Tidligere bykonge og stemmesluger annoncerer sit farvel til politik

Ivan Hansen (S) nåede at være borgmester i 24 år, hvor han en stor del af tiden måtte give afkald på sin familie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den tidligere socialdemokratiske borgmester i Sorø Kommune, Ivan Hansen, sætter midt i valgkampen sin egen pensionsdato for tiden i kommunalpolitik.

Efter at have været aktiv i politik siden 1973 planlægger han, at dette års kommunalvalg bliver hans sidste valg. Han stiller op som nummer fire på socialdemokraternes liste i Sorø Kommune, der på nuværende tidspunkt har syv medlemmer i kommunalbestyrelsen.

quote Vi har to piger, og jeg må erkende, at jeg ikke har været meget hjemme

Ivan Hansen (S)

- Udgangspunktet vil være, at det her er min sidste periode. Der er før nogen, der har måtte ændre et standpunkt. Men det tror jeg næppe, for så er jeg mæt, siger Ivan Hansen, der i september fyldte 70 år.

- Det er på nuværende tidspunkt planen, at det her bliver sidste gang, at jeg stiller op til valg, tilføjer han.

Hvis han bliver valgt ind i kommunalbestyrelsen ved valget den 16. november, vil det dermed blive hans sidste periode, hvorefter han vil fokusere på familien.

Gav afkald på ferie og familie

Ivan Hansen blev første gang valgt til kommunalbestyrelsen i 1982 i den daværende Sorø Kommune, hvor han i to perioder sad i oppositionen, mens venstremanden Ib Trojaborg styrede den midtsjællandske kommune.

Men ved kommunalvalget i 1989 overtog socialdemokraterne magten, og den dengang 38-årige Ivan Hansen blev udpeget som borgmester. Han blev officielt indsat i 1990 og genvandt gang på gang borgmesterposten.

Lars ’Body’ Jensen fra Lynge-Broby Idrætsforening fik i 1996 overrakt årets lederpris af borgmester Ivan Hansen.
Lars ’Body’ Jensen fra Lynge-Broby Idrætsforening fik i 1996 overrakt årets lederpris af borgmester Ivan Hansen. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Sorø og Omegn

Han nåede at være borgmester fra 1990 til 2006 i Sorø Kommune, som i 2007 blev lagt sammen med kommunerne Stenlille og Dianalund under det fælles navn Sorø Kommune. Her sad han som borgmester frem til kommunalvalget i 2013, hvor han tabte posten til Gert Jørgensen (K).

- Det har fyldt meget i mit liv, og ferier stod ikke øverst på listen, siger Ivan Hansen og understreger, at han ikke har fortrudt, at han brugte så meget af sin tid på politik.

Læs også
Politikere vil ikke have valgplakater hængende i gågader
Læs også
Politikere vil ikke have valgplakater hængende i gågader

- Men jeg har været meget væk hjemmefra i store dele af mit liv, og som min kone sagde i anledning af min fødselsdag, så har hun nogle gange følt, at hun har været enlig mor i 24 år. Vi har to piger, og jeg må erkende, at jeg ikke har været meget hjemme, så hun måtte stå for alt det praktiske, siger han.

Ved kommunalvalget i 2013 gik Socialdemokratiet 8,3 procentpoint tilbage og fik 29,2 procent af stemmerne. Det Konservative Folkeparti fik 20 procent, mens Venstre fik 19,1 procent af stemmerne.

I 1994 deltog borgmester Ivan Hansen (tv.) i indvielse af den første landsbybørnehave i Sorø Kommune i Slaglille. 16 år senere var han med til at lukke Slaglille-Bjernede Skole, hvilket ifølge ham selv kostede ham borgmesterposten ved valget i 2013.
I 1994 deltog borgmester Ivan Hansen (tv.) i indvielse af den første landsbybørnehave i Sorø Kommune i Slaglille. 16 år senere var han med til at lukke Slaglille-Bjernede Skole, hvilket ifølge ham selv kostede ham borgmesterposten ved valget i 2013. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Sorø og Omegn

Dengang straffede vælgerne ifølge Ivan Hansen partiet, fordi han som borgmester op til valget var med til at lukke fire af kommunes ti folkeskoler. Samtidig fornemmede han, at vælgerne efter 24 år ønskede fornyelse på borgmesterposten.

Trods valgnederlaget stillede Ivan Hansen sidenhen op som menigt medlem for Socialdemokratiet, og ved det seneste kommunalvalg blev han den kandidat i Sorø Kommune, der høstede tredjeflest personlige stemmer. Han fik 727 stemmer, mens borgmester Gert Jørgensen toppede med 2.284 personlige stemmer. Andenpladsen gik til den socialdemokratiske borgmesterkandidat, Anne Madsen, som fik 1.184.

Frygter at miste stemmer

Ivan Hansens forestående stop i kommunalpolitik kan ifølge Anne Madsen betyde, at Socialdemokratiet mister ellers sikre stemmer.

- Det er der altid en fare for, fordi jeg har med jævne mellemrum mødt folk, der siger, at de ikke er socialdemokrater, men de stemmer på Ivan (Hansen red.). Det fører tilbage til, at han kender enhver krog af kommunen og har spillet badminton og bordtennis med dybest set hvem som helst, siger Anne Madsen og fortsætter:

Anne Madsen mindes, hvordan folk uden fra kommunen blev overrasket over, at borgmester Ivan Hansen ofte dukkede op til møder på sin cykel.
Anne Madsen mindes, hvordan folk uden fra kommunen blev overrasket over, at borgmester Ivan Hansen ofte dukkede op til møder på sin cykel. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Sorø og Omegn

- Så selvfølgelig er der en risiko. Men det skal vi blandt andet bruge de næste fire år til – at få revitaliseret og fortælle folk, at de ikke skal være urolige, selvom der er en udskiftning på nogle poster. Men der er ikke en ændring i de politiske værdier.

quote Jeg har altid haft svært ved at sige nej, derfor har jeg rodet mig ind i meget gennem tiden

Ivan Hansen (S)

Hvis ikke Ivan Hansen bliver valgt ind ved kommunalvalget den 16. november, vurderer han derfor, at han har siddet i kommunalbestyrelsen for sidste gang.

- Når man når min alder, så er fire år lang tid. Og skal jeg til at gøre comeback om fire år, hvor der kan ske meget? Så hvis ikke jeg bliver genvalgt, så siger jeg pænt farvel og tak til det politiske arbejde for denne gang. Fire år frem er ikke tiden for et comeback i min alder, siger han.

Læs også
Flere kvinder end tidligere vil være regionalpolitikere
Læs også
Flere kvinder end tidligere vil være regionalpolitikere

Hvad kan ændre din beslutning om alligevel at stille op ved kommunalvalget i november 2025?

- Der skal temmelig meget til, og hvor meget ved jeg ikke. Jeg har altid haft svært ved at sige nej, derfor har jeg rodet mig ind i meget gennem tiden, og derfor kan man komme i en situation, hvor man måske kan lade sig overtale. Det vil jeg ikke afvise. Men jeg kan ikke lige se det for mig, det kan jeg sgu ikke, svarer han og tilføjer:

- Jeg har opnået så meget og prøvet så mange forskellige ting, så jeg har ikke rigtig noget til gode mere. Jeg har også været med i arbejdet omkring Kommunernes Landsforening, været med i bestyrelsen i en pensionskasse og så videre. Jeg har haft mange spændende tillidsposter rundt omkring, så pladen er efterhånden fuld.

Ivan Hansen blev i 2018 tildelt ridderkorset af Dannebrogordenen for sine mange år i kommunalpolitik.


Nyhedsoverblik