet ved en fotokonfrontation med stor sikkerhed hos politiet udpegede den 35-årige som gerningsmand.

Den 43-åriges forsvarer Lars Urup indledte sine spørgsmål til vidnet med at komme med en undskyldning til ham fra sin klient.

- X (den 43-årige, red.) har erkendt, at han har været oppe hos dig, og han har bedt mig sige, at du har ingen grund til at frygte noget som helst fra ham, han er rigtigt ked af det. 

Selvom den 43-årige erkender at have været på adressen i Skibby, så nægter han sig skyldig på grund af “frivillig tilbagetræden”.

Han erkender, at de havde et gevær med, men har forklaret i retten, at det var ikke et rigtigt våben, men et pyntegevær han havde købt på internettet. 

Retssagen fortsætter onsdag den 26. august. Der forventes dom den 9. september.