Par har forladt Stevns: Blev mødt af racistiske kommentarer

I efteråret 2020 flyttede Simon Normand Winkler og hans hustru til Store Heddinge på Stevns. Flere ubehagelige episoder har nu fået parret til at flytte derfra igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Simon Normand Winkler og hans kone havde pakket deres liv i flyttekasser i deres hjem på  Østerbro i København. I september 2020 blev de og parrets to børn pakket ud i deres nye drømmehus i Store Heddinge på Stevns.

Men familielykken blev kort. I oktober i år måtte de opgive drømmen om et liv tæt på den stevnske natur.

- Det har været et helvede, lyder det fra Simon Normand Winkler.

Historien her er fortalt af Simon Normand Winkler til TV2 ØST. Hovedpersonen er hans hustru, men hun er så mærket af situationen, at hun ikke har ønsket at medvirke i denne artikel.

Tæt på natur og kultur

Som følge af coronanedlukningen i 2020, besluttede Simon Normand Winkler og hans hustru at de skulle væk fra storbyens larm og trafik og tættere på naturen. 

Valget faldt på Store Heddinge på Stevns.

- Der var billige huspriser, og så var det ikke langt fra København. Det var nemt at komme til vand og skov og at dyrke naturen, fortæller Simon Normand Winkler.

Familien flyttede til byen og parret fik hurtigt jobs. Han i en lederstilling på en lokal specialskole og botilbud. Hun som sygeplejerske i psykiatrien i nabokommunen.

quote Hun er blevet råbt ind i hovedet, så hun har kunnet mærke spyttet

Simon Normand Winkler

- Det gik meget stærkt med at etablere os. Jeg lavede noget foreningsarbejde ved siden af og startede et museum.

Han fortæller, at det store engagement var vigtigt for familien, der hurtigt fik etableret venskaber i det lokale foreningsliv, familien blev en del af.

- Vi følte os budt velkommen. Det var rart, og vi fik etableret noget netværk med andre familier, siger han.

- Hun bryder sammen

Simon Nordmand Winkler er opvokset i Brøndby. Hans kone er, siden hun var et, opvokset i Odense, hvor hun kom til som adoptivbarn fra Indien.

- Jeg mærkede på hende efter nytår, at hun var lidt skeptisk, og der var noget med humøret. Så brød hun sammen en dag og fortalte om et par oplevelser, fortæller han.

Efterfølgende fortalte hun, hvordan der havde været flere episoder, hvor folk havde været ubehagelige over for hende på grund af hendes etnicitet.

- Hun havde været nede for at handle med børnene, og så kom hun gående med en pose i den ene hånd og et barn i den anden. 20-30 meter fra vores hjem, kom der en midaldrende mand forbi på cykel bagfra. Da han nåede op på siden af hende, råbte han noget med Ku Klux Klan efter hende.

- En ældre kvinde tog også kontakt til hende uden foran en butik og var ret offensiv og skældte hende ud og spurgt hende, hvorfor hun ikke gik hjem og barberede sit overskæg af, fordi det så forfærdeligt ud. En gruppe unge har også råbt, pakki, pakki, pakki efter hende.

Ifølge Simon Nordmand Winkler er der tale om flere episoder, der har denne form for karakter.

- Det er ikke ti episoder, men der er mere end fem, hvor der er tale om helt direkte episoder, hvor vi ved, at det har været på grund af hendes etnicitet.

- Hun er blevet råbt ind i hovedet, så hun har kunnet mærke spyttet. Der er én, der har givet hende en fuck-finger, hvor hun har skullet flytte hovedet for at komme forbi den arm, manden stak ud foran hende.

Opgiver drømmen på Stevns

Udover de meget voldsomme, direkte episoder findes der også en række hændelser, som Simon Nordmand Winkler har svært ved direkte at knytte til sin kones udseende.

- Der er eksempler, hvor vi ikke direkte kan sige, at det har været racistisk motiveret, men hvor hun har oplevet, at folk ikke ville flytte sig, hvis hun gik med klapvognen, eller hvor folk er begyndt at skubbe til hende, hvis hun har stået i en kø eller har sagt, at hun ikke var hurtig nok til at samle sine varer.

Ifølge Simon Nordmand Winkler skete episoderne aldrig, mens han var sammen med hende. Kun når hun enten var alene eller sammen med børnene.

quote Jeg kan mærke forskel på min kone. Hun er gladere

Simon Nordmand Winkler

- Det eskalerede i løbet af foråret, og omkring juni var hun så påvirket af det, at hun startede i psykologbehandling. Hun turde ikke gå ud af huset, medmindre hun skulle på arbejde.

- Hun begyndte også at arbejde i København for at få noget, der var genkendeligt og for at komme væk herfra, fortæller han og pointerer, at hun ikke har oplevet ubehagelige episoder på sit gamle arbejde.

Sommeren 2021 blev den sommer, hvor familien beslutter at rive pælene op og rykke tilbage mod københavnsområdet.

- Det var ikke en mulighed at vente, til huset var solgt. Vi skulle væk. Ellers var hun flyttet selv, min kone. Hun er virkelig blevet syg af det her, og hun har været sygemeldt nogle gange.

- Medicinen er at starte forfra i trygge rammer.

Hun er gladere

I dag bor parret og deres børn på to og fem i Rødovre. Det har de gjort siden midten af oktober. Flytningen tilbage til københavnsområdet har gjort noget godt for familien, mener Simon Nordmand Winkler.

- Jeg kan mærke forskel på min kone. Hun er gladere. Det er noget så simpelt som i hendes mønstre, jeg kan se det i - at handle eller hente børn. Det er utroligt, at man skal sætte pris på det.

Hvorfor vælger I først at sige noget, efter I er flyttet?

- Det ville påvirke hende for meget, hvis det kom ud, mens vi stadig boede i området. Men vi vil gerne have debatten og tale åbent om det ved at sige det højt - at det her finder vi os ikke i. Det er forkert, men det foregår, og hvad gør vi ved det?

Parret har politianmeldt to af episoderne, fortæller Simon Nordmand Winkler. Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter, at de har modtaget anmeldelserne.