Onsdag morgen vil et hold på i alt seks kokke stå klar i køkkenet på Restaurant Støvlet Katrines Hus. Forude venter en hel dag – og aften – hvor der skal forberedes den traditionelle påskebuffet.
Der kommer dog ingen gæster og sætter sig til bords inde i restauranten for at nyde den megen mad. Det har corona-restriktionerne sat en stopper for i nu snart fire måneder. Derimod skal mere end 400 kuverter sendes ud af huset i de fem påske-helligdage som take-away, fortæller Lars Mortensen, ejer af Restaurant Støvlet Katrines Hus:
Alt vores take-away har i hvert fald været med til at hjælpe os godt igennem
- Jeg regner med, vi kommer op på 450 kuverter inden mandag. Folk bliver ved med at bestille, siger han.
For ham har gæsternes interesse for take-away spillet en stor rolle for økonomien i restauranten på fjerde måned med corona-nedlukning.
- Det er med til at holde gang i forretningen. Nu har vi været lukket ned siden 7. december – og derfor har det været lidt svært at finde omsætning til at dække alle vores omkostninger, forklarer indehaveren og tilføjer:
- Alt vores take-away har i hvert fald været med til at hjælpe os godt igennem, så vi kommer ud på den anden side uden at vi skal gældsætte os fuldstændig vanvittigt.
Uden take-away-bestillingerne kunne påsken i værste fald have kostet Lars Mortensen "et par hundrede tusinde" kroner:
- Det er det, vi i hvert fald omsætter for her i påsken – derfor betyder det rigtig meget for den samlede økonomi i disse tider, siger han.
Nyt forretningsområde
Ifølge restauranternes brancheorganisation Horesta, så har erfaringerne med take-away dog været blandede, men generelt er oplevelsen blandt de restauranter – der under corona har forsøgt sig med take-away – at opbakningen var større under første nedlukning i foråret 2020 sammenlignet med anden, nuværende nedlukning.
Andre igen har derimod øjnet et helt nyt marked med take-away – det gælder blandt andre for Restaurant Støvlet Katrines Hus, fortæller Lars Mortensen:
- Nu har vi kørt med take-away i så lang en periode – at det også fremadrettet er noget, der kommer til at betyde noget for vores forretning – her har vi fået et ekstra segment, vi kan koble på de andre ting, vi har at tilbyde.
Restauranterne står ifølge den genåbningsplan, et flertal i Folketinget har vedtaget, tidligst til at kunne genåbne 21. april for servering – i første omgang kun udendørs, imens indendørs servering ventes at følge efter 6. maj 2021 – i begge tilfælde skal gæsterne kunne fremvise et corona-pas.