Historisk restaurant brændte - kan genåbne tidligere end forventet

Om under to uger slår Støvlet Katrines Hus i Sorø igen dørene op i de gamle lokaler. Det sker, efter restauranten brændte i december.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det så sort ud for Lars Hage Mortensen, da hans restaurant, Støvlet Katrines Hus, stod i flammer den 1. december sidste år. Måtte restauranten lukke, mens den blev bygget op igen, eller hvordan skulle det gå?

Men nu, tre måneder senere, ser det hele lidt lysere ud.

quote Det var min største frygt, at jeg skulle sige, at vi har lukket på grund af brand

Lars Hage Mortensen, ejer, Støvlet Katrines Hus

- Lige da det skete var det ikke så spændende, fordi vi ikke vidste, hvordan vi skulle håndtere det hele. Men vi har haft nogle fantastiske kollegaer, venner af huset, som har været utrolig behjælpsomme, så vi sådan set kunne komme videre med det samme, siger Lars Hage Mortensen.

Vennerne hjalp med midlertidige lokaler, hvor Lars Hage Mortensen og hans personale kunne holde restauranten kørende, mens det historiske, brandskadede hus blev sat i stand.

- Det har været fantastisk for os, at vi har kunnet holde forretningen i gang og beholde vores personale. Det var min største frygt, at jeg skulle sige, at vi har lukket på grund af brand. Kommer det først ud, så er det næsten ikke til at få folk til at vende tilbage, siger Lars Hage Mortensen.

VIDEO: Sådan her så det ud, da Støvlet Katrines Hus brændte, og brandvæsnet kæmpede for at slukke ilden.

 

Klar før tid

Også renoveringsarbejdet er gået over al forventning. Kopp Sorø har stået for arbejdet, og nu har bygningen fået et nyt stråtag. Faktisk går det så godt, at restauranten kan flytte ind i de nyrenoverede gamle lokaler før forventet.

- Oprindeligt var vi lovet midt i april, men håndværkerne har arbejdet så hurtigt. Jeg vil gerne sende en speciel tak til Kopp Sorø og deres underleverandører for et fantastisk stykke arbejde, for uden dem havde det ikke kunnet lade sig gøre, siger ejeren af Støvlet Katrines Hus, som nu genåbner den 13. marts.

Artiklen fortsætter under billederne.

Støvlet Katrines Hus er blevet sat i stand ude og inde.
Støvlet Katrines Hus er blevet sat i stand ude og inde. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST
Støvlet Katrines Hus er blevet sat i stand ude og inde.
Støvlet Katrines Hus er blevet sat i stand ude og inde. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Branden i det historiske hus opstod i en gryde med olie i køkkenet, som overtændte og blev suget op i emhætten. Og det er faktisk anden gang, at ejeren har oplevet en brand i sin restaurant – også i 2009 stod stedet i flammer, men en hurtig reaktion fra brandvæsnet betød, at den ikke spredte sig til hele huset.

Og nu er der lavet særlige foranstaltninger, der forhåbentlig kan forhindre en brand i fremtiden.

- Der er skumslukning oppe i emhætten, som bliver sprøjtet ud, hvis der opstår en temperatur over 180 grader. Så bliver det hele aktiveret, gassen bliver lukket, udsugningen slukket, og så er der skum over hele køkkenet, siger Lars Hage Mortensen.

Kong Christians elskerinde

Så nu glæder ejeren sig bare til at komme tilbage i vante rammer.

- Jeg har det rigtig godt nu, fordi alt er lykkedes, som vi havde håbet, efter den her forfærdelige situation. Vi glæder os til at byde vores gæster velkomne og give den gas, og vi glæder os til at komme tilbage. Vi har fået en mulighed for at starte forfra, kan man sige, siger han.

Støvlet Katrines Hus er en anerkendt restaurant, der ofte tiltrækker udenlandske gæster.

Den stråtækte bygning i rødt bindingsværk er opkaldt efter Anne Katrine Benthagen, som fik tilnavnet Støvlet Katrine. Hun var elskerinde til den sindssyge Kong Christian 7., men blev landsforvist. I 1771 fik hun lov at vende tilbage til Danmark, hvor hun efter et ophold i Lyngby bosatte sig i huset i Sorø.