Rystet efter tur i supermarkedet: Karen måtte ikke tale grønlandsk

En episode i den lokale dagligvarebutik rystede Karen Banke Petersen så meget, at hun måtte dele det med resten af de lokale på Facebook.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Karen Banke Petersen besøgte dagligvarebutikken Meny i Sorø i går. Hun skulle egentlig bare købe en lottokupon, men endte i et sammenstød med en ekspedient i butikken, der gjorde hende så vred, at hun valgte at sende live på Facebook hele vejen ud af butikken.

Hun er selv fra Grønland og tog det som en glædelig overraskelse, da hun fandt ud af, at ekspedienten i butikkens kiosk også var grønlandsk — for så kunne de tale grønlandsk med hinanden.

- Hun spurgte, hvor mange rækker jeg ville have. Jeg sagde, at jeg gerne ville have tre rækker. Hun spurgte om joker og om det skulle være onsdag eller lørdag. Det hele var på grønlandsk, siger Karen Banke Petersen.

quote Det kan ikke passe, at vi ikke må tale sammen på grønlandsk

Karen Banke Petersen

Men glæden blev hurtigt vendt til forargelse. Karen Banke Petersen fortæller, at der, imens hun og den grønlandske ekspedient talte sammen, kom en anden ekspedient hen og hviskede den grønlandske ekspedient i øret, at hun ikke måtte tale grønlandsk i butikken.

Aram Suleiman
Læs også
Snedkeren Aram føler sig udsat for racisme – nu har han skiftet navn til Allan
Aram Suleiman
Læs også
Snedkeren Aram føler sig udsat for racisme – nu har han skiftet navn til Allan


Selvom der blev hvisket, fortæller Karen Banke Petersen, at hun sagtens kunne høre, hvad der blev sagt. Hun blev forarget og reagerede med det samme.

- Jeg sagde: "det sagde du ikke. Det kan ikke have sin rigtighed!" Jeg blev helt målløs, siger Karen Banke Petersen.

Karen Banke
Foto: Privatfoto.

Ingen grønlandsk i arbejdstiden

Hendes oplevelse var, at ekspedienten, der havde forbudt dem at tale grønlandsk i butikken, ikke ville lytte til hende, selvom hun forsøgte at forklare, at hun og den grønlandske ekspedient bare havde en indbyrdes samtale. En samtale, der ikke skulle holde nogen udenfor, men bare føltes rar, fordi begge kunne tale deres modersmål.

Beskeden lød blot, at der ikke måtte tales grønlandsk i arbejdstiden.

Det fik hende til at sende live på sin Facebook. I videoen ser man Karen Banke Petersen fortælle, hvad hun har oplevet. I videoen kommer ekspedienten også hen til Karen Banke Petersen og undskylder og siger, at det ikke var Karen Banke Petersen, der ikke måtte tale grønlandsk, men den anden som var på arbejde. 

- Jeg har bare oplevet lignende mange gange, og det kan ikke være rigtigt. Derfor siger jeg fra. Det kan ikke passe, at vi ikke må tale sammen på grønlandsk, siger Karen Banke Petersen.

Videoen har på blot et døgn affødt mange kommentarer - primært fra folk, der bakker Karen Banke Petersen op. Den kan ses her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Vil ikke holde nogen udenfor

Karen Banke Petersen fortæller, at hun havde forstået holdningen, hvis der havde været andre med behov for at høre, hvad der blev sagt. Men fordi det alene handlede om Karen Banke Petersens indkøb og intet andet, føler hun sig diskrimineret.

- Man ikke skal ekskludere nogen, men det gjorde vi ikke her. Det var en samtale mellem mig og ekspedienten om mit køb. Selvfølgelig ville det være uhøfligt, hvis der var andre med i samtalen, som ikke forstod, hvad vi sagde, men det var der ikke, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, det er et priviligium at kunne snakke sit eget sprog. Jeg blev glædeligt overrasket over, at der var en grønlænder. Ligesom at en dansker bliver glad for at møde en anden dansker på en ferie i et andet land, så taler de jo også dansk til hinanden.

quote Jeg blev glædeligt overrasket over, at der var en grønlænder. Ligesom at en dansker bliver glad for at møde en anden dansker på en ferie i et andet land

Karen Banke Petersen

Hun endte med at gå ud af butikken, rystet over sin oplevelse og har ikke hørt noget fra butikken siden. Men hun håber, at det kan hjælpe, at hun gjorde noget i situationen.

- Der er brug for mangfoldighed, og det er fint, at man taler forskellige sprog, siger hun.

Simon Nordmand Winkler
Læs også
Par har forladt Stevns: Blev mødt af racistiske kommentarer
Simon Nordmand Winkler
Læs også
Par har forladt Stevns: Blev mødt af racistiske kommentarer

Meny: Vi har taget en alvorlig snak

Købmanden i Meny Sorø, Mette Ehlers, har ikke ønsket at udtale sig, men har gennem Dagrofa, der ejer kæden Meny, sendt et skriftligt svar:

- Det er en ærgerlig situation, som vi ikke har oplevet før. Der er tale om en medarbejder, som ikke ønsker, at der bliver talt grønlandsk og handler på egen hånd. Vi har taget en alvorlig snak med medarbejderen og indskærpet, at dette ikke må ske igen. Det er vigtigt, at vi behandler hinanden ordentligt.

Dagrofa vil ikke kommentere på episoden, men slår fast, at det ikke er en del af politikken i nogen af Dagrofas butikker at forhindre grønlændere i at tale grønlandsk indbyrdes.


Nyhedsoverblik